Afbeelding

Eerst meer duidelijkheid over procedures

Algemeen

BRUMMEN – De gemeenteraad heeft donderdagavond de behandeling van een wijziging van het bestemmingsplan Pongeweg 4a niet behandeld. Veel is onduidelijk en beloofde stukken waren er nog niet. Wel was er unanieme steun voor het groenbeleid. Over de verkoop van snippergroen aan het Tormentilpad erkende wethouder Van de Graaf “eens maar zo nooit weer.”

Het agendapunt “wijziging bestemmingsplan Pongeweg 4a” werd op voorstel van Gertie Sloetjes van GroenLinks van de agenda afgevoerd. Niet alle toegezegde stukken waren volgens de fractievoorzitter beschikbaar en als die wel beschikbaar zijn kan het opnieuw geagendeerd worden. Peter-Paul Steinweg steunde het voorstel tot uitstel. “Bij de behandeling van het plan heb ik al gezegd dat we weinig van de situatie begrijpen. Ik heb een heel slecht gevoel bij het plan,” aldus Steinweg. Andere fracties konden instemmen met het uitstel.

Rijksrecherche

Bij percelen aan de Pongeweg zijn en worden verschillende handhavingsverzoeken en bezwarenprocedures gevoerd. Tijdens de forumvergadering werd de raad vorige week bijgepraat door bewoners die al zes jaar een conflict hebben met de gemeente. Ze hebben daarbij de hulp ingeroepen van de Rijksrecherche en uiteindelijk bemiddeling gevraagd bij de Commissaris van de Koning. Al die inspanningen hebben niet tot een oplossing geleid.

Het conflict gaat onder andere over ten onrechte ophoging van een terrein, bouwen buiten de woonbestemming plus op verkeerd peil en het aanleggen van een vijver waar het niet zou mogen.

Op een handhavingsverzoek heeft de gemeente een besluit genomen en een dwangsom opgelegd, maar veel punten waarop handelend optreden werd gevraagd, zijn afgewezen. Vervolgens heeft de ene partij bezwaar gemaakt tegen de opgelegde dwangsom en de andere tegen het maar ten dele uitvoeren van het verzoek tot handhaving. Lopende deze procedures heeft het college nu een tweetal wijzigingen van het bestemmingsplan vastgesteld.

Eén bestemmingsplanwijziging Pongeweg 4a stond donderdagavond op de agenda en voor het andere deel van het perceel Pongeweg 4a ligt het wijzigingsvoorstel van het bestemmingsplan ter inzage. Het is (delen van) de raad niet duidelijk waarom de twee plannen afzonderlijk worden behandeld. Ook onduidelijk is welke gevolgen deze planwijzigingen hebben de nog lopende bezwarenprocedures.

‘Not amused’

Bij de behandeling van de zaak bij een onafhankelijke bezwarencommissie liet de advocaat van de gemeente weten dat het bezwaar eigenlijk niet meer aan de orde is, omdat met het collegebesluit tot planwijziging zicht is op legalisatie. De voorzitter van de commissie was ‘not amused’.

GroenLinks en VVD willen voordat overgegaan wordt tot behandeling van het collegevoorstel eerst alle feiten op een rij hebben, zodat duidelijk wordt of hier sprake is van een bestemmingsplanwijziging of ook van legalisatie en zo ja waarvan.

Snippergroen

Naar aanleiding van de verkoop van grond aan het Tormentilpad diende GroenLinks een motie in om in de toekomst verkoop van snippergroen beter te regelen. Tijdens de forumvergadering een week geleden discuteerden de raadsleden wel met wethouder Steven van de Graaf. Zowel VVD, D66 als Groen links waren van mening dat participatie van de omwonenden niet correct had plaatsgevonden. De gemeente had alleen met grondeigenaren in de buurt per email gecorrespondeerd. “Hoe moeilijk is het om met de mensen in een zaaltje samen te komen en voor te leggen wat je van plan bent,” vroeg Peter-Paul Steinweg zich toen af.

In de raadsvergadering gaf wethouder Steven van de Graaf toe dat de verkoop van grond aan het Tormentilpad de sfeer in de buurt niet prettiger heeft gemaakt. “Dat is eens maar zo nooit weer,” aldus Van de Graaf

Omdat het opstellen van duidelijke en werkbare regels meer tijd vergt, besloten de indieners eerst in overleg te gaan met de wethouder en later deze of een aangepaste motie weer op de agenda te zetten.

Uit de krant

Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Reinand en Sandra Nikkels begonnen een buurtkastje. Foto: Rutger Jongejan.
Buurtkastje als ondersteuning voor minima Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Loenen 1935. Bron: Nieuwe Apeldoornse courant 7-8-1935
Rubriek oud: Loenen Algemeen 17 mei, 09:00
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 17 mei, 09:00
HDR opname door Rutger Jongejan.
Noorderlicht ook zichtbaar in Brummen Algemeen 17 mei, 09:00
De heerlijke taartenkraam was goed gevuld.
Zonnige Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 17 mei, 09:00