Logo brummensnieuws.nl

Zeker een aderlating maar geen doodsteek

Meeste ondernemers ONP zijn niet afhankelijk van Action-klanten

Dat de Action plannen zou hebben om te gaan verhuizen naar de Wasacker was de afgelopen week nog niet bij alle ondernemers op het Oranje Nassauplein (ONP) bekend. De discounter is samen met de Dekamarkt een grote publiekstrekker.

Of het de doodsteek zou kunnen zijn voor het plein wordt door de meeste ondernemers niet geloofd.

Dat het een stuk stiller zal worden op het plein wordt wel door iedereen beaamd.

Coriene Rothuis van Gall&Gall is in ieder geval niet blij met het voornemen van haar buurman en denkt dat niemand dat zal zijn. "Je trekt iets weg van dit plein dat hier levendigheid brengt. Sylvia Simons van Sprintfoto denkt daar ook zo over maar heeft een dubbel gevoel, er verdwijnt voor haar ook een beetje concurrentie. Wei Gua van Plaza 't Centrum was nog niet op de hoogte en slaat van schrik de hand voor haar mond. "Wat jammer!" Haar pand ligt tussen de Action en de Hema en zij ervaart wel extra klandizie omdat ze 'in de loop' ligt.

Een medewerkster van de HEMA ziet ook wel voordelen in het verdwijnen van een concurrent. "Maar ik weet niet of mijn baas daar ook zo over denkt."

Aan de overkant zitten een aantal dames bij elkaar in de schaduw voor de winkel van één van hen.

Ze lazen over het voornemen in dit weekblad op de pagina van Gemeente Thuis in de editie van 26 juli. Met wat klanten en de bewoner van een bovenhuis wordt gesproken over het ONP zonder Action. Ongerust zijn ze er niet over. We hebben bijna allemaal een zaak waar mensen speciaal voor komen. De Action heeft deels eenzelfde assortiment en is dan vaak goedkoper. Het is goed dat dit soort winkels er ook zijn, zeker voor mensen met een smallere beurs. Maar kwalitatief kunnen wij de concurrentie zeker aan. Weinig mensen die naar de Action zijn geweest maken vervolgens nog een rondje over het plein. "Mensen gaan niet winkelen in Eerbeek, ze halen er hun boodschappen" zegt één van hen. Wel vindt een ander dat de beide kiosken op het plein het zicht op een aantal winkels ontneemt. Zeker als je uit de Action komt zijn onze winkels niet goed zichtbaar. En dat je hier niet meer direct langs kunt met de auto en dus ook niet meer voor deur kunt parkeren, dat is wel een klein nadeel. Voor ons winkeliers is het wel belangrijk dat het pand weer snel een nieuwe huurder krijgt. Alle winkelpanden aan het plein zijn nu bezet en dat is belangrijk, dat geeft reuring. Leegstand geeft snel verloedering, het is een lelijk gezicht. Kijk maar naar dat blok aan de Stuijvenburchstraat waar voorheen een bakker en een slager gevestigd waren.

Elke dinsdagmiddag is er markt op het ONP. Eddy Derks staat er met zijn groente- en fruitkraam al sinds mensenheugenis en is ook voorzitter van de markt. Of het wegvallen van de Action invloed zal hebben op het bezoekersaantal van de markt betwijfelt hij. "De weekmarkt is hier al veel langer dan de Action. Natuurlijk zijn er minder kramen dan eerder maar dat zie je overal, zelfs in grote steden als Amsterdam. Dat heeft niets te maken met welk aanbod van winkels er is. Wel speelt de vergrijzing een rol, mensen die niet meer zo mobiel zijn gaan de deur niet zo gauw uit en de jongeren zijn overdag allemaal buitenshuis aan het werk. Daarnaast zijn de winkels veel langer open en wordt er veel gekocht via Internet, al hebben wij daar met onze versproducten minder last van. Onze grootste concurrent is het weer, dat is altijd zo geweest en zal ook wel zo blijven"

Meer berichten
 


De oplossing voor week 49:

DEMONSTRATIEDe oplossing voor week 36: