Klussen in de buitenlucht is heerlijk.
Klussen in de buitenlucht is heerlijk.

Klusochtend De Bliksem

Algemeen

BRUMMEN - Heel vaak zul je het niet zien: een geboren Fries en een geboren Groninger die in eendrachtige samenwerking Brummens land bewerken. De een trekt met een drietandskrabber hinderlijke graspollen open en schoffelt verbeten overwoekerend onkruid weg, de ander strooit routinematig wilde bloemenzaad in de losgewoelde strook aarde. Heel even trekt een regenbuitje over, maar dat bederft hun goede humeur geenszins.

Het inspirerende lentetafereel voltrok zich afgelopen zaterdagochtend in Brummen aan de rand van het tuincomplex De Bliksem, parallel aan de sloot langs de Oude Eerbeekseweg. Voorzitter Henk de Boer van de Volkstuinvereniging Brummen, de Fries, en penningmeester Albert Zark, de Groninger, waren niet de enigen die daar druk aan het werk waren. Onder hun bezielende leiding was een vijftiental tuinders, uitgerust met schoppen, grepen, harken en snoeischaren, komen opdagen om bij te dragen aan het verfraaien van de rafelrand van De Bliksem.

Dat gedeelte zag er volgens het bestuur een beetje onverzorgd uit. ‘Het idee is om het aanzicht van die strook te verbeteren door in het voorjaar een bloemenrand te zaaien, waarin insecten en vogels kunnen genieten’, luidde dan ook de oproep aan tuinders. Welk strooigoed kun je daarvoor beter gebruiken dan een mengsel dat bloemen en planten oplevert waar onder andere de patrijs straks graag op afkomt? ,,Als een patrijs het lekker vindt, vinden alle vogels het lekker’’, lichtte voorzitter De Boer toe.

Grote lappen grond op De Bliksem kwamen deze winter onder water te staan. Ook de afgelopen weken waren buiig en relatief koud. Op de jaarlijks terugkerende ‘opknapdag’ van de volkstuinvereniging werden daarom deze keer niet alleen koffie en frisdrank geschonken, en ontbijtkoek en stroopwafels geserveerd, maar werden zelfs zwaar bepoederde oliebollen uitgedeeld. Toch zien verreweg de meeste tuintjes er al pico bello verzorgd uit voor het aanstaande groeiseizoen. De grond is omgespit of, afhankelijk van een ieders inzicht, alleen licht bewerkt. De eerste vroege aardappelen zijn gepoot, net als tuinbonen en uien, en fruitstruiken en -boompjes zijn gesnoeid. Veel tuinders hebben thuis stekjes staan die ze in de volle grond zullen uitzetten als het echt lente wordt. Afgelopen zaterdag werden, net als in voorgaande jaren, ook stekjes geruild.

Wie het reilen en zeilen van de tuinders wil volgen, kan terecht op www.volkstuinbrummen.nl. Op die webpagina staan foto’s die mooi illustreren hoe iedere tuinder op haar of zijn eigen manier te werk gaat. De Bliksem is geen eenheidsworst. Ook is te lezen of er nog tuintjes te huur zijn. En er is een handig vijfdaags weeroverzicht voor Brummen opgenomen zodat de liefhebber weet wanneer zij of hij aan de slag kan. Afgaande op de laatste voorspellingen zal het nog even duren voordat de patrijzen langs de Oude Eerbeekseweg aan hun trekken komen. Maar dat er met het uitgekozen bloemenmengsel niets mis is, blijkt als de buurthaan en zijn rondscharrelende hennen zaterdag aan het eind van de dag de sloot naar De Bliksem zijn overgestoken.

Uit de krant

Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Pa-del, pa-del Columns 3 mei, 09:00
De prachtige rode beuk siert de omgeving.
Onderbouwing kapvergunning mist? Algemeen 3 mei, 09:00
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
LOCO-Motief laat relatie ontsporen Algemeen 3 mei, 09:00