Afbeelding

Expositie in bieb wederopbouw boerderijen

Algemeen

BRUMMEN - Van 20 april tot 11 mei is er in de bibliotheek in Brummen een expositie over wederopbouw boerderijen. Een aantal leden van de Oudheidkundige Vereniging de Marke heeft in samenwerking met de Stichting IJsselhoeven een inventarisatie gemaakt van wederopbouw boerderijen langs de IJssel. 

In het gebied van de Marke van twee boerderijen, de boerderij aan de Piepenbeltweg 21 in en de aan de Weg naar het Ganzenei nr 10. De boerderij op de Piepenbelt is tussen 1945 en 1950 door de Stichting het Burgerweeshuis gebouwd als vervanging van de boerderij die in de Tweede Wereldoorlog volledig in de as werd gelegd. Inmiddels al enkele malen verbouwd en particulier bezit. De boerderij aan de Weg naar het Ganzenei, het Heyen, was oorspronkelijk eigendom van de familie Van Sytzama, maar is door Barones Sytzama verkocht aan Staatsbosbeheer, met als voorwaarde dat de in Brummen zeer bekende boer Hendrik Jan Wassink daar tot zijn dood ‘om niet’ kon blijven wonen. Omdat deze boer in januari op 96 jarige leeftijd overleden is, staat de boerderij leeg wordt nu anti-kraak bewoond. Er wordt nog gepoogd deze boerderij op de gemeentelijke monumentenlijst te krijgen, omdat het een zogenaamd Doornroosje is. Dat betekent dat er aan deze boerderij nooit verbouwd is, hij is uiterlijk dus nog in de staat waarin hij gebouwd is. Van een gemeentelijk monument mag aan de buitenzijde niets veranderd worden.

Over de expositie

Deze expositie bestaat uit vier grote canvasdoeken, waarop documenten en foto’s afgebeeld zijn van een aantal wederopbouwboerderijen uit de IJsselstreek. Tijdens openingstijden van de Bibliotheek is deze expositie vrij toegankelijk. U bent van harte welkom.

Wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog

Tussen 1940 en 1945 zijn meer dan 90.000 boerderijen in Nederland verwoest. Nieuwe boerderijen waren nodig om de voedselproductie weer op gang te krijgen. Tevens werden deze boerderijen gebouwd om de traditionele waarden en de vorming van een nationale identiteit te versterken. Daarbij stond modernisering van de landbouw voorop stond. Het ontwerp was er ook op gericht om alle bezigheden in een boerderij binnen één gebouw te concentreren. Uiterlijke kenmerken van een wederopbouw boerderij zijn: rood pannendak met grote metalen lucht afvoerkanalen en betonnen stalraampjes met een luchtspleet er onder. De plafonds waren niet meer van hout, maar van steen. Veel informatie kunt u nalezen in het boek: “Agrarisch erfgoed inde strijd tussen traditie en modernisering” van Sophie Elpers.

Uit de krant

Veel biodiversiteit is goed voor insecten en vogels.
Open Erf op 25 mei bij biodiversiteitsambassadeur in Brummen Algemeen 2 uur geleden
Elwin en Berry met het bord. Foto: Antoinette.
25 jarig jubileum klaverjascommissie vv SHE Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Loenermark zoekt teambegeleiders G-senioren Algemeen 6 uur geleden
Foto: Freepik.
Fotoactie voor Jonge Mantelzorgers Algemeen gisteren
Afbeelding
Cadeautje voor de jonge mantelzorger Algemeen gisteren
Afbeelding
Boekstartdag bij de bibliotheek Algemeen gisteren
Muziek verbindt, al 110 jaar.
Wilhelmina Spankeren bestaat 110 jaar. Algemeen 15 mei, 13:28
Lekker smullen. Foto: Elvira Maatkamp.
Herenboeren bestaat 10 jaar Algemeen 14 mei, 16:19
Bijenstal aan de Voorsterweg vlakbij het spoor.
Bijen aaien in Brummen Algemeen 14 mei, 16:14
Spectaculaire foto van de Aziatische hoornaar.
Help mee met opsporen Aziatische hoornaar Algemeen 14 mei, 16:10
Het belooft een mooi buitenoptreden te worden bij de Vroolijke Frans.
Oosterhuuzens dialectkoor zingt populaire liedjes Algemeen 14 mei, 16:07
Kom deze zomer lekker tennissen, al dan niet met tennislessen.
Zomer Challenge bij de LTC Leuvenheim Algemeen 14 mei, 16:01
Afbeelding
Vertaalgidsje biedt eerste hulp bie plat praoten Algemeen 14 mei, 15:37
Jasmijn en Ferdi van Buul-Bouwman in hun tuin van de Hommelhoeve.
Open dag Natuurboerderij De Hommelhoeve Algemeen 14 mei, 15:25