Boringen bodemwarmtepomp tot 200 meter diep

Algemeen

HALL - De voorbereidingen voor de bouw van de 24 starterswoningen aan de Wheemekamp in Hall zijn in volle gang. In de afgelopen weken is het infiltratiesysteem voor de opvang van hemelwater aangelegd; een systeem waarmee het regenwater wordt opgevangen in een geperforeerde betonriolering omgeven door lavastenen. Daardoor stroomt het niet weg maar blijft het in het gebied. Ook zijn de hoofdvoorzieningen voor de nutsaansluitingen afgerond. Deze weken worden boringen uitgevoerd voor de aansluiting op de bodemwarmtepompen die de huizen moeten gaan verwarmen en koelen.

De werking van een bodemwarmtepomp is te vergelijken met die van een koelkast; er wordt warmte onttrokken aan de bron (de levensmiddelen) waardoor deze afkoelt. Deze warmte wordt buiten de koelkast afgegeven aan de condensor, het zwarte rek achterop de koelkast.

De bodemwarmtepomp heeft de bodem als bron. De bodem slaat het hele jaar door zonnewarmte op, die door de isolerende eigenschap van aarde goed behouden blijft. Om de warmte uit de bodem te halen moet de bron worden geboord. Hierbij wordt er een gesloten buis, gevuld met een mix van water met een koudemiddel ingebracht. De pomp circuleert de vloeistof in de buis rond, zodat het de temperatuur van de bodem overneemt. Opgewarmd wordt het dan naar de installatie getransporteerd die daarmee de woning en het kraanwater verwarmt. Om de bodem niet uit te putten, wordt in de zomer de warmte uit het huis teruggepompt naar de bron, zogeheten passieve koeling. Op de Wheemekamp wordt 165 tot 200 meter diep geboord. De diepte is afhankelijk van de ligging (hoekhuis of tussenwoning) en de grootte van het huis.

De geluidsarme installatie wordt in de woningen op zolder geplaatst. Het verwarmen en koelen gaat automatisch op de ingestelde temperatuur.

Jan Hoevers van Bouwadvies Hoevers uit Empe heeft als lid van de commissie Hall Bouwt het stedenbouwkundig plan ontworpen en is verantwoordelijk voor de bouwbegeleiding.

“Het werk aan de tekentafel was al in 2016 afgerond. Maar toen bij wet werd bepaald dat alle nieuwbouwwoningen na 1 juli 2018 gasloos gebouwd moeten worden konden we opnieuw beginnen. We wilden duurzaam bouwen en dit was voor ons het beste alternatief. Door de boringen is het systeem vrij duur in aanleg, maar je kunt een heel hoog rendement halen. Essentieel voor het goed functioneren van dit systeem is dat er vloerverwarming aangelegd wordt en dat de woning hoogwaardig geïsoleerd wordt. En dat gaat gebeuren, we hebben meer gedaan dan vereist volgens het bouwbesluit.”

Uit de krant

Afbeelding
Inschrijven Brummense avondvierdaagse al mogelijk! Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Inloopspreekuur Dorpsraad Eerbeek Hall Algemeen 13 uur geleden
Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00