Burgemeester van Hedel leest de door alle partijen ondertekendse motie voor
Burgemeester van Hedel leest de door alle partijen ondertekendse motie voor

Volop steun uit de regio voor Gelre Zutphen

Algemeen

BRUMMEN - Unaniem heeft de gemeenteraad van Brummen een motie aangenomen, waarin het college van Burgemeester en wethouders wordt gevraagd afkeuring over te brengen aan de Raad van Bestuur van het Gelre ziekenhuis en samen met betrokken gemeenten alle mogelijke realistische middelen in te zetten, om sluiting van afdelingen te voorkomen.

Een gelijkluidende motie is vorige week unaniem aangenomen in de gemeenteraad van Zutphen en afgelopen maandag, ook unaniem, in Lochem. Maandag heeft de raad van Voorst een identieke motie op de agenda staan.

Zoals vorige week bekend werd heeft de Raad van Bestuur besloten dat per 1 juli van dit jaar de afdeling acute verloskunde van Gelre Zutphen. Over andere afdelingen is nog niet besloten, maar afschaling van de Spoedeisende Hulp (SEH) en Intensive Care (IC) lijkt wel aan de orde. Door zoveel mogelijk gemeenschappelijk op te treden richting de Raad van Bestuur van het Ziekenhuis en de rijksoverheid hopen de gemeenteraden dat hun inwoners kunnen blijven rekenen op volwaardige zorg.

Kamervragen

Vooralsnog roept het wereldkundig gemaakte besluit van de Raad van Bestuur veel vragen op. Vragen die worden gesteld door personeel, raadsleden, maar ook tweede kamerleden van zowel coalitie als oppositie. Meest prangende vraag is “Deelt u de mening dat de uitspraken van de bestuursvoorzitter van Gelre ziekenhuizen betekenen dat betrokkenen zijn/worden geïnformeerd en daarmee dus niet worden geconsulteerd conform de wet? Zo nee, waarom niet?” en “In hoeverre heeft het Gelre Ziekenhuis zich aan haar eigen statuten en de governance code zorg gehouden om staf en medische specialisten te betrekken bij besluitvorming over het sluiten van een afdeling?”

Waarom is onduidelijk

Het zijn de Tweede Kamerleden Joba van den Berg (CDA) en Julian Bushoff (PvdA) die hier de vinger op de zere plek leggen. Overleg is er over het besluit met geweest. Het “Waarom?” van de beslissing is voor alle betrokken onduidelijk. Door de Raad van Bestuur wordt de slechte financiële situatie van het ziekenhuis als reden genoemd. Omdat de Gelre ziekenhuizen in de exploitatie donkerrode cijfers schrijft, hebben Zorgverzekeraars en banken eisen gesteld. Binnen twee jaar moet het ziekenhuis weer winst maken.

Maar politici (leden van de colleges en raadsleden) in de regio vinden dat de hoofdtaak van een bestuur van een ziekenhuis het verlenen van adequate zorg is. Als besluiten worden genomen over sluiting of afschaling, mag niet alleen de oorzaak, “het is te duur”, leidend zijn, maar dient ook rekening te worden gehouden met de gevolgen: Want de rekening komt dan bij anderen terecht: Meer ambulance- en taxiritten, meer reiskosten voor burgers en meer WMO-zorgkosten voor de gemeenten. Daarom is ook vastgelegd dat dergelijke besluiten zorgvuldig genomen moeten worden.

Lange termijn beleid

Dat Gelre Ziekenhuizen in zwaar weer terecht zijn gekomen was een jaar geleden al bekend. Een antwoord op de vraag wat gebeurt met de nieuwbouwplannen in Apeldoorn, zou kunnen wijzen om een visie op de langere termijn. De vragen die deze krant daar tien dagen geleden over heeft gesteld, blijven onbeantwoord. “Geen wonder,” zeggen insiders. “Men weet het niet.”

De gemeente Zutphen heeft besloten externe juristen en deskundigen in de arm te nemen. Het college beseft dat een gemeentebestuur niet gaat over het beleid van het ziekenhuis, maar in Zutphen wil men er wel voor waken dat hun burgers en die, dankzij de steun van de gemeenteraden in de regio, in omliggende gemeenten de rekening gepresenteerd krijgen van onzorgvuldig beleid.

Uit de krant

Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Reinand en Sandra Nikkels begonnen een buurtkastje. Foto: Rutger Jongejan.
Buurtkastje als ondersteuning voor minima Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 17 mei, 09:00
HDR opname door Rutger Jongejan.
Noorderlicht ook zichtbaar in Brummen Algemeen 17 mei, 09:00
Loenen 1935. Bron: Nieuwe Apeldoornse courant 7-8-1935
Rubriek oud: Loenen Algemeen 17 mei, 09:00
De heerlijke taartenkraam was goed gevuld.
Zonnige Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 17 mei, 09:00