Foto: Marije Verbeeck
Foto: Marije Verbeeck

BRUMMENSE PENNENLIKKERS: MARIJE VERBEECK

Algemeen

RUBRIEK: Marije is de eerste in de nieuwe rubriek over schrijvers in de gemeente Brummen, die aan het woord komt. Marita Klein zal de komende maanden alle schrijvers in onze gemeente proberen op te sporen en ze interviewen. Marije heeft het liefdesleven, de ouderenzorg en de recepten uit onze gemeente te boek gesteld en is daarom een uitstekende kandidaat voor deze aftrap.

Marije Verbeeck (1961) is opgegroeid in de binnenstad van Utrecht en was al voor ze kon schrijven geïntrigeerd door de beweging van een schrijvende hand. Haar vader was één van de eerste tekstschrijvers van Nederland. Hij was taalliefhebber, taaltovenaar en taalgrapjas. Van hem heeft ze de liefde voor het schrijven overgenomen. En ze werd ze doodgegooid met boeken.

Maar er was een flinke omweg nodig voor ze het schrijversvak tot inkomstenbron kon maken. Ze werd twee keer uitgeloot voor de School voor Journalistiek. In de tussentijd ging ze werken op een boerderij in Zwitserland, op een bio melkveehouderij in Engeland en op een kibboets in Israël. Ze raakte verslingerd aan koeien. Terug in Nederland volgde een opleiding in de biologische dynamische landbouw en vier jaar later, inmiddels moeder van een dochter en een zoon, ging ze werken bij een kruidenteeltbedrijf in Ruinerwold. Ze werkte er vijftien jaar. Op zaterdag stond ze met de kruiden op de Noordermarkt in Amsterdam. Marije: “Ik leerde wat kwaliteit is en de natuur gaf mij vertrouwen in het leven.”

Intussen wilde ze haar oude droom: schrijfster worden, oppakken. Op haar 39e rondde ze de parttime opleiding journalistiek af en begon ze folders en informatiemateriaal te schrijven. In die tijd kwam de vraag van haar stiefvader om zijn biografie te schrijven. Ook begon ze schrijfcursussen te geven.

Ze verhuisde naar Zutphen en maakte kennis met Otto Koedijk, met wie ze ging samenwonen in Brummen. Geïnspireerd door zijn liefde voor hout, schreef ze diverse boeken over dit onderwerp. (Vormgeving in Hout, Droog Hout, Hoe je Hout Hout Houdt en het 1Boomboek).

Meestal via haar website (www.marijeverbeeck.nl) meldden zich meerdere mensen die hun levensverhaal op papier wilden laten zetten. “Je moet er ongeveer een jaar voor uittrekken”, vertelt Marije. “Ik heb er nu zo’n tien geschreven en elke biografie is weer verrassend anders. Soms kunnen mensen vertellen wat eerder niet verteld kon worden. Het werkt vaak helend om gebeurtenissen in hun verband te gaan zien en inzicht te krijgen in de gemaakte keuzes. Ik vind het heel boeiend en belangrijk werk.”

Marije heeft haar leven lang gedichten geschreven en gaf op haar 50ste een bundel uit: “Paradijs”. Ook was ze, in coronatijd, dorpsdichter. “Ik fietste naar een willekeurige plek in de gemeente en schreef daar een gedicht. Dichten is heerlijk! Het geeft de vrijheid om je preciezer uit te drukken dan in gewone taal. Neem een mooie regel als:

Damascus trok zich terug en ik had mijn hart zorgvuldig in mijn koffer gepakt geschreven door Ghayath Almadhoun. Het kan niet, maar het klopt. Ook als iets grammaticaal fout is kan het inhoudelijk beter worden. Synesthesie, dat is koppeling van zintuigelijke waarnemingen zoals bijvoorbeeld in bittere woorden, onze taal zit er vol mee. Paradoxen vind ik ook zo interessant. Bijvoorbeeld: De som van alle kennis is grotere verwarring. Die is van Henry More.”

Marije organiseert schrijfbijeenkomsten voor kleine groepen. “Ik vernieuw mijn aanbod voortdurend. Naast veel autobiografisch werk begon ik afgelopen jaar met retraites en voor april staat een wandelschrijfweekje op het programma. Binnenkort start een nieuw project; “Herdenken op jouw manier”. Niets voor niets in november. Ik geniet van mijn werk en van wat deelnemers inbrengen. Alles wat ik doe, vind ik leuk!”

Uit de krant

Afbeelding
Meer toelichting nodig voor inzet dieseltreinen bij RegioExpres Algemeen 12 apr, 09:00
Foto: Rutger Jongejan
Brandweer niet altijd inzetbaar door vrijwilligerstekort Algemeen 12 apr, 09:00
Maurits (11) en Noah ( 7) hebben de rubberboot naar het water gesleept.
Wadi vol water Algemeen 12 apr, 09:00
Wethouder Steven van de Graaf (r) en voorzitter Henk Poldermans tekenen het jaarplan onder toeziend oog van bestuursleden Anne Margreet van der Horst en Hay Verstappen.
Dorpsraad Brummen en gemeente ondertekenen jaarplan Algemeen 12 apr, 09:00
Afbeelding
"We halen de lucht uit de begroting" Algemeen 12 apr, 09:00
Wandel4Daagse Eerbeek. Foto: Copyright: ADN-Fotografie.nl
Inschrijvingen voor 60ste Wandel4daagse Eerbeek van start Algemeen 12 apr, 09:00
Foto tijdens het 25 jarig jubileum van landelijke rijvereniging 'de IJsselruiters' uit Brummen in 1951.
Rubriek Oud Algemeen 12 apr, 09:00
Afbeelding
Brummen treedt op tegen houtversnipperaars Algemeen 12 apr, 09:00
Foto ter illustratie. Bron: Google maps
Hoe naar huis gaan 'thuiskomen' werd. Ingezonden 12 apr, 09:00
Hoofdroute A50.
Eerbeekse knelpunten: ingewikkelde puzzel Algemeen 12 apr, 09:00
Muhammed in actie tegen ijzersterke EK-deelneemster Gwen Scholten.
Jeugddammen: De regiocup Gelderland Algemeen 12 apr, 09:00
Nicole Regelink schrijft 'Vergetelheden'. Foto: Artist-freed.
Zorgzame pennenlikker schrijft 'Vergetelheden' Algemeen 12 apr, 09:00
Gezelligheid rondom het Andreashuis.
Andreasrommelmarkt Brummen Algemeen 12 apr, 09:00
Huldiging koorleden.
Vrouwenkoor Phoenix kijkt goed terug op 2023 Algemeen 12 apr, 09:00