Logo brummensnieuws.nl

Olie in kanaal bij oppompen water

Roy Willemsen en Maarten van der Lingen leggen een dam aan
Roy Willemsen en Maarten van der Lingen leggen een dam aan

EERBEEK - Om de grote brand bij Smurfit Kappa in Eerbeek te blussen moest de brandweer extra water aanvoeren. Dit werd opgepompt uit het Apeldoorns kanaal. Bij één van de pompen knapte een hydrauliekslang waardoor er olie in het kanaal is gelopen.

De hydrauliekolie op het water wordt opgeruimd door Waterschap Vallei en Veluwe (WV&V)

De olie ligt in het zogeheten 1e pand (gedeelte tussen twee schutsluizen) van het kanaal. "Dit pand heeft een Specifiek Ecologische Waarde (SEW) legt Dennis Wessels, inspecteur Handhaving WV&V uit en daarom moet je natuurlijk aan bestrijding doen. Om de olie op te vangen leggen we oliebooms en meerlagige doeken in het water. Daar gaat na enige tijd de olie intrekken. Daarachter ligt een geel keerscherm om de olie tegen te houden. Om het oliespoor stroomafwaarts te krijgen wordt het eerstvolgende gemaal iets naar beneden gezet zodat er een 'trek' komt in het kanaal."

Wat de ecologische schade zal zijn kan hij niet te zeggen, daar gaat hij niet over. "Hydrauliekolie is wel wat agressiever dan motorolie. In het kanaal zit veel vis maar die zwemmen er wel onderdoor. De eenden en andere watervogels zullen er wel last van hebben". 

Hoeveel olie er op het water ligt is onbekend. Maar tussen de Hallse- en Brummense brug was het spoor maandag goed te zien. Wessels weet niet hoelang het zal duren voor alles is opgevangen. De olie wordt als chemisch afval afgevoerd.

Meer berichten
 


Week 30

VRAAGGESPREKDe oplossing voor week 9: