Afbeelding

Burgerpanel: “Meer energiezuinige bedrijven en duurzame woningen”

Algemeen

REGIO - Bedrijven moeten zuiniger (kunnen) omgaan met energie. Er moet haast gemaakt worden met de verduurzaming van huizen. En grote daken moeten belegd worden met zonnepanelen. Wat betreft zonnevelden en windparken kan de overheid wel een tandje terugschakelen.

Dat vinden de deelnemers aan het online-onderzoek Gelders Klimaatplan. De raadpleging is het eerste onderdeel van het burgerberaad. Het tweede deel is het burgerforum van 150 Gelderlanders. Dit forum komt 4 keer bij elkaar en brengt uiteindelijk een zwaarwegend advies uit aan het dagelijks bestuur van de provincie. Het burgerforum betrekt de resultaten van de raadpleging bij haar advies.

Een ruime meerderheid (66 procent) van de 3.300 deelnemers vindt dat de provincie maximaal moet inzetten op het verminderen van het ‘energieverbruik van bedrijven’.

Gedeputeerde Jan van der Meer: “Deze percentages zijn niet verrassend. Daarom is het goed dat het burgerforum tijdens de bijeenkomsten aan de slag gaat met alles dat nodig is om de klimaatdoelen te halen. Ook met maatregelen waarvan burgers vinden dat we minder op moeten inzetten als wind- en zonnevelden. Dat maakt het spannend én uitdagend tegelijk. Zo zit het forum werkelijk op de stoel van de bestuurder.”

Deelnemers kiezen voor de energiebesparing bij bedrijven “omdat dit echt ervoor zorgt dat er minder broeikasgassen komen”. “Eigenlijk is het helpen van bedrijven door geld te geven niet altijd goed en beter. Geef ze een bonus als ze besparen.” Een goede deal voor de maatschappij en voor de bewoner zelf, zeggen veel deelnemers bij hun keuze voor het duurzaam maken van woningen: “Dit helpt ook om de energierekening betaalbaar te maken.” Duurzamer maken moet wel betaalbaar zijn, vinden veel mensen. Bijvoorbeeld via een verlaging van de btw of meer financiële hulp. Bij zon op dak vragen veel deelnemers zich af waarom er nog maar zo weinig zonnepanelen liggen op openbare gebouwen zoals sporthallen of ziekenhuizen.

Het burgerforum kwam zaterdag 24 september 2022 voor het eerst bij elkaar. De deelnemers waren enthousiast, dankbaar en positief gestemd over de dag. Onderwerp van gesprek waren de zorgen van deelnemers maar zeker ook hun hoop, wensen en verwachtingen van het burgerberaad. “Laten we onze democratie meer gaan zien als een ‘democreatie’, waarin overheden en inwoners meer samenwerken”, zei een van de deelnemers. De deelnemers kregen veel informatie deze dag. Zo kwam de achtergrond van de klimaatdoelen aan bod. Hoe het Gelders klimaatplan tot stand kwam en wat erin staat. Ook was er een kennismarkt. Hier konden de deelnemers hun vragen stellen over ruim 25 klimaatonderwerpen aan vakspecialisten. Tijdens de volgende bijeenkomst verdiepen de deelnemers zich verder in een door henzelf gekozen klimaatonderwerp.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primera-vestiging. Foto: Vincent van Leest
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00