Zo zou het ecowijkje eruit kunnen zien. De grijze panden op de afbeelding zijn van de zorginstelling Philadephia.
Zo zou het ecowijkje eruit kunnen zien. De grijze panden op de afbeelding zijn van de zorginstelling Philadephia.

Plan voor ecowijkje bij voedselbos

Algemeen

BRUMMEN - Een wijkje met ‘kleine huuskes’, ecologisch verantwoord en bewoond door mensen die een hechte gemeenschap vormen. Gesitueerd bij het voedselbos Nieuwe Erven in de Elzenbos in Brummen. Dat is wat een groep van ongeveer twintig personen graag voor elkaar wil krijgen. Ze werken nu één jaar aan de voorbereiding.

An Elisa Albers en Annemarie Visser zijn van de meet af aan bij de planvorming betrokken. De eerste, als vrijwilliger meewerkend aan het voedselbos dat in 2017 is gestart, kwam met het idee. “We zijn niet uniek hoor. Er zijn in Nederland meer initiatieven in deze, in Nijmegen en Wageningen bijvoorbeeld. Wij denken dat een zo’n dorp of wijk uitstekend bij het voedselbos hier in Brummen zal passen. Je moet je een wijkje voorstellen met kleine huizen, een etage en eventueel een kap. Ecologisch verantwoord gebouwd met hernieuwbare en natuurlijke materialen. Zeer energievriendelijk. Geen overbodige verharding, liefst slingerende wandelpaadjes. En natuurlijk ingerichte tuinen met eetbare opbrengsten. De auto’s staan niet bij de woningen maar aan de rand van de wijk.”

Het moeten volgens de twee zeer betaalbare woningen worden voor diverse doelgroepen. Vrijstaand geschakeld of in clustertjes van drie. Geschikt voor een mix van jong en oud, alleenstaanden en gezinnen. Vooralsnog gaan ze uit van ongeveer twintig woningen. Die natuurlijk privéruimte hebben. Maar ook een gemeenschappelijk ruimte delen met daarin bijvoorbeeld logeervertrek en keuken en gezamenlijk te gebruiken spullen als een grasmaaier of wasmachine.

Het gaat ze niet alleen om ecologisch te wonen in harmonie met de natuur. Er is een tweede pijler waarop het project steunt: nabuurschap, zorg voor elkaar. An Elisa “Het moet een fijne plek worden. Waar mensen aandacht hebben voor elkaar. Elkaar een handje toesteken. Boodschappen voor elkaar doen, misschien op kinderen oppassen. Lichte zorg verlenen eventueel.”

An Elisa en Annemarie zeggen dat een dergelijk wijkje veel voordelen biedt. “Het type woning dat er moet komen is klein, natuurlijke bouw, energieneutraal wat betreft energieverbruik. De ecologische voetafdruk is klein. De woningen zijn dus ook goedkoop in bouw en gebruik. En daardoor bereikbaar voor mensen die reguliere woning niet kunnen betalen.” An Elisa: “Ik woon nu zelf alleen in een vrij groot huis. Als ik verhuis naar een woning in het ecodorp blijft dat achter. Zodoende komt er een woning beschikbaar waar prima een gezin in kan. Zo wordt ook een bijdrage geleverd aan de doorstroming op de woningmarkt.”

Er is overigens wel een belangrijke hobbel te nemen. De grond waarop het ecodorp gebouwd zou moeten worden is in principe vergund aan een aantal marktpartijen, zoals bouwer Roosdom Tijhuis, die momenteel circa 80 woningen bouwt op het terrein Elzenbos 2. Ook daarbij gaat het voor het overgrote deel om betaalbare, energievriendelijke woningen. Voor de derde fase, waar ook het ecodorp op mikt, zouden eerst tien woningen komen op zeer ruime kavels. Dat plan is echter komen te vervallen, daar in Brummen veel meer behoefte is aan woningen voor ouderen, jonge gezinnen en starters.

Annemarie: “We zijn nu bezig de politieke partijen te benaderen en ze presentaties te geven van onze plannen. Begin volgend jaar zullen we ook inspreken bij het forum fysieke leefomgeving. We hopen dat ons plan dan een plek kan krijgen in de verdere ontwikkeling van het gebied.” Wanneer het plan uiteindelijk gerealiseerd zou kunnen worden weten de twee niet, maar er staat een voorzichtige stip op de horizon: uiterlijk 2027.

Voor meer informatie kunt u mailen naar anvisser65@gmail.com of albersanelisa@gmail.com.

Uit de krant

Foto: Freepik.
Fotoactie voor Jonge Mantelzorgers Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Cadeautje voor de jonge mantelzorger Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Boekstartdag bij de bibliotheek Algemeen 14 uur geleden
Muziek verbindt, al 110 jaar.
Wilhelmina Spankeren bestaat 110 jaar. Algemeen 15 uur geleden
Lekker smullen. Foto: Elvira Maatkamp.
Herenboeren bestaat 10 jaar Algemeen 14 mei, 16:19
Bijenstal aan de Voorsterweg vlakbij het spoor.
Bijen aaien in Brummen Algemeen 14 mei, 16:14
Spectaculaire foto van de Aziatische hoornaar.
Help mee met opsporen Aziatische hoornaar Algemeen 14 mei, 16:10
Het belooft een mooi buitenoptreden te worden bij de Vroolijke Frans.
Oosterhuuzens dialectkoor zingt populaire liedjes Algemeen 14 mei, 16:07
Kom deze zomer lekker tennissen, al dan niet met tennislessen.
Zomer Challenge bij de LTC Leuvenheim Algemeen 14 mei, 16:01
Afbeelding
Vertaalgidsje biedt eerste hulp bie plat praoten Algemeen 14 mei, 15:37
Jasmijn en Ferdi van Buul-Bouwman in hun tuin van de Hommelhoeve.
Open dag Natuurboerderij De Hommelhoeve Algemeen 14 mei, 15:25
Op deze kaart staat gemarkeerd waar de spandoeken hangen/
Boeren en tuinders lanceren massale publieksactie Algemeen 14 mei, 15:19
Foto ter illustratie.
Lions club organiseert "Happen, Trappen en Stappen" Algemeen 14 mei, 14:47
Afbeelding
Deel je ervaringen met de afsluiting van de N 348 Ingezonden 14 mei, 14:28