Afbeelding

Duurzaamheidslening Brummen binnenkort weer mogelijk

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - De duurzaamheidslening in de gemeente Brummen komt waarschijnlijk op korte termijn weer terug. Begin maart liet de gemeente weten dat de voor dit doel beschikbare één miljoen euro was opgesoupeerd en nieuwe beroepen op het fonds niet meer mogelijk waren. Inwoners konden bij de gemeente een gunstige lening afsluiten voor het treffen van energiebesparende of -opwekkende maatregelen zoals de installatie van bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp.

Volgens medewerker Christa Hornkamp van de gemeente Brummen zal het fonds over niet al te lange tijd weer open worden gesteld. "Dat kan omdat de duurzaamheidslening een zogeheten revolverend fonds is. Mensen lenen geld bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, dat voor Brummen de leningen verzorgt. Ze lossen vervolgens die schuld maandelijks af over een periode van bijvoorbeeld 15 jaar. Met andere woorden: elke maand komt telkens geld -aflossing en rente- weer terug in het fonds en wordt ook weer opnieuw ingezet voor duurzaamheidsprojecten bij burgers. Feitelijk zitten we nu te wachten tot er weer een redelijke hoeveelheid geld beschikbaar is. We moeten wel wat volume hebben. Het heeft geen zin om het fonds om de haverklap open te stellen en dan weer te sluiten."

Hornkamp noemt de belangstelling voor de duurzaamheidslening verrassend groot. "Toen we dit eind 2017 instelden dachten we met die miljoen wel een jaar of tien vooruit te kunnen. Maar binnen ruim een jaar zijn de middelen uitgeput."
In totaal verstrekte de gemeente 168 leningen met een maximum van 25.000 euro. In veruit de meeste gevallen (90 procent) gebruikten de leners het geld voor de aanleg van zonnepanelen. Hornkamp: "Zo'n lening is klaarblijkelijk toch het zetje dat mensen nodig hebben. Voordat je rendement hebt, moet je natuurlijk wel investeren. Soms hebben mensen dat geld niet, soms willen ze liever niet hun spaarpotje aanspreken. Doordat je nu goedkoop kunt lenen, is de stap gemakkelijker te zetten. De rente is maar 1,6 procent."

De gemeente Brummen heeft de vergaande ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. Zou het dan niet verstandig zijn, gezien de grote belangstelling, het fonds te verruimen? Hornkamp: ''Daar ga ik niet over natuurlijk, dat is een zaak het gemeentebestuur. Maar inderdaad gaat het hier om een lening. Het kost de gemeente uiteindelijk geen geld. Punt is wel dat je die middelen zolang de regeling loopt niet voor een ander doel kunt gebruiken. Dus stop je er nog een miljoen in, dan kun je daar voorlopig niet meer aankomen. En het is bekend dat Brummen het financieel niet breed heeft op dit moment. Maar we hebben meerdere stimuleringsfondsen. Ambtelijk zijn we aan het kijken of daarbinnen wat kunnen schuiven met geld zodat er wellicht ook nog wat extra's komt voor de duurzaamheidslening."

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 11 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 14 uur geleden
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 14 uur geleden
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 14 uur geleden
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 14 uur geleden
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 14 uur geleden
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 14 uur geleden
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 14 uur geleden
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 14 uur geleden
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 14 uur geleden