Afbeelding

TONK-regeling stopt per 1 oktober a.s.

Algemeen

BRUMMEN - Het kabinet heeft besloten de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) per 1 oktober 2021 definitief te stoppen. Deze regeling is bedoeld voor huishoudens en ondernemers die door de coronacrisis te maken hebben met een dusdanig verlies aan inkomsten dat men de huur, hypotheek en/of andere (woon)lasten niet meer kan opbrengen. Inwoners van de gemeente Brummen kunnen zich voor meer informatie en het aanvragen van de TONK wenden tot de gemeente Apeldoorn die deze tijdelijke regeling voor de gemeente Brummen uitvoert.

Nu Nederland langzaam maar zeker terugkeert naar het ‘normaal’ van voor de uitbraak van het coronavirus vindt het kabinet het tijd de ondersteuning voor noodzakelijke kosten af te bouwen. 

Onder noodzakelijke kosten vallen kosten zoals de huur, hypotheekrente, voorzieningen zoals onder andere gas, water en licht, servicekosten, gemeentelijke belastingen, de premie van de zorgverzekering en voor zelfstandigen bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Wil men met terugwerkende kracht van de TONK gebruik maken dan kan dat vanaf 1 januari 2021 tot 1 oktober 2021. Om van de TONK gebruik te kunnen maken moet er sprake zijn van een onvermijdelijke en onvoorziene terugval in inkomsten door de coronacrisis en mag een huishouden of ondernemer geen eigen vermogen hebben waaruit de noodzakelijke kosten kunnen worden betaald. Wanneer een zelfstandige door de coronacrisis geen of minder opdrachten krijgt en er is geen of onvoldoende recht op andere regelingen zoals de TOZO kan de TONK aangevraagd worden bij de gemeente Apeldoorn. Ook werknemers die als gevolg van de coronacrisis hun baan verliezen of gedwongen minder uren moeten werken kunnen in aanmerking komen voor de TONK, ook wanneer zij al een bijstand-, WW- of TOZO-uitkering ontvangen maar deze uitkering te laag is om de noodzakelijke kosten van te kunnen betalen. De TONK bijdrage is nooit hoger dan het verschil met het inkomen vóór corona. Mocht de TONK toegekend worden dan is het een gift, geen lening die terugbetaald moet worden. Er wordt ook niet achteraf getoetst of er teveel is toegekend, men hoeft niet bang te zijn voor terugvordering. De TONK heeft ook geen invloed op toeslagen zoals huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag en telt niet mee in de berekening daarvan. Op de website van de gemeente Apeldoorn staat meer informatie voor inwoners uit Brummen die gebruik willen maken van de TONK. Via deze website kan men het aanvraagformulier stapsgewijs digitaal invullen. 

Uit de krant

Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Pa-del, pa-del Columns 3 mei, 09:00
De prachtige rode beuk siert de omgeving.
Onderbouwing kapvergunning mist? Algemeen 3 mei, 09:00
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
LOCO-Motief laat relatie ontsporen Algemeen 3 mei, 09:00