Logo brummensnieuws.nl
Jeanet en Onno Walet voor hun 'winterdorp'.
Jeanet en Onno Walet voor hun 'winterdorp'.

Woonkamer in wintersfeer

Jeanet en Onno Walet voor hun 'winterdorp'.
Jeanet en Onno Walet voor hun 'winterdorp'.

Door: JOKE GROOTE SCHAARSBERG

EERBEEK - De woonkamer van Jeanet en Onno Walet wordt elk jaar omgebouwd tot winterdorp. Het dressoir vol oud-Hollandse taferelen lijkt zo weggelopen uit een prentenboek van Anton Pieck.

In oktober begint het stel al te bouwen en ieder jaar wordt het meer. Drie weken lang gaat alle vrije tijd eraan op. Het begon toen Jeanet jaren geleden de winterhuisjes van de Action erg leuk vond. "Ik ben best wel creatief en heb met die huisjes een klein stukje gemaakt. Onno had toen nog een kroeg en daar stond het op de bar." Sinds zes jaar woont het stel aan de Korhoen in Eerbeek. Nu laat ze zich inspireren door de kerstshow van Intratuin in Duiven.

Het landschap wordt gebouwd op een grote plaat piepschuim. Authentieke oud- Hollandse huisjes, de stadspoort van Sneek, een schaatsbaan, een reuzenrad en een gebakkraam, te veel om op te noemen. Alles is verlicht, kan bewegen of geluid maken, zelfs het vuurwerk. Onder de plaat een wirwar aan elektriciteitsdraden in tientallen stopcontacten, allemaal LED lampjes.

Wat Jeanet bedenkt, kan Onno maken. "De bank hebben we nu verzet maar meer ruimte in de woonkamer kunnen we niet missen. Dus volgend jaar moeten we de lucht in. De bergen worden hoger en ik laat de trein daar onderdoor lopen." Het is een dure hobby, veel wordt 2e hands gekocht of in de uitverkoop na de feestdagen. In januari verhuist alles weer naar zolder. "Maar dat kost gelukkig veel minder tijd."

Meer berichten
 


Week 30

VRAAGGESPREKDe oplossing voor week 9: