Afbeelding

Burgemeester van Hedel: "Veilig en plezierig het nieuwe jaar in"

Gemeentenieuws

Oud en nieuw moet volgens Van Hedel voor iedereen een feestelijke gebeurtenis zijn. "Dat vraagt om wederzijds begrip. Traditioneel gaat de jaarwisseling gepaard met het afsteken van vuurwerk onder het genot van alcoholische consumpties. Dat is nog steeds het geval, maar laten we hierbij wel rekening houden met anderen."

Brummen/Eerbeek – "Een plezierige jaarwisseling, waarbij iedereen in de gemeente Brummen zijn steentje bijdraagt en veilig de straat op kan om het nieuwe jaar te verwelkomen." Dat is de wens van burgemeester Alex van Hedel voor de komende jaarwisseling. "Zo kunnen we 2019 goed beginnen en proosten op het prachtige jaar dat voor ons ligt."

Samenwerking politie, horeca en beveiligingsbedrijf

Ook veiligheid in de gemeente Brummen vindt de burgemeester belangrijk: "We vinden het vervelend als mensen tijdens de jaarwisseling bang zijn om de straat op te gaan. En natuurlijk willen we vernielingen en overlast voorkomen. Daarom zetten we extra ogen en oren in. Dat doen we in de vorm van extra politie, al dan niet in burger. Daarnaast hebben we, net als voorgaande jaren, een beveiligingsbedrijf ingeschakeld om extra toezicht te houden bij onder andere openbare gebouwen, schoolpleinen en bushokjes. Dat werkte heel goed."

Toezicht op vuurwerk

Om de jaarwisseling in goede banen te leiden, is er in de aanloop naar oudejaarsdag en op oudejaarsavond politietoezicht op straat. Hierdoor is er extra controle op het afsteken van zwaar en illegaal vuurwerk. Dit wordt in beslag genomen en overtreders kunnen rekenen op een bekeuring. Minderjarigen verwijst de politie door naar bureau Halt voor een alternatieve straf. De schade wordt verhaald op de daders of hun ouders. Dat geldt ook voor andere vernielingen. Gedupeerden moeten dan wel aangifte doen. Overigens mag (legaal) vuurwerk afgestoken worden van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. De politie ziet ook toe op het stoken van vuren op de openbare weg. Dat mag in een vuurkorf, vuurschaal of vuurton. Zorg dat u bij het stoken op de openbare weg of stoep zand onder de vuurkorf, vuurschaal of vuurton legt om schade aan het wegdek te voorkomen. Zorg er verder voor dat er altijd bluswater en zand dicht in de buurt staat en gooi geen vuurwerk in het vuur.

Ruim baan voor hulpverleners

Helaas is er in het verleden sprake geweest van incidenten met geweld tegen politie, brandweer en andere hulpverleners tijdens de jaarwisseling. Van Hedel: "Agressie en geweld tegen hulpverleners is onaanvaardbaar. Ik raad iedereen aan om politie, brandweer en ambulancepersoneel vrij baan te geven om hun werk te doen!"

Naast het veilig afsteken van vuurwerk en maatregelen om schade te voorkomen, kan iedereen zelf een belangrijke bijdrage leveren aan een veilig nieuwjaarsfeest. Bijvoorbeeld door elkaar aan te spreken op ongewenst gedrag en direct de politie te waarschuwen bij vernieling of geweld. Bij spoed via 112, anders via 0900-8844. Tot slot nog de belangrijkste wens van Van Hedel voor alle inwoners van de gemeente Brummen: "Een plezierige jaarwisseling en een heel gelukkig en gezond 2019!"

Uit de krant

Kunt u het zich voorstellen? Een baby voeden van de koningin?
"De Min van de Koningin" Algemeen 15 uur geleden
Jazz en Swingmuziek werd in WO2 verboden.
Forest Jazz Band speelt op 5 mei Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Collecte Hartstichting brengt mooi geldbedrag op in Brummen Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen 24 apr, 14:39
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 24 apr, 14:20
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 24 apr, 13:39
Foto ter illustratie.
Doe mee met gezellige Buurtklusteam! Algemeen 24 apr, 12:28
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 24 apr, 12:21
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 24 apr, 12:20
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen 24 apr, 12:15
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 23 apr, 14:39
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43