Afbeelding

Grafdelver

Columns

COLUMN: Afgelopen weekend kreeg Eric van der Burg applaus voor zijn rol als verdediger van de spreidingswet-asielzoekers tijdens het congres van de VVD . De VVD is daarover verdeeld en het feit dat hij door links een held wordt genoemd zal hem niet populairder maken bij de rechtervleugel van zijn eigen partij. Een van de complottheorieën is dat het kabinet-Wilders een ‘stop de spreidingswet’ zal indienen. Die moet dan een meerderheid krijgen in dezelfde Eerste Kamer die deze week nog Van de Burg’s wetsontwerp steunde.

Complottheorieën horen bij een formatie, zeker als die ‘gesloten is als een oester’, zoals het dagblad Trouw schreef. De oppositie gispt de geheimzinnigheid, maar heeft boter op het hoofd. Rutte en Samsom die het kabinet Rutte III tot stand brachten waren ook oesters. ‘Functie elders’ tijdens de formatie van het nu demissionaire kabinet werd niet in een open debat, maar door een persfoto aangezwengeld. Formeren is handjeklap en de onderhandelaars verkopen het resultaat als ‘nieuwe politiek’. In alle gewenste kleuren.

‘Kwade berichten, gesneer en geroddel’ zette De Stentor, boven een sfeerreportage over de formatie. Hilversum siddert van de berichten over een aanslag op de publieke omroep. Ik kan me goed voorstellen dat Plasterk, ook al is hij lid van de PvdA, als Telegraaf-columnist opmerkte dat een blok van vier rechtse partijen is aangewezen om een kabinet te vormen. Zelfs dat hij de informatie leidt. Maar niet dat hij hun premier zou willen zijn. Zo rechts is hij toch niet (geworden). Hij kan beter voorzitter van de NOS worden en zijn krediet bij Wilders gebruiken ter verdediging van de publieke omroep en de cultuur.

Na de ontslagaanvraag van burgemeester Van Hedel draait nu ook een geruchtenmolen in het kleinschalige landschap Brummen. Niet over affaires in het gemeentehuis, maar over zijn opvolging. Komt er nog wel een echte burgemeester terug, of een ‘interim’ als grafdelver? Met 22 duizend inwoners is het draagvlak fragiel en de financieel-economische opgave (te) groot. Het kanaal wordt gezien als een demarcatielijn tussen Brummen en Eerbeek. Die kunnen elk een kant uitgaan. De burgemeester van Apeldoorn is Ton Heerts en die van Zutphen Wimar Jaeger.

Overdekte vlooienmarkt te Zelhem. Foto: Animo Vlooienmarkten
Grote Vlooienmarkt te Zelhem Algemeen 8 uur geleden
Burgemeester van Hedel deelde mee hoe dingen tot stand zijn gekomen. Foto: Monique Schuite
Krijgt Brummen een AZC? Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Wat is nog normaal? Ingezonden 21 uur geleden
Foto: Gemmeke Caron
Brummense groep grootouders voor het klimaat opgericht Algemeen 21 uur geleden
Waar, waarom en hoe groeien deze bomen?
Basiscursus bomen van de Veluwezoom Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Wilders in Brummen Columns 21 uur geleden
Foto: P Rozendal
Eendracht verzorgt uniek feestconcert Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
De Leuvenheimse vlag Algemeen 21 uur geleden
Trotse eigenaren Hanno en Danielle. Foto: Monique Schuite
Met Hanno optiek de toekomst in kijken Algemeen 21 uur geleden
Foto ter illustratie.
Het eerste vliegtuig en de eerste auto in Leuvenheim Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Asielzoekers in Brummen? Ingezonden 21 uur geleden
Afbeelding
NLdoet actie op 16 maart bij vv Loenermark Algemeen 22 feb, 10:36
Afbeelding
SWB organiseert: "Contactgroep Omgaan met verlies en rouw" Algemeen 22 feb, 09:00