Afbeelding

Aanleg groot zonnepark Oude Zutphenseweg stap dichterbij

Algemeen

BRUMMEN - De aanleg van een 27 hectare (270.000 m2) zonnepark aan de Oude Zutphenseweg is weer een stap dichterbij gekomen, nu het Brummense college van burgemeester en wethouders een definitieve 'Verklaring van geen bedenkingen' heeft afgegeven. De komst van het grootschalige park is bepaald niet onomstreden. Er zijn 31 zienswijzen tegen ingediend, die overigens wel hebben geleid tot belangrijke aanpassingen in het plan.

In de 'verklaring van geen bedenkingen' worden nagenoeg louter de pluspunten van het zonnepark bezongen. Het park -een particulier initiatief- is voor de gemeente ook wel een geschenk. Brummen heeft als ambitie in 2030 energieneutraal te zijn (20 jaar eerder dan de provincie Gelderland als doel heeft). De Cleantech Regio wil daarnaast dat de Stedendriehoek in 2023 de meest duurzame regio van Nederland is en de meest circulaire van Europa. Maar daarvoor moeten nog zevenmijlsstappen worden gezet. Het zonnepark, een initiatief van de Eerbeekse melkveehouder en ondernemer Jurrius, is daarbij de eerste serieuze en malse regenbui die neerdaalt op de nu nog ze schrale duurzaamheidsakkers. Het park levert jaarlijks naar verwachting een hoeveelheid stroom die gelijk is aan het gemiddeld gebruik van ongeveer 8000 huishoudens. Brummen telt ruim 9000 huishoudens, dus een kleine negentig procent van de huidige behoefte kan worden afgedekt. Dat is overigens maar een beperkt deel van de totale stroombehoefte. Ook bedrijven en transport vragen energie. De toekomstige afbouw van het gasnet zal de vraag naar stroom ook doen stijgen.

In de zienswijzen wordt in belangrijke mate zorg geuit over de aantasting van de landschapskwaliteit in het gebied en de mogelijke schadelijke gevolgen voor ecologie en fauna. Die bezwaren hebben ertoe geleid dat de maximale hoogte van de zonnepanelen van drie meter is teruggebracht naar 1,5 en het geheel -meer dan eerder al voorzien- met groen zoveel mogelijk aan het zicht wordt onttrokken. Over de indieners van de zienswijzen daarmee genoegen meenemen?

Afwachten. Het standpunt van de gemeente zelf is helder. Het projectgebied ligt volgens de nota niet in ecologisch of cultuurhistorisch waardevolle landschappen. En dan nog. In de Toekomstvisie 2030 staat geformuleerd: "Technologische ontwikkelingen leveren ons uiteindelijk systemen, die het landschap niet ontsieren. Tot die tijd vinden wij systemen, die duurzame energie winnen en die rendabel zijn, belangrijker dan de visuele gevolgen voor het landschap".

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 8 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 11 uur geleden
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 11 uur geleden
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 11 uur geleden
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 11 uur geleden
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 11 uur geleden
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 11 uur geleden
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 11 uur geleden
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 11 uur geleden
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 11 uur geleden