Blij met aangekondigde verruiming maatregelen

Algemeen

Burgemeester Alex van Hedel zei gisteren blij te zijn met de door premier Mark Rutte aangekondigde verruiming van de maatregelen die zijn ingesteld in verband met viruspandemie corona. De komende maanden mogen onder meer kapperszaken, rijscholen, middelbare scholen, restaurants en musea weer gefaseerd open. Wat later ook campings, sauna’s en fitnesscentra. De premier maakte dat gisteravond bekend, overigens met de waarschuwing erbij dat als het misgaat, alles weer op slot kan gaan.

Van Hedel: “Het is nu even wachten op de nieuwe noodverordening van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, waartoe Brummen behoort, met het oog op de maatregelen tegen het coronavirus. Maar deze boodschap is positief. Voor veel ondernemers zal het een pak van hun hart zijn als alles een beetje in de richting van normaal beweegt. Gelukkig kan ik nog steeds constateren dat Brummen deze crisis tot dusver goed doorstaat. De mensen in onze gemeente nemen hun verantwoordelijkheid goed. We hoeven weinig in te grijpen.”

Brummen heeft wel besloten een extra buitengewoon opsporings ambtenaar te benoemen. Dat om voldoende toezicht te kunnen blijven houden. Eerder besloot de gemeente Brummen al vijf extra toezichthouders aan te stellen om te controleren of inwoners zich in de openbare ruimte gedragen volgens de richtlijnen van het RIVM. Daarmee is een team van in totaal negen mensen beschikbaar, waar nu een tiende ambtenaar bij komt. De groep wordt daarbij nog ondersteund door de wijkagenten.

Van Hedel zei ook terug te kijken op een goede viering van de 75ste herdenking van 4 mei. “Natuurlijk hadden we het anders gewild. Nu was het zoals overal in het land zonder publiek. Het was aangepast, maar ik denk dat hoe dan ook landelijk als lokaal velen hebben stil gestaan is bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. “

De burgemeester was bijzonder te spreken over de bevrijdingsfestivals, die 5 mei werden gehouden in de Vroolijke Frans in Brummen en de Heideroos in Eerbeek. Elf optredens, maar dan niet voor publiek maar online. “Ik vond het een mooi initiatief. Goed georganiseerd en ook veilig voor de optredende bands en musici.”

Intussen blijft het aantal Brummenaren dat verpleegd wordt in het ziekenhuis volgens het RIVM redelijk stabiel. Donderdag lagen 15 inwoners van de gemeente als gevolg van het virus in het ziekenhuis. Het hoogste aantal gemelde patiënten landelijk werd ziek in de week van 16 tot en met 22 maart.

Uit de krant

Foto ter illlustratie.
Naar Parijs Ingezonden 21 uur geleden
Het is oppassen geblazen in het groengebied voor overstekend wild. Foto: LDG Fotografie.
Motorrijder zwaargewond in Loenen Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Samen gezond oud worden in Empe en Tonden Algemeen 1 mei, 12:57
Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 30 apr, 13:31
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 30 apr, 13:20
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 30 apr, 13:14
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 30 apr, 11:45
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 30 apr, 11:37
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 30 apr, 11:29
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 30 apr, 11:26
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 30 apr, 11:19
Koninklijke onderscheiding door burgemeester van Rumund(lb) voor Barbara Heldring(rb), Hanny Rodijk-Poeze(ro), Herman Huisken(l) en Theo van Enckevort(lo). Foto's: Monique Schuite
Waarnemend burgemeester van Rumund reikt Koninklijke onderscheidingen uit. Algemeen 26 apr, 12:30
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00