Logo brummensnieuws.nl
Foto: Tineke Mäkel
Foto: Tineke Mäkel

Drama van drachtige reegeiten

Foto: Tineke Mäkel
Foto: Tineke Mäkel

INGEZONDEN - In onze bostuin heeft zich een drama met een drachtige reegeit afgespeeld. De reeën genieten het hele jaar door van de rust en het voedsel in onze tuin. Tellima en geraniums (geen Perlargonium)  zijn hun favoriete  voedsel. Er is genoeg. Moet kunnen. In mei worden de meeste reekalfjes geboren. Voor een hoogzwangere reegeit was onze bostuin haar territorium en we waren ervan overtuigd, dat de reegeit hier haar kalfje of kalfjes (het kunnen ook 2 kalfjes zijn) zou werpen. Vrijdag 22 mei was de reegeit steeds zichtbaar op haar vaste favoriete plekjes in de tuin en natuurlijk werd ze door ons met rust gelaten. Hierna was ze verschillende dagen uit beeld. Pas maandag 25 mei werd de reegeit door ons dood gevonden. Ze had de bevalling niet overleefd. Een reegeit moet alles alleen doen. Er is geen kraamkliniek voor reeën en geen reebok die haar bijstaat. De boswachter constateerde een stuitligging. Dit is niet te doen voor een reegeit in de natuur. Heel erge pech voor het arme dier. 

Niet ver van onze tuin verwijderd richting de Kollergang was de geboortegolf in deze tijd van het jaar eveneens zichtbaar. Helaas weer zonder succes. Er werden drie drachtige reeën dood aangetroffen. Volgens kenners was geconstateerd dat ze niet waren verwond. Bij de reegeit in onze tuin was duidelijk te zien dat de bevalling niet was gelukt. Er was een oorzaak. Wat is dan de doodsoorzaak van wel drie reegeiten tegelijk zonder dat er een verwonding kon worden gevonden op hun lichaam? Misschien stress? Door de droogte is er sowieso al weinig voedsel. Er heeft een dunning in het bos plaats gevonden en de dennentakken liggen overal verspreid op de bodem. Daar kan de onderbegroeiing, waar een ree zijn voedsel vindt, niet groeien. Stress door hongersnood?  Op 15 mei midden in het broedseizoen en de tijd dat de reegeiten hun kalfjes werpen, werden in de bospercelen met groot materieel en de motorzaag het bos opgeruimd.  Was deze stress de reegeiten fataal? In de Kollergang mogen honden ook in mei tijdens de geboortegolf van de reeën loslopen. Zijn loslopende honden de oorzaak geweest?

Alles bij elkaar ongeboren kalfjes en reegeiten zijn het minstens 8 dode reeën. Zouden wij mensen zorgvuldiger met de natuur moeten omgaan?  

Tineke Mäkel, Eerbeek

Meer berichten
 


Week 26

In week 26 zat er geen puzzel in de krantDe oplossing voor week 9: