Raad wil betere participatie voor klimaatplan

Algemeen

GEMEENTERAAD ZET STREEP DOOR EXTRA PERSONEEL

"Het kan niet allemaal van de grote hoop." Wethouder Eef van Ooijen sprak donderdagavond met enige stemverheffing de gemeenteraad toe toen hem bleek dat de meerderheid van de raad een budget van 80.000 euro schrapte. "Ik moet u die motie ten sterkste ontraden. Zonder extra mensen gaat het niet lukken."

Het geld was door het college gevraagd voor een parttime (0,75 fte) medewerker die extern zou moeten worden ingehuurd om de inzet van de gemeente Brummen voor zijn rekening te nemen. Het college had uitgerekend dat in het reservepotje Duurzaamheid aan het eind van het jaar 260.000 euro zou zitten. Daar kon die 80.000 euro voor de externe medewerker dan wel uit worden betaald.

Maar de raad dacht dat tot woede van de wethouder, die behalve klimaat, ook personeel in zijn portefeuille anders over. "Er is pas een nieuwe ambtenaar aangenomen die gespecialiseerd is in het domein klimaat," stelde VVD-raadslid Carla Wijnhoven. De fracties van Democratische Brummen, D'66, Groen Links (samen tien stemmen) steunden een motie van de VVD. Het collegevoorstel kreeg alleen steun van CDA en PvdA.

Klimaatakkoord

Het meningsverschil over de personeelsuitbreiding was eigenlijk het enige punt dat de raad in de discussie over de energietransitie verdeelde. In een conceptnota van de Groentechregio is uiteengezet wat deze regio in het kader van het Klimaatakkoord kan verwachten. Dit akkoord, opgesteld door Rijk, decentrale overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven heeft tot doel landelijke afspraken te maken om te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs (2015): dat betekent 49% minder CO2 uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990.

Om het nationale doel te halen is regionaal maatwerk nodig in verband met het duurzaam opwekken van energie (windmolens en zonnepanelen) en de wamtetransitie. Nederland is daartoe verdeeld in dertig regio's en binnen een jaar na ondertekening van het landelijk Klimaatakkoord moet elke regio een Regionale Energiestrategie (RES) hebben vastgesteld. In deze RES wordt aangeven hoe de regio's de afspraken uit het Klimaatakkoord gaan invullen. En een half jaar eerder moet de Cleantech Regio een voorlopig bod, waarin staat wat deze regio kan en wil, aanbieden aan de minister van Economische zaken en Klimaat. Komt dat bod niet op tijd, dan loopt men de kans dat de minister zelfstandig bepaald wat er moet gebeuren.

De raad was het in grote lijnen eens met de opgeschreven ambities, alleen over de weg ernaartoe was werden kritische noten gekraakt. Uiteindelijk stemde de raad unaniem over een drietal amendementen, waarin het college werd opgedragen meer tijd te vragen, meer aandacht te geven aan het creëren van draagvlak door met name de bewoners van de buitengebieden een actieve rol toebedeeld zullen krijgen bij plan- en besluitvorming.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 3 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 6 uur geleden
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 6 uur geleden
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 6 uur geleden
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 6 uur geleden
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 6 uur geleden
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 6 uur geleden
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 6 uur geleden
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 6 uur geleden
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 6 uur geleden