Graf Bogaardt. Foto: Marinus van Tent Beking
Graf Bogaardt. Foto: Marinus van Tent Beking

Graf nog niet ten dode opgeschreven

Algemeen

BRUMMEN - Op de Algemene Begraafplaats in Brummen staat het imposante graf van Frederick Marius Boogaardt. Maar wat ooit een graf met veel allure was, ligt er nu enigszins vervallen bij. Een doorn in het oog van enkele Brummenaren die zich hard maken om dit rijksmonument in ere te herstellen.

Wie zich een beetje verdiept in de geschiedenis van Brummen komt al gauw de naam Boogaardt tegen. De Familie Boogaardt was een extreem-rijke plantersfamilie uit Nederlands-Indië. In 1877 kochten zij Kasteel Engelenburg maar ze woonden destijds nog in Den Haag. Aldaar werd in 1880 hun 13-jarige zoon Marius vanaf school ontvoerd. Een koetsier kwam hem halen met de boodschap dat zijn vader op hem wachtte. Voor de jongen was dit niets bijzonders en hij stapte in. De ontvoerder vroeg in een losgeldbrief om 75.000 guldens. Een enorm bedrag voor die tijd.

Handschrift
Vader Frederick Boogaard stapte echter direct naar de politie en een grootschalige zoektocht werd gestart. Al snel werd Marius levenloos in de duinen teruggevonden, vermoord. Het misdrijf genereerde heel veel aandacht, mede omdat Boogaardt 10.000 euro uitloofde voor diegene die hem naar de moordenaar zou leiden. Doordat een vriend van de moordenaar het handschrift herkende op de in allerlei kranten gepubliceerde losgeldbrief, kon deze worden gepakt. De twee hadden samen gediend in het leger in Nederlands-Indië.

Herbegraven
Nadat de familie besloot in Brummen te gaan wonen werd Marius herbegraven op de plaatselijke begraafplaats. Het door de schoolkinderen van Den haag geschonken grafmonument werd in een later stadium meeverhuisd en is indrukwekkend. Achter een eenvoudige marmeren zerk staat een afgebroken zuil, ook van marmer, die omarmd wordt door een verdrietig ogende vrouw. Het geheel wordt omgeven door een gietijzeren hekwerk en het marmer wordt beschermd door een overkapping, gedragen door zes gietijzeren zuiltjes. Het geheel is echter in vervallen staat, ondanks het feit dat dit graf een rijksmonument is.

Stichting
Marinus van Tent Beking is één van de Brummenaren die begaan is met de staat van het graf. “De familie Boogaardt heeft een grote rol gespeeld in de geschiedenis van Brummen. Zo heeft de familie het niet overhandigde losgeld ingezet om een huis voor verarmde dames te stichten, de Huize Louise-inrichting. Ik hoop dat het graf behouden kan blijven. De grafrechten lagen bij de nabestaanden, zij gaven aan geen onderhoud te willen plegen, maar wel afstand te willen doen. Na overdracht van rechten wordt de gemeente verantwoordelijk, maar ook zij zitten natuurlijk niet te wachten op de hoge kosten, nu beraamd op 40.000 euro. De nabestaanden hebben wel aangegeven ons financieel op weg te willen helpen met de eerste kosten voor oprichting van een stichting.”

Onkruid
“Vorig jaar al hadden we een bijeenkomst gepland waarvoor diverse belanghebbenden waren uitgenodigd. We hebben de fondsenwerving al in kaart en concrete financiële hulp is al aangeboden. De bijeenkomst was bedoeld om de laatste stappen te zetten richting de oprichting van een stichting en hierin ieders ideeën nog mee te nemen. Ik ben van mening dat je een dergelijke bijeenkomst niet online kunt houden, dus sinds de corona-tijd staat alles op stil. Hopelijk kunnen we het plan binnenkort weer oppakken. Ondertussen ben ik zelf al bezig geweest met onkruid verwijderen en de gemeente heeft geholpen wat opslag van bomen te verwijderen, maar het grote en kostbare werk moet nog beginnen. Ik hoop dat we nu snel aan de klus kunnen beginnen.”

Uit de krant

Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Pa-del, pa-del Columns 3 mei, 09:00
De prachtige rode beuk siert de omgeving.
Onderbouwing kapvergunning mist? Algemeen 3 mei, 09:00
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
LOCO-Motief laat relatie ontsporen Algemeen 3 mei, 09:00