Afbeelding

Acute zorg straks niet meer in Gelre Zutphen

Algemeen

ZUTPHEN/ BRUMMEN - De voorgenomen sluiting per 1 juli van de afdeling verloskunde en beperking van de Spoed Eisende Hulp (SEH) en IC-zorg in het Gelre ziekenhuis in Zutphen leidt tot woedende reacties. Personeel in het ziekenhuis, verloskundigen in de regio en politici zijn overvallen door dit plotse, voorgenomen besluit. De Zutphense gemeenteraad kwam donderdag in spoedzitting bijeen. De Brummense raadsleden stellen zich afwachtend op en gaan waarschijnlijk volgende week in debat.

Zeven maanden geleden beloofde het bestuur van het Gelre ziekenhuis de afdelingen open te houden. Bestuursvoorzitter Pier Eringa vertelde afgelopen dinsdag, nauwelijks drie weken na zijn aantreden, het verzamelde personeel dat het niet lukt dat plan uit te voeren. 

Banken en verzekeraars

Banken en verzekeraars eisen, volgens Eringa, maatregelen van het ziekenhuis. Afgelopen jaar leed het twintig miljoen euro verlies. “We zitten sinds eind vorig jaar in bijzonder beheer bij de banken en verzekeraars eisen dat we binnen twee jaar weer financieel gezond zijn,” aldus Eringa in diverse interviews. “We staan met de rug tegen de muur. Als we nu als de sodemieter niet een besluit nemen, dan gaat er nog veel meer naar de gallemiezen.”

Woede

De woede bij personeel en politiek richt zich niet tegen het feit dat Gelre Ziekenhuizen de opdracht heeft om financieel gezond te worden, maar wel tegen de manier waarop het bestuur dat doel probeert te bereiken. Arne Bouma, PvdA-raadslid in Zutphen en in het dagelijks leven zorgeconoom, vindt dat Raad van Bestuur van het ziekenhuis als een olifant door een porseleinkast gaat. In de raadsvergadering sprak Bouma namens alle fracties zijn zorgen uit over het door Gelre gevolgde onzorgvuldige procedure. Met een unaniem gesteunde motie roept de raad het college op om alle mogelijke realistische middelen in te zetten, om sluiting van de afdeling verloskunde van Gelre Zutphen – en mogelijk ook andere afdelingen – te voorkomen. Hoe de procedures moeten zijn legde voormalig VWS-minister Hugo de Jonge eind 2021 uit. 

Hugo de Jonge

”Wanneer er sprake is van een permanente sluiting moet daarover tijdig, voorafgaand aan de besluitvorming worden overlegd met belanghebbenden.” Dat is niet gebeurd. Gelre stelt slechts “in gesprek te zijn en te blijven met alle betrokkenen.” Tot nu toe zijn die gesprekken er niet geweest. Het Zutphense college van burgemeester en wethouders, de in het ziekenhuis werkzame gynaecologen en de verloskundigen in de regio zijn vooraf niet geraadpleegd. Na de geruchten heeft het Zutphense college heeft zichzelf bij Pier Eringa uitgenodigd en is wethouder Rick Verschure naar Apeldoorn gereden om te vernemen wat de Raad van Bestuur van Gelre van plan is. In Zutphen is ook onduidelijk welke maatregelen in Apeldoorn worden getroffen om de boekhouding weer op orde te krijgen. 

Kinderziekten

De invoering van een nieuw patiëntendossier kost heel veel geld en die verdere digitalisering gaat vooralsnog gepaard met de nodige kinderziekten. Voor het ziekenhuis is een tweede parkeergarage in aanbouw en op de tekentafel wordt aan de oostzijde van het ziekenhuis gewerkt aan nieuwbouw voor een verhuizing van de huisartsenpost en Spoed Eisende Hulp. Voor het ziekenhuis is een tweede parkeergarage in aanbouw en op de tekentafel wordt aan de oostzijde van het ziekenhuis gewerkt aan nieuwbouw voor een verhuizing van de huisartsenpost en Spoed Eisende Hulp.

Brummen

De dreiging dat de Zutphense vestiging van Gelre Ziekenhuizen de status van volwaardig ziekenhuis gaat verliezen dreigt al veel langer. In april 2021 namen gemeenteraden in de regio moties aan om de diverse colleges aan te zetten hun invloed aan te wenden. Ook in Brummen stemde de raad unaniem voor een motie die het college vraagt “Zich maximaal inzetten voor het behoud van een volwaardig ziekenhuis in Zutphen en nadrukkelijk de samenwerking zoeken met de Colleges van B&W omliggende gemeenten.”

Tuiten

Luuk Tuiten, fractievoorzitter van Lokaal Belang, de grootste fractie in de raad, verwijst in een reactie naar die motie. Maar volgens Tuiten is het te vroeg om nu al conclusies te trekken. “Eerst willen we een en ander goed bestuderen en volgende week in de fractie(s) bespreken.” Ook Dity Zuidwijk-van Lenthe (CDA) en Margo van Enck Hulleman(PvdA) denken er zo over. Laatstgenoemde voegt daar wel aan toe om in de raadsvergadering van volgende week, 16 februari het debat te voeren m.b.t. het voorgenomen besluit van de raad van bestuur van de St. Gelre Ziekenhuizen. Gertie Sloetjes (GroenLinks) gaat de raadsvergadering in Zutphen met veel interesse volgen en de uitkomsten of mogelijke nieuwe informatie meenemen in onze afwegingen en daarnaar handelen. Of alle inspanningen van de lokale politiek van invloed is betwijfelde Gertie Sloetjes in april 2021 bij de stemming over de motie al.

Marktdenken

“Het marktdenken en het hierop gevestigde specialisatiebeleid vanuit de landelijke regering volgt het ziekenhuis staand beleid. Als gemeente en als gemeenteraad hebben wij hierop niets in te brengen. Het is aan landelijk politiek om beleid in de gezondheidszorg weer gezond te maken.”

Uit de krant

Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Reinand en Sandra Nikkels begonnen een buurtkastje. Foto: Rutger Jongejan.
Buurtkastje als ondersteuning voor minima Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 17 mei, 09:00
HDR opname door Rutger Jongejan.
Noorderlicht ook zichtbaar in Brummen Algemeen 17 mei, 09:00
Loenen 1935. Bron: Nieuwe Apeldoornse courant 7-8-1935
Rubriek oud: Loenen Algemeen 17 mei, 09:00
De heerlijke taartenkraam was goed gevuld.
Zonnige Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 17 mei, 09:00