Manifest ondertekend waarbij gemeente kinderparticipatie een warm hart toedraagt.
Manifest ondertekend waarbij gemeente kinderparticipatie een warm hart toedraagt.

Kinderburgemeester Anne pioniert

Algemeen

BRUMMEN/HARDERWIJK – Ze is spontaan en open en er is makkelijk een afspraak met haar te maken, daar kan menig burgemeester nog van leren. Anne van Wieringen is sinds november 2023 de kinderburgemeester van Brummen. Zaterdag 23 maart was ze aanwezig tijdens de landelijke dag van kinderburgemeester in Harderwijk waar ‘meer buitenspelen’ het thema was waarover werd gedebatteerd.

Begeleid door Heleen Ruijsch, medewerker Griffie van gemeente Brummen, ging Anne gewapend met haar favoriete leesboek ‘Ickabog’, een plan om twee uur te kunnen buitenspelen en haar ambtsketen op weg. Haar speelplan was tot stand gekomen door alle ideeën van haar klasgenootjes in één plan te gieten. “Iemand wilde ook graag een McDonalds in het speelplan, dat heb ik er maar buiten gelaten”, zegt Anne. De ruim tachtig andere aanwezige kinderburgemeesters hadden hetzelfde gedaan om vervolgens in Harderwijk elkaars inbreng te bewonderen. “Wat ik mee terugneem is dat er door anderen is nagedacht over hoe kinderen met een beperking langer buiten zouden kunnen spelen”, zegt Anne. “Een glijbaan voor rolstoelen, dat vind ik super”!

De hele dag door waren er workshops voor de kinderburgemeesters maar ook voor hun begeleiders, die overigens allemaal een andere rol binnen de gemeente vervullen. Heleen Ruijsch heeft een manifest ondertekend waarbij de gemeente heeft vastgelegd dat ze wil bijdragen aan kinderparticipatie. “Ik ben zeer vereerd dat ik erbij mocht zijn zaterdag”, zegt Heleen. “Anne en ik trekken al een paar maanden samen op en dat gaat heel goed. Aankomende week heeft Anne een afspraak met Marjan Pietersz van cultuur om te kijken of er in samenspraak met scholen en Stichting Welzijn Brummen rekening gehouden kan worden, qua activiteiten, met wat kinderen zélf leuk vinden wat cultuur betreft. Afgelopen zaterdag was heel waardevol en leerzaam om te zien hoe andere kinderburgemeesters omgaan met hun rol. Je ziet vooral dat alle kinderen graag voor een ander of in de buurt iets willen doen”.

“Ik vond het gek dat het jeugdjournaal er niet was”, zegt Anne. “Ik heb een mail gestuurd omdat landelijke ijsjesdag wel op het journaal was maar de landelijke dag van kinderburgemeester niet”.

Anne zit niet stil. Als kinderburgemeester heeft ze bedacht dat kinderen makkelijker hun vragen of ideeën kwijt moeten kunnen. Op alle scholen komt een ideeënbus te hangen die periodiek zal worden geleegd. Daarna zal, waar nodig, vragen worden beantwoord en worden gekeken of de gemeente ergens iets in kan betekenen. Dat is namelijk het hele idee achter de benoeming van de kinderburgemeester; luisteren naar kinderen, wat leeft er bij hen en hoe kunnen zaken anders?

Anne vertegenwoordigt, naast haar ceremoniële functie, de jeugd en gaat met de gemeente in gesprek. Op haar eigen school ‘Sint Pancratius’ en school ‘De Enk’ zal Anne zelf de ideeënbus overhandigen met een officieel moment. “Het is nog een beetje pionieren”, vertelt Marion, de moeder van Anne. “Het zou leuk zijn als Anne dingen in de steigers kan zetten waar een toekomstige kinderburgemeester weer mee verder kan”. Wil jij jouw idee of vraag kwijt, dan kun je ook mailen naar: kinderburgemeester@brummen.nl.

Opvallend veel Harry Potter boeken werden meegenomen.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00