Afbeelding

Levering en kwaliteit drinkwater geborgd

Algemeen

Hamsteren flessen bronwater is overbodig

REGIO - De drinkwaterbedrijven verwachten geen problemen met de levering en kwaliteit van het drinkwater door het coronavirus (COVID-19). Dat meldt waterbedrijf Vitens dat in vijf provincies waaronder Gelderland water levert aan onder meer 5,6 miljoen huishoudens.

Drinkwater is zeer goed beschermd tegen alle virussen, inclusief het coronavirus, stelt Vitens. Coronavirussen zijn onderdeel van een groep virussen die niet goed in water overleven. Ook zijn ze relatief makkelijk te verwijderen en inactiveren. De kans dat het drinkwater besmet raakt met het coronavirus is daarom nul. De belangrijkste manier waarop het coronavirus wordt verspreid, is door te praten, hoesten of niezen. De griepvirussen zitten namelijk in druppeltjes neusvocht, slijm en speeksel. Besmetting gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt. Bijvoorbeeld in een trein of bus, een school of kinderdagverblijf. Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop.
Vitens maakt drinkwater van grondwater. Grondwater is door de bodem goed beschermd tegen alle microbiologische verontreinigingen, ook virussen. Verder maken de strenge hygiënevoorschriften voor aanleg en werkzaamheden dat de drinkwatersector goed beschermd is tegen alle microbiologische verontreinigingen.

Drinkwaterbedrijven kunnen ook tijdens een grieppandemie continue schoon en veilig drinkwater leveren. Dit doen ze onder andere door volautomatisch te werken, op afstand te telewerken, noodstroomvoorziening in orde te hebben en hulpstoffen in voorraad te hebben.

Drinkwater is onmisbaar en daarom hebben drinkwaterbedrijven zoals Vitens een wettelijke plicht om zich op allerlei dreigingen en gevaren voor te bereiden. Eén van de gevaren is personeelsuitval door een grieppandemie. Alle drinkwaterbedrijven hebben plannen gemaakt. Hierin staat beschreven op welke manier het maken van drinkwater altijd door kan gaan. In de plannen staan bijvoorbeeld maatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen. Maar ook maatregelen en plannen voor wanneer het virus echt tot personeelsuitval leidt. Hierbij wordt goed naar de adviezen van de rijksoverheid gekeken.

Het is volgens het waterbedrijf daarom ook nu niet nodig om extra flessen drinkwater in te kopen. De afgelopen dagen sloegen mensen massaal extra levensmiddelen in, waaronder flessenwater. Het extra inkopen van flessenwater is in deze tijd alleen maar extra belastend voor de bevoorrading van de supermarkten.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 4 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 6 uur geleden
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 6 uur geleden
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 6 uur geleden
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 6 uur geleden
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 6 uur geleden
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 6 uur geleden
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 6 uur geleden
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 6 uur geleden
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 6 uur geleden