Afbeelding

Positief – Negatief

Ingezonden

INGEZONDEN - In het Brummens Nieuws was afgelopen tijd veel te lezen over situaties op het gebied van vooruitgang in de industrie en toerisme in dit papierdorp. Ook het wonen cq zakenleven kwam in het nieuws, alsmede de splinterpartijen in de gemeentelijke politiek. Veelal positief maar toch ook zorg betreffende het oud papier wat als ‘afval’ werd bestempeld.

Schrijver Muus Groot spreekt in zijn column het vertrouwen uit in gedeputeerde Jan Markerink betreffende Eerbeek/Loenen 2030, “Komt zijn afspraken altijd na”, aldus Groot. Groot vraagt zich in zijn column ook af of Jan Markerink de huidige raads-situatie wél zijn vertrouwen heeft. Journalist Peter Leunissen meldt problemen bij splinterpartijen. Door de interviews die Leunissen had met deze groep lijkt het er op dat ze eerder gaan verdwijnen dan voortzetting in de gemeentelijke politiek.

Er zijn nu zaken, met steun van de Gelderse Staten, die positief kunnen uitvallen. Echter niet zonder verhoging van belastingen. Al moet de toegang voor visueel gehandicapten nog een stuk beter, zie ook de zakelijke vooruitgang op het Stuijvenburchplein en de uitbreidingen bij ondernemingen als De Korenmolen en Bosque (vroeger De Heideroos). Toeristisch gezien goede opstekers met in 2020 maar liefst 468.595 overnachtingen in onze regio! Industrie en toerisme gaan dus goed samen.

Eerbeek, hét centrum van de Nederlandse papierindustrie ziet weer perspectief! De Papierschepper werd ter ere van het 400-jarig bestaan van de papierindustrie in 2016 onthuld. Hopelijk blijft dat nog jaren bestaan waarbij menigeen zich zal herinneren waaraan de gemeente Brummen mede haar welvarendheid te danken heeft. Voorbeeld: Een in 1661 opgerichte papierfabriek produceert, naast andere papierproducenten, anno 2021 onder de naam Folding Boxboard met 200 werknemers, 140 miljoen kilo recyclebaar vouwkarton. Productie: 60 % levensmiddelenverpakkingen en 40 % voor o.a. de farmacie.

Er wordt ongenuanceerd, zelfs in ‘onze’ papierwereld, gesproken dat folderverspreiding aan banden moet worden gelegd vanwege ‘afval’. Ver gezocht! Er worden duizenden tonnen oud papier ingezameld (financieel voordeel voor ophalers!) om daar weer nieuw papier van te maken! Bovendien hoor je steeds vaker: “Door het alsmaar duurder worden van de dagelijkse levensbehoeften, kijk ik veel naar folderaanbiedingen”. Iets om over na te denken?

Bruno de Vries.

Overdekte vlooienmarkt te Zelhem. Foto: Animo Vlooienmarkten
Grote Vlooienmarkt te Zelhem Algemeen 9 uur geleden
Burgemeester van Hedel deelde mee hoe dingen tot stand zijn gekomen. Foto: Monique Schuite
Krijgt Brummen een AZC? Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Wat is nog normaal? Ingezonden 21 uur geleden
Foto: Gemmeke Caron
Brummense groep grootouders voor het klimaat opgericht Algemeen 21 uur geleden
Waar, waarom en hoe groeien deze bomen?
Basiscursus bomen van de Veluwezoom Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Wilders in Brummen Columns 21 uur geleden
Foto: P Rozendal
Eendracht verzorgt uniek feestconcert Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
De Leuvenheimse vlag Algemeen 21 uur geleden
Trotse eigenaren Hanno en Danielle. Foto: Monique Schuite
Met Hanno optiek de toekomst in kijken Algemeen 21 uur geleden
Foto ter illustratie.
Het eerste vliegtuig en de eerste auto in Leuvenheim Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Asielzoekers in Brummen? Ingezonden 21 uur geleden
Afbeelding
NLdoet actie op 16 maart bij vv Loenermark Algemeen 22 feb, 10:36
Afbeelding
SWB organiseert: "Contactgroep Omgaan met verlies en rouw" Algemeen 22 feb, 09:00