Afbeelding

Eerbeek-Noord ziet weinig in zonnevelden

Algemeen

EERBEEK - Een deel van de bewoners van Lombok en omgeving ziet weinig in het zonnepark dat Brummen Energie in samenwerking met Solarfields wil ontwikkelen in onder meer het gebied tussen de Apeldoornseweg, Mensinksweg, Heerweg en Boerenstraat.

De bewoners die direct aan de drie geplande velden wonen of er zicht op hebben zijn ontstemd dat het in hun beleving mooie stukken landschap in aanmerking kunnen komen voor realisatie van een zonneveld. Mocht de ontwikkelaar van de gemeente toestemming krijgen om de plannen uit te werken, dan legen de bewoners in ieder geval al een reeks eisen op tafel waaraan het zonneveld moet voldoen. Primair is er de eis dat de zonneparken vanaf de allereerste dag en het jaarrond volledig opgaan in de omgeving. Het doel van het programma van eisen is het behoud van het open landschap, behoud van het woongenot voor wat betreft zicht, warmte en geluid, behoud van het leefgebied voor reeën en ander wild en behoud van de verkeersveiligheid kruising Mensinksweg/Apeldoorns Kanaal.

Zo vinden zij dat de panelen maximaal 150 centimeter hoog mogen zijn. Eromheen zouden ook in de winter groenblijvende struiken of hagen moeten komen van bijvoorbeeld hulst, blad houdende beuk en grove den.
De afstand tot woningen moet tenminste 50 meter zijn; tot wandelpaden en wegen tenminste 25 meter. De groenstroken langs de parken moeten worden ingezaaid met rijk bloemenmengsel. Zij stellen verder dat geen panelen in schaduwvelden mogen worden geplaatst. Immers daardoor wordt het rendement van de panelen ernstig verminderd. Daarvoor mag geen natuur of landbouwgrond worden opgeofferd. Ze wijzen erop dat er nogal wat schaduwval is in de beoogde zonnevelden Eerbeek-Noord.

Ook is er zorg over de verkeersveiligheid. De Mensinksweg wordt veel gebruikt als route van het dorp naar het kanaal en omgekeerd. Goede zichtlijnen zijn van het grootste belang voor de veiligheid. Die mogen niet verstoord worden door de installaties of beplanting van het zonneveld. Volgens de bewoners wordt de ecologische verbindingszone tussen Loenen en Laag-Soeren aan de noordkant van Eerbeek volledige geblokkeerd door de geplande velden. De huidige begroeiingen, bomen en houtwallen vormen een belangrijk leefgebied voor veel dieren waarbij de aangrenzende weilanden een belangrijk onderdeel zijn. Nu dreigt de ecologisch balans volledig verstoord te worden. De hekken om de velden verhinderen de passage van reeën en andere middelgrote dieren. In de plannen moet met onder meer ruime passages worden voorzien dat de dieren wél hun routes kunnen blijven volgen.

Uit de krant

Veel biodiversiteit is goed voor insecten en vogels.
Open Erf op 25 mei bij biodiversiteitsambassadeur in Brummen Algemeen 7 uur geleden
Elwin en Berry met het bord. Foto: Antoinette.
25 jarig jubileum klaverjascommissie vv SHE Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Loenermark zoekt teambegeleiders G-senioren Algemeen 11 uur geleden
Foto: Freepik.
Fotoactie voor Jonge Mantelzorgers Algemeen 15 mei, 15:23
Afbeelding
Cadeautje voor de jonge mantelzorger Algemeen 15 mei, 15:11
Afbeelding
Boekstartdag bij de bibliotheek Algemeen 15 mei, 14:35
Muziek verbindt, al 110 jaar.
Wilhelmina Spankeren bestaat 110 jaar. Algemeen 15 mei, 13:28
Lekker smullen. Foto: Elvira Maatkamp.
Herenboeren bestaat 10 jaar Algemeen 14 mei, 16:19
Bijenstal aan de Voorsterweg vlakbij het spoor.
Bijen aaien in Brummen Algemeen 14 mei, 16:14
Spectaculaire foto van de Aziatische hoornaar.
Help mee met opsporen Aziatische hoornaar Algemeen 14 mei, 16:10
Het belooft een mooi buitenoptreden te worden bij de Vroolijke Frans.
Oosterhuuzens dialectkoor zingt populaire liedjes Algemeen 14 mei, 16:07
Kom deze zomer lekker tennissen, al dan niet met tennislessen.
Zomer Challenge bij de LTC Leuvenheim Algemeen 14 mei, 16:01
Afbeelding
Vertaalgidsje biedt eerste hulp bie plat praoten Algemeen 14 mei, 15:37
Jasmijn en Ferdi van Buul-Bouwman in hun tuin van de Hommelhoeve.
Open dag Natuurboerderij De Hommelhoeve Algemeen 14 mei, 15:25