Manifest ondertekend waarbij gemeente kinderparticipatie een warm hart toedraagt.
Manifest ondertekend waarbij gemeente kinderparticipatie een warm hart toedraagt.

Kinderburgemeester Anne pioniert

Algemeen

BRUMMEN/HARDERWIJK – Ze is spontaan en open en er is makkelijk een afspraak met haar te maken, daar kan menig burgemeester nog van leren. Anne van Wieringen is sinds november 2023 de kinderburgemeester van Brummen. Zaterdag 23 maart was ze aanwezig tijdens de landelijke dag van kinderburgemeester in Harderwijk waar ‘meer buitenspelen’ het thema was waarover werd gedebatteerd.

Begeleid door Heleen Ruijsch, medewerker Griffie van gemeente Brummen, ging Anne gewapend met haar favoriete leesboek ‘Ickabog’, een plan om twee uur te kunnen buitenspelen en haar ambtsketen op weg. Haar speelplan was tot stand gekomen door alle ideeën van haar klasgenootjes in één plan te gieten. “Iemand wilde ook graag een McDonalds in het speelplan, dat heb ik er maar buiten gelaten”, zegt Anne. De ruim tachtig andere aanwezige kinderburgemeesters hadden hetzelfde gedaan om vervolgens in Harderwijk elkaars inbreng te bewonderen. “Wat ik mee terugneem is dat er door anderen is nagedacht over hoe kinderen met een beperking langer buiten zouden kunnen spelen”, zegt Anne. “Een glijbaan voor rolstoelen, dat vind ik super”!

De hele dag door waren er workshops voor de kinderburgemeesters maar ook voor hun begeleiders, die overigens allemaal een andere rol binnen de gemeente vervullen. Heleen Ruijsch heeft een manifest ondertekend waarbij de gemeente heeft vastgelegd dat ze wil bijdragen aan kinderparticipatie. “Ik ben zeer vereerd dat ik erbij mocht zijn zaterdag”, zegt Heleen. “Anne en ik trekken al een paar maanden samen op en dat gaat heel goed. Aankomende week heeft Anne een afspraak met Marjan Pietersz van cultuur om te kijken of er in samenspraak met scholen en Stichting Welzijn Brummen rekening gehouden kan worden, qua activiteiten, met wat kinderen zélf leuk vinden wat cultuur betreft. Afgelopen zaterdag was heel waardevol en leerzaam om te zien hoe andere kinderburgemeesters omgaan met hun rol. Je ziet vooral dat alle kinderen graag voor een ander of in de buurt iets willen doen”.

“Ik vond het gek dat het jeugdjournaal er niet was”, zegt Anne. “Ik heb een mail gestuurd omdat landelijke ijsjesdag wel op het journaal was maar de landelijke dag van kinderburgemeester niet”.

Anne zit niet stil. Als kinderburgemeester heeft ze bedacht dat kinderen makkelijker hun vragen of ideeën kwijt moeten kunnen. Op alle scholen komt een ideeënbus te hangen die periodiek zal worden geleegd. Daarna zal, waar nodig, vragen worden beantwoord en worden gekeken of de gemeente ergens iets in kan betekenen. Dat is namelijk het hele idee achter de benoeming van de kinderburgemeester; luisteren naar kinderen, wat leeft er bij hen en hoe kunnen zaken anders?

Anne vertegenwoordigt, naast haar ceremoniële functie, de jeugd en gaat met de gemeente in gesprek. Op haar eigen school ‘Sint Pancratius’ en school ‘De Enk’ zal Anne zelf de ideeënbus overhandigen met een officieel moment. “Het is nog een beetje pionieren”, vertelt Marion, de moeder van Anne. “Het zou leuk zijn als Anne dingen in de steigers kan zetten waar een toekomstige kinderburgemeester weer mee verder kan”. Wil jij jouw idee of vraag kwijt, dan kun je ook mailen naar: kinderburgemeester@brummen.nl.

Opvallend veel Harry Potter boeken werden meegenomen.

Uit de krant

Afbeelding
Meer toelichting nodig voor inzet dieseltreinen bij RegioExpres Algemeen 12 apr, 09:00
Foto: Rutger Jongejan
Brandweer niet altijd inzetbaar door vrijwilligerstekort Algemeen 12 apr, 09:00
Maurits (11) en Noah ( 7) hebben de rubberboot naar het water gesleept.
Wadi vol water Algemeen 12 apr, 09:00
Wethouder Steven van de Graaf (r) en voorzitter Henk Poldermans tekenen het jaarplan onder toeziend oog van bestuursleden Anne Margreet van der Horst en Hay Verstappen.
Dorpsraad Brummen en gemeente ondertekenen jaarplan Algemeen 12 apr, 09:00
Afbeelding
"We halen de lucht uit de begroting" Algemeen 12 apr, 09:00
Wandel4Daagse Eerbeek. Foto: Copyright: ADN-Fotografie.nl
Inschrijvingen voor 60ste Wandel4daagse Eerbeek van start Algemeen 12 apr, 09:00
Foto tijdens het 25 jarig jubileum van landelijke rijvereniging 'de IJsselruiters' uit Brummen in 1951.
Rubriek Oud Algemeen 12 apr, 09:00
Afbeelding
Brummen treedt op tegen houtversnipperaars Algemeen 12 apr, 09:00
Foto ter illustratie. Bron: Google maps
Hoe naar huis gaan 'thuiskomen' werd. Ingezonden 12 apr, 09:00
Hoofdroute A50.
Eerbeekse knelpunten: ingewikkelde puzzel Algemeen 12 apr, 09:00
Muhammed in actie tegen ijzersterke EK-deelneemster Gwen Scholten.
Jeugddammen: De regiocup Gelderland Algemeen 12 apr, 09:00
Nicole Regelink schrijft 'Vergetelheden'. Foto: Artist-freed.
Zorgzame pennenlikker schrijft 'Vergetelheden' Algemeen 12 apr, 09:00
Gezelligheid rondom het Andreashuis.
Andreasrommelmarkt Brummen Algemeen 12 apr, 09:00
Huldiging koorleden.
Vrouwenkoor Phoenix kijkt goed terug op 2023 Algemeen 12 apr, 09:00