Afbeelding

Brummen in actie tegen energiearmoede

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - “Geldzorgen, het kan iedereen overkomen,” zegt wethouder Annika van Klinken van de gemeente Brummen. “Als gemeente willen we een vangnet zijn en huishoudens helpen wanneer ze financieel in de problemen dreigen te komen.” De gemeente is daarom meerdere acties gestart om huishoudens tegemoet te komen.

Ruim 1 op de 5 huishoudens in Nederland heeft in deze tijd moeite om de rekeningen te betalen. In de gemeente Brummen zal dit niet veel anders zijn, maar de gemeente heeft deze huishoudens niet allemaal in beeld. Dat kan volgens de wethouder diverse oorzaken hebben. Ze noemt de onbekendheid met wat er zoal mogelijk is of een zekere schaamte om hulp in te roepen. Voor de gemeenteraad en college was dit een reden om een extra inspanning te doen om inwoners met geldzorgen te bereiken en te leiden naar passende hulp.

Geldfit: snelle en toegankelijke test

Een van de acties die het college nu is gestart, is een speciale website die mensen met geldproblemen snel op het spoor van hulpverlening zet. Wethouder Van Klinken: “Het werkt eenvoudig. Met een korte vragentest ontstaat inzicht in de financiële situatie. De uitslag van de test geeft vervolgens een advies en een overzicht van hulp die beschikbaar is.” Deze Geldfit-test is snel toegankelijk via een knop op de website van de gemeente Brummen. Mensen die liever bellen kunnen anoniem gebruik maken van het gratis telefoonnummer 0800-8115.

De test is gelanceerd in samenwerking met NSR (Nederlandse Schuldhulp-route), een organisatie met veel kennis als het gaat om het bereiken en helpen van huishoudens met geldzorgen.

Ook ondernemers kunnen voor een test terecht op de site van de gemeente. Want, zo vertelt de directeur van NSR, Martin Suithoff: “Ook ondernemers worden hard getroffen door de coronacrisis en de energiecrisis. Maar zij lopen andere financiële risico’s dan consumenten. Daarom is specifieke hulp hard nodig, met gerichte tips, tools en hulpverlening.” 

Meer acties in het verschiet

De gemeente heeft nog meer acties in voorbereiding die gericht zijn op bestrijding van energiearmoede. Hiervoor worden alle huishoudens met lage inkomens benaderd die eerder de energietoeslag hebben ontvangen. De gemeente schat in dat zo’n 565 huishoudens, vooral huurders, uiteindelijk gebruik gaan maken van de geboden hulp.

Die hulp bestaat onder andere uit een ‘bespaarhulp’ voor huurders. Deze neemt op verzoek bij de bewoner thuis de energierekening door en geeft tips om het energieverbruik te verlagen. De bespaarhulp kan ook praktische maatregelen nemen, zoals het aanbrengen van radiatorfolie, ledlampen, waterbesparende douchekop en tochtstrippen.

Voor huurders van Veluwonen zit er nog een extraatje in het vat, namelijk het verlagen van de fabrieksinstelling van CV-ketels van 80 naar 60°C. Dit wordt gedaan door een medewerker van een installatiebedrijf. De huurders krijgen vanzelf bericht hierover van Veluwonen. Deze actie richt zich overigens op een ruimere groep dan alleen de laagste inkomens.

Energiecoach voor woningeigenaren

‘Ook onder woningeigenaren komt energiearmoede voor’, zegt wethouder Van Klinken. Daarom worden energiecoaches ingezet om woningeigenaren te adviseren over mogelijkheden om energieverbruik te verlagen. Dat kan gaan over woongedrag maar ook over aanpassingen in of aan het huis. De coaches hebben in totaal €80.000 tot hun beschikking voor isolatiemaatregelen bij de woningeigenaren die tot de doelgroep behoren en een beroep doen op de coaches. 

Huurders en woningeigenaren die een beroep kunnen doen op al deze maatregelen krijgen bericht van de gemeente.

Uit de krant

Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 21 uur geleden
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 21 uur geleden
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 23 uur geleden
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 23 uur geleden
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primera-vestiging. Foto: Vincent van Leest
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00