Afbeelding

Aanleg zonnepanelen op Elzenbos gestart

Algemeen

BRUMMEN – BrummenEnergie is al volop bezig met het realiseren van het Zonnepark op de Elzenbos. In deze eerste fase worden circa 6.300 zonnepanelen geplaatst. De onderstellen hiervoor staan al op hun plek. Zodra het Zonnepark is opgeleverd, is het voor elke inwoner van Brummen, Eerbeek en omgeving mogelijk om stroom af te nemen uit hun eigen achtertuin.

Naast het realiseren van dit zonnepark op de Elzenbos in Brummen, werkt BrummenEnergie ook aan Zonnepark Eerbeek aan de Doonweg, IJsselwind (windmolens) en het zonnedank op manege De IJsselruiters. Met deze projecten wil BrummenEnergie een bijdrage leveren aan een energieneutrale samenleving. De bedoeling is de levering van energie vanaf dit voorjaar te starten. Het is niet zo dat transportkosten nog weer in rekening worden gebracht, die zitten al in de businesscase verwerkt.

Duurzame energie

Duurzame energie wordt ondermeer opgewekt door zonnepanelen. In de gemeente Brummen zijn al vele zonnepanelen geplaatst op woningen en bedrijven. Over het algemeen is iedereen in Nederland het wel eens met het opwekken van duurzame energie. Maar liever niet in de eigen achtertuin. De weerzin tegen zonne-energie en waterkracht is niet zo sterk als die tegen windenergie. Deze is echter wel nodig om onze gemeente te verduurzamen. Een windmolen levert net zoveel energie als een zonnepark van ongeveer 20 voetbalvelden.

Vanaf dag 1 overleg

Toen BrummenEnergie een paar jaar geleden begon met het plan Zonnepark Elzenbos, is men niet alleen met de gemeente in overleg gegaan, maar vanaf dag 1 ook met de omwonenden en het nabijgelegen Voedselbos. Omdat men hier akkoord ging, is BrummenEnergie verder gegaan met hun plannen. “Even voor de duidelijkheid, het zonnepark in Hall is niet van ons,” geeft persvoorlichter Els Holsappel van BrummenEnergie aan. De opbrengsten van de Elzenbos en Eerbeek gaat naar de corporatie en met de leden wordt bepaald wat er mee gaat gebeuren. Dat is dan bijvoorbeeld door andere duurzame projecten te starten of hulp in het buitengebied bij het isoleren van huizen. 

“Voor de start is er een crowdfundactie geweest en we willen graag dat ook niet leden profiteren van de opbrengst. Niet alleen de lasten, maar ook de lusten lokaal, is ons motto.”

In Nederland zijn er al 623 lokale energiecoörperaties. Zij hebben zelf baat bij de opgewekte energie en opbrengsten, maar ook hun omgeving. 

“De aarde warmt nou eenmaal op en dat kunnen we stoppen door nu samen aan de duurzame bronnen te gaan werken. Dus met zonnepanelen werken, op het dak of op het land. Wat in de Elzenbos overigens bouwgrond zal blijven.”

“ALS JE ER TEGENAAN MOET KIJKEN, WIL JE OOK DE OPBRENGST ERVAN”

Uit de krant

Afbeelding
Inschrijven Brummense avondvierdaagse al mogelijk! Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Inloopspreekuur Dorpsraad Eerbeek Hall Algemeen 17 uur geleden
Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00