Afbeelding

OZB-verhoging kost twee biertjes per maand

Algemeen

BRUMMEN - De onroerendzaakbelasting (OZB) in Brummen gaat komend jaar met 13 à 14 procent omhoog. Dat althans stelt het college voor aan de raad. Volgens wethouder financiën Peter Paul Steinweg gaat een gemiddeld Brummens huishouden ongeveer 60 euro meer betalen. "Het gaat om zeg maar twee biertjes per maand", aldus de wethouder, die daarbij aangaf dat Brummen met de verhoging op het niveau komt van het Gelderse gemiddelde. De extra OZB levert Brummen 700.000 euro op.

De verhoging van de OZB maakt deel uit van een heel pakket aan maatregelen om de gemeente weer financiële spankracht te geven. Weliswaar sluit de begroting voor dit jaar met een plusje van 60.000 euro, maar het vet is van de botten. Lagere bijdragen van het rijk, extra taken die van rijk naar gemeente zijn gevloeid en de crisis (waardoor de gemeente waarde moest afschrijven van de grondportefeuille) zijn daar debet aan. Daarbij heeft de raad in de voorgaande jaren telkens besloten de lasten voor de burgers als OZB, reinigings- en rioolheffing niet te verhogen.

In totaal worden in de Concept Perspectief Nota 2020- 2023 130 maatregelen opgesomd die een 1,2 miljoen euro moeten opleveren. Geld dat de gemeentelijke begroting voor de komende jaren voldoende weerstand moet bieden tegen tegenvallers, maar dat deels ook weer wordt geïnvesteerd. Van de extra middelen door de verhoging van OZB wordt jaarlijks 350.000 euro gereserveerd voor de de opgaves die er in Eerbeek liggen. Daarbij gaat het onder meer om de centrumplannen, de invulling van de vrijgekomen schoollocaties, maar ook de aanpak van de N786, het Logistiek Centrum Eerbeek en duurzaamheidsopgaven zoals een warmtenet. De provincie heeft volgens Steinweg aangegeven fors mee te willen investeren. Hoeveel kon hij niet zeggen. "Maar je moet uitgaan van een substantieel bedrag dat de gemeentelijke investering verre te boven gaat. Met de 3,5 ton die wij inzetten, kun je ongeveer 8 miljoen aan investeringen financieren. Dat is veel, maar bij lange na niet genoeg om de opgave die in Eerbeek ligt te bekostigen. Daar hebben we provincie echt bij nodig."

Voor het centrumplan Brummen wordt geen extra geld gereserveerd. De voorbereiding en uitvoering gaan wel door. Het college verwacht het geheel te kunnen financieren uit de opbrengsten van de verkoop van percelen in het plangebied.

De perspectiefnota en de eerste bestuursrapportage van dit college worden 13 juni (vanaf 20 uur) besproken tijdens een raadsforum. De besluitvorming heeft dinsdag 25 en donderdag 27 juni plaats.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 2 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 4 uur geleden
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 4 uur geleden
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 4 uur geleden
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 4 uur geleden
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 4 uur geleden
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 4 uur geleden
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 4 uur geleden
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 4 uur geleden
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 4 uur geleden