Afbeelding

Toch meer ruimte voor de horeca

Algemeen

BRUMMEN - Horeca-ondernemers in Brummen kunnen waarschijnlijk toch meer gasten binnen ontvangen dan de 30 die als maximum door de Rijksoverheid is gesteld. Dat is mede afhankelijk van de indeling van het horecapand, meer specifiek of er meerdere, gescheiden ruimten zijn. Dat zegt burgemeester Alex van Hedel.

Van Hedel: “Ik kreeg bijvoorbeeld een vraag van restauranthouder Johan van Zadelhoff. Deze heeft in zijn zaak een restaurantgedeelte en daarvan afgescheiden een zaal. Beide met aparte sanitaire voorzieningen. Het ziet er naar uit dat hij in die omstandigheden dan ook twee maal dertig mensen kan ontvangen. Natuurlijk alleen als dat kan binnen de andere voorschriften als de 1,5 meter afstand houden van elkaar. Ergens is dat wel logisch. Je hebt in een stad als Amsterdam ook wel grote panden waarin bijvoorbeeld twee horecazaken zitten. Zou daar dan maar één van open mogen? Lijkt met niet billijk. Het zou fijn zijn als de ondernemers meer armslag krijgen en dat ook verantwoord kan. We gaan een mooi pinksterweekeinde tegemoet. Daar kan iedereen van profiteren.” Vandaag of morgen verschijnt de nieuwe regionale noodverordening waarin definitief is vastgelegd wat de mogelijkheden zullen zijn.


Van Hedel: “We gaan in ieder geval de horecaondernemers pro-actief benaderen om de kijken of we ze nog kunnen adviseren of ondersteunen. Een van de dingen zijn bijvoorbeeld de sanitaire voorzieningen. Ook die moeten veilig te bezoeken zijn. Dat moet dan misschien door er een toiletjuffrouw of -heer neer te zetten die erop let dat niet te veel mensen gelijktijdig naar binnen kunnen. Maar soms volstaat wellicht een lintje spannen.”

De burgemeester waarschuwt ervoor dat de komende pinksterdagen extra aandacht zal zijn van de toezichthouders bij populaire ‘warmweerplekken’. Van Hedel: “We hebben bijvoorbeeld met Hemelvaartsdag gemerkt -ook een hele mooie dag- dat op de veerstoep in Cortenoever voor het pontje, de mensen echt te dicht bij elkaar stonden. Dat heeft onze aandacht.”

Restaurants en cafés mogen vanaf 1 juni vanaf 12.00 uur weer open, maar wel gelden er strikte maatregelen. Zo is er een maximum van 30 gasten (dus exclusief personeel), waarschijnlijk per afgescheiden ruimte. Bezoekers moeten reserveren. Ze worden in de zaak geacht 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Dit geldt niet voor mensen uit hetzelfde huishouden. In een checkgesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.

Op terrassen geldt geen maximum aantal personen. Wel moet iedereen aan een tafel zitten en 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Ook dit geldt niet voor mensen uit hetzelfde huishouden.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 2 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 4 uur geleden
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 4 uur geleden
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 4 uur geleden
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 4 uur geleden
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 4 uur geleden
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 4 uur geleden
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 4 uur geleden
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 4 uur geleden
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 4 uur geleden