Afbeelding

Tekort van 177.000 euro dreigt bij Sportkompas

Algemeen

College stelt raad voor om eerder afgewezen 50.000 subsidie alsnog te verlenen


Bij de Stichting Sportkompas die o.a. het beheer voert over sporthal de Bhoele en zwembad Rhienderoord, dreigt dit jaar een tekort van 177.000 euro. Dat schrijft het bestuur in een notitie aan de Gemeenteraad. Het college stelt opnieuw voor om dit jaar alsnog de extra subsidie 50.000 euro toe te kennen en mee te werken aan subsidie-afspraken voor de jaren 2020 t/m 2023. Bijdragen van het rijk en een andere manier van kosten verrekenen moeten het tekort verder terugdringen. Plannen om de Stichting om te vormen tot een sportbedrijf zijn van de baan. Sportkompas eist duidelijkheid van de Gemeente over de cijfers van 2018 en adviseert om een directeur en een managementteam aan te stellen.

In november vorig jaar schrapte de gemeenteraad de subsidieverhoging van 50.000 euro uit de begroting wegens gebrek aan voldoende onderbouwing van wethouder Wartena en vroeg Sportkompas om binnen drie maanden met een notitie te komen hoe de Rhienderoord op een constructieve manier in stand kan worden gehouden te komen tot een financieel, organisatorisch en bestuurlijk stabiele Sportkompas organisatie.

Volgens het interim-bestuur is het schrappen van de subsidie van 50.000 euro financieel onverantwoord en wordt Sportkompas daarmee de das omgedaan. Het college stelt daarom voor om dit jaar de extra vijftigduizend euro alsnog te verstrekken

Verlies door gewijzigde BTW

De gewijzigde BTW-wetgeving zorgt voor een verliespost zorgt van naar schatting 80.000 euro. Om de nadelige effecten van deze BTW-wijziging te beperken kent de overheid twee subsidieregelingen. Verder zou Sportkompas afspraken kunnen maken met de gemeente over het dragen van de energie- en onderhoudskosten van de locaties De Bhoele en Rhienderoord.

"Stilzitten gemeente is de oorzaak"

Het vorige bestuur van Sportkompas stapte op o.a. omdat de communicatie tussen Sportkompas en de Gemeente kennelijk niet goed was. En ook het nieuwe interim-bestuur is niet tevreden over de gang van zaken bij de gemeente. Zij vindt het storend dat de overdracht van de gymzaal aan de Kloosterstraat aan Sportkompas, nog steeds niet is gerealiseerd. "Stilzitten van de Gemeente is de oorzaak." aldus het bestuur. "Er is nog steeds geen huurovereenkomst voor de gymzaal en bij de Bhoele ontbreekt het aan inzicht in de kosten en in hoeverre die kosten uiteindelijk ten laste van Sportkompas(zullen) komen."

Ook over de huurinkomsten over 2018 is veel onduidelijkheid. Sportkompas stelt de gemeente daarom voor de keuze:

  • Óf de gemeente verstrekt direct alle gegevens over 2018 die de kosten van beheer en exploitatiekosten inzichtelijke maken en verstrekt alsnog de daarop afgestemde budgetsubsidie;
  • Óf de gemeente wordt geacht de exploitatie en het beheer in 2018 geheel voor eigen rekening en risico te hebben uitgevoerd, voor zover Sportkompas die niet in haar jaarrekening 2018 heeft.

Het college zegt dat inmiddels alle informatie is uitgewisseld, zodat men kan komen tot een afronding van de overdracht.

Directeur en managementteam voor Sportkompas

Tot slot stelt het Sportkompasbestuur voor haar taak te wijzigen van uitvoerend naar toezichthoudend. Een directeur en een managementteam moeten dan de leiding over de stichting krijgen. Ook moet de relatie tussen Sportkompas en gemeente losser gemaakt worden. Illustratief voor de te nauwe band tussen de gemeente en Sportkompas is bijvoorbeeld dat letterlijk tot op de laatste drempel aan Sportkompas wordt voorgeschreven hoe de schoonmaaktaken dienen te worden uitgevoerd.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 9 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 11 uur geleden
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 11 uur geleden
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 11 uur geleden
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 11 uur geleden
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 11 uur geleden
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 11 uur geleden
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 11 uur geleden
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 11 uur geleden
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 11 uur geleden