Foto: Jelle IJntema
Foto: Jelle IJntema

VoorleesExpress Eerbeek en Brummen zoekt nieuwe voorleesvrijwilligers!

Algemeen

BRUMMEN/ EERBEEK - Door 15 minuten voor te lezen per dag, leert een kind 1000 woorden in een jaar! Maak van voorlezen daarom een vast onderdeel van de dag, net als tandenpoetsen. Om kinderen een extra taalsteuntje in de rug te bieden, start VoorleesExpress een extra seizoen van ‘’10-20 weken voorlezen in gezinnen’’. Dit voorlezen en samen taalspelletjes spelen, vindt thuis plaats maar is ook mogelijk - op afspraak- in Bibliotheek Eerbeek of Brummen.

Scholing nieuwe vrijwilligers

Als voorleesvrijwilliger krijg je een voorbereidende scholing ‘interactief voorlezen’ voordat je naar een gezin toegaat. Je leent een tas met prentenboeken en spelmaterialen in de Bibliotheek. Zo vroeg mogelijk met boekjes en gesproken taal beginnen, legt een goede basis voor geletterdheid als de kleuter daarna naar de voorschool of basisschool gaat. Zij blijken een flinke voorsprong te hebben op kinderen met weinig taalaanbod thuis. 

Wat doet de VoorleesExpress?

De VoorleesExpress is een activiteit van Bibliotheek Brummen|Voorst. Het is bedoeld om kinderen op de voorschool of de basisschool met een taalachterstand plezier met taal laten ervaren. Tijdens de voorleesmomenten genieten kinderen mee met leuke prenten- en zoekboeken, informatieve boeken over hun lievelingsdier en over hun favoriete sport. Samen taalspelletjes doen met hun ouders nodigt hen uit om extra taalvaardig te worden.

Onderdeel van het voorleestraject is een bezoek met rondleiding en speurtocht in de Bibliotheek en het ontvangen van een gratis bibliotheekpas. Ook de ouders worden ondersteund om in de loop van de twintig weken de voorleesroutine zelf over te nemen. De kinderen krijgen dan het welverdiende voorleesdiploma, een cadeauboek en een foto als herinnering aan de gezellige taalmomenten. 

Wil je ook vrijwilliger worden? 

Zin en tijd om als voorlezer mee te doen met de VoorleesExpress? Op korte termijn voor deze zomer, maar ook voor komend najaar zijn voorlezers voor Eerbeek en Brummen van harte welkom. Kom naar de informatiebijeenkomst voor belangstellenden op:

· woensdag 9 juni         (10-11 uur) in Bibliotheek Brummen

· donderdag 10 juni (14-15 uur) in Bibliotheek Eerbeek

Meer info en aanmelden kan via: www.bibliotheekbrummenvoorst.nl of www.voorleesexpress.nl of bellen met: Bibliotheek Eerbeek (0313 651805) of Brummen (0575 561867).

Afbeelding
Wordt Brummen beste fietsgemeente 2024? Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Sfeervol afscheid Stichting MET Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Kinderen in actie tegen sluipverkeer Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Keuzes maken in onzekere tijden? Ingezonden 22 sep., 08:00
Afbeelding
FBE heeft vertrouwen in duurzame toekomst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Duurzame lieverdjes Columns 22 sep., 08:00
Afbeelding
Bas Jansen Groente en Fruit gaat stoppen Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Gemeentelijk plan klimaatadaptatie op komst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
'Zondagochtendverhaal' Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Baasje gezocht voor kittens Algemeen 21 sep., 18:15
Afbeelding
Uitslag kruisjassen vv Oeken 20 september Algemeen 21 sep., 18:11
Afbeelding
Doe mee aan het regionale onderzoek naar koopgedrag Gemeentenieuws 21 sep., 16:41
Afbeelding
Drie fora als voorbereiding op raadsvergadering 12 oktober Gemeentenieuws 21 sep., 16:40
Afbeelding
Popkoor Young Voices treedt op Algemeen 21 sep., 14:35