Foto: Artist-freed
Foto: Artist-freed

Barbara Heldring schreef de geschiedenis van de Tondense school.

Algemeen

RUBRIEK PENNENLIKKERS: In deze nieuwe rubriek komen schrijvers in de gemeente Brummen aan het woord. Marita Klein zal de komende maanden alle schrijvers in onze gemeente proberen op te sporen en ze interviewen. Dit keer wordt Barbara Heldring uitgelicht.

TONDEN – Barbara Heldring woont vanaf 1986 in Tonden en haar kinderen gingen er naar de School met de Bijbel. In 1998 viel het doek voor deze school en werd haar gevraagd de geschiedenis van de school, die vanaf 1927-1998 een belangrijke rol in het buurtschap Tonden vervulde, te schrijven. Tevens schreef ze een aantal boeken over archeologie.

Barbara, voormalig archeologe en lerares klassieke talen is nu met pensioen en woont in een sfeervolle boerderij in Tonden. Tijdens haar opleiding tot archeologe kwam ze in Italië terecht, waar ze op zoek ging naar meer exemplaren van een historische muis uit de 5e eeuw voor Christus. Hierover schreef ze haar proefschrift: Sicilian Plastic Vases.

Ze bleef in Italië werken en wonen: bij de opgravingen van Saticum, die grotendeels gefinancierd werden door Nederland. Ze woonde bijna twintig jaar in Italië en ontmoette daar haar man. Nog in Italië kregen ze hun eerste zoon. In 1986 kreeg haar man een baan in Nederland en gingen ze in Tonden wonen. Daar werden nog een dochter en een zoon geboren. Alle drie gingen ze naar de School met de Bijbel, totdat deze in 1998 sloot. Haar oudste ging toen al naar het vervolgonderwijs, de middelste had nog twee jaar basisschool voor de boeg en de jongste nog een aantal jaren. “Zelf was ik in die jaren vooral moeder, maar ook actief bij de peuterspeelzaal en het schoolbestuur”, vertelt Barbara.

Barbara: “De totstandkoming van de Tondense school was goed gedocumenteerd. Er waren mappen vol met notulen en bouwtekeningen. Voordat de Tondense school gesticht werd, gingen de kinderen naar de openbare school in Empe. Daar waren ze niet blij met het initiatief om tot een christelijke school in Tonden te komen. De initiatiefnemers stuitten op veel weerstand, ook van de gemeente. Maar na ruim twee jaar voorbereiding en de morele en financiële steun van de, bescheiden, heer Colenbrander lukte het!”

Barbara heeft het allemaal beschreven in de “Geschiedenis van de School met de Bijbel in Tonden 1927-1998”. In dat zelfde jaar schreef ze “Satricum, een stad in Latium”, dat in drie talen is uitgegeven. Ook schreef ze in de loop der jaren veel artikelen in vaktijdschriften en voor museumtentoonstellingen.

Op een dag werd ze gebeld vanuit Deventer, waar ze dringend een docent klassieke talen zochten. Dat heeft ze aangepakt en ze heeft in Deventer en Zutphen tot haar 69ste als docent gewerkt. “Na de sluiting van de school, wilde de gemeente de school verkopen. Een klein stukje grond was van het schoolbestuur. Dat wilde de gemeente voor een zacht prijsje overnemen, maar dat wilden we niet. Uiteindelijk bood de gemeente aan ons in ruil voor dit stukje grond de Sterre neer te zetten. Ik heb me daar erg voor ingezet. Met hulp van veel vrijwilligers is de Sterre eerst een activiteitencentrum voor kinderen geworden. De kinderen misten de school erg en konden zo met elkaar blijven optrekken. Het aantal kinderen in Tonden is terug gelopen en nu zijn er in de Sterre activiteiten voor jong en oud.”

De geschiedenis van de School met de Bijbel is meer dan alleen de geschiedenis van de school. Het geeft een prachtig tijdsbeeld van alles wat er in een buurtschap speelt en tot stand kan komen. Zoals: de meisjesvereniging, verschillende zangkoren, de zondagsschool en de Oranjevereniging. Tot in de zestiger jaren was het besturen van de school een mannenzaak. Daarna kwamen er ook vrouwen in het bestuur en waren ze gelijk in de meerderheid. Sinterklaas werd in later jaren gevierd, toen dit feest geen taboe meer was op een christelijke school.

Uit de krant

Veel biodiversiteit is goed voor insecten en vogels.
Open Erf op 25 mei bij biodiversiteitsambassadeur in Brummen Algemeen 2 uur geleden
Elwin en Berry met het bord. Foto: Antoinette.
25 jarig jubileum klaverjascommissie vv SHE Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Loenermark zoekt teambegeleiders G-senioren Algemeen 5 uur geleden
Foto: Freepik.
Fotoactie voor Jonge Mantelzorgers Algemeen gisteren
Afbeelding
Cadeautje voor de jonge mantelzorger Algemeen gisteren
Afbeelding
Boekstartdag bij de bibliotheek Algemeen gisteren
Muziek verbindt, al 110 jaar.
Wilhelmina Spankeren bestaat 110 jaar. Algemeen 15 mei, 13:28
Lekker smullen. Foto: Elvira Maatkamp.
Herenboeren bestaat 10 jaar Algemeen 14 mei, 16:19
Bijenstal aan de Voorsterweg vlakbij het spoor.
Bijen aaien in Brummen Algemeen 14 mei, 16:14
Spectaculaire foto van de Aziatische hoornaar.
Help mee met opsporen Aziatische hoornaar Algemeen 14 mei, 16:10
Het belooft een mooi buitenoptreden te worden bij de Vroolijke Frans.
Oosterhuuzens dialectkoor zingt populaire liedjes Algemeen 14 mei, 16:07
Kom deze zomer lekker tennissen, al dan niet met tennislessen.
Zomer Challenge bij de LTC Leuvenheim Algemeen 14 mei, 16:01
Afbeelding
Vertaalgidsje biedt eerste hulp bie plat praoten Algemeen 14 mei, 15:37
Jasmijn en Ferdi van Buul-Bouwman in hun tuin van de Hommelhoeve.
Open dag Natuurboerderij De Hommelhoeve Algemeen 14 mei, 15:25