Afbeelding

Sportkompas gaat door, ondanks corona

Algemeen

BRUMMEN - Nog is het virus niet verslagen. Maar beetje bij beetje mag weer meer in Nederland. Sporten bijvoorbeeld. Onder voorwaarden althans. Alle hands aan dek voor de Brummense Stichting Sportkompas? Die heeft tenslotte tot doel heeft sport en bewegen voor elke Brummenaar mogelijk te maken en zo ook de verbintenis te leggen tussen de inwoners. “Nee”, zegt Jacco Peelen, de verenigingsondersteuner van Sportkompas. “Het was al alle hands aan dek. En dat blijft het.”

Peelen: “Natuurlijk heeft corona een streep gezet door heel veel sport- en bewegingsactiviteiten. Bij verenigingen, maar ook het zwembad zit dicht, de sporthallen zijn gesloten. Bij Sportkompas werken 28 mensen met hart en ziel aan onze doelstelling: zorgen dat mensen kunnen bewegen, verbinding kunnen vinden. Wat moet je dan doen? Met de armen over elkaar gaan zitten tot er weer wat mogelijk is. Nee, wij hebben meteen gezegd: veel kan nu niet. Maar wat kan binnen de richtlijnen van het RIVM nog wel? En dat gaan we organiseren.”

Zo kwamen de medewerkers van Sportkompas in samenwerking met de Gelderse sport federatie en Omroep Gelderland met de online koningsspelen op 24 april. Bewegings- en vermaak activiteiten voor jonge inwoners van Brummen via You Tube.

Peelen: “Maar feit is dat ook ouderen in een groter isolement leven door corona. Ook voor hen wilden we wat doen. We hebben de samenwerking gezocht met de Stichting Welzijn Brummen. Dat heeft ertoe geleid dat we ouderen thuis zijn aan opzoeken. Een sociaal werker van de SWB, een van onze mensen. We nemen dan bijvoorbeeld Hollandse muziek mee, die we afspelen in de achtertuin van de mensen en daarbij maken we samen met de bewoner een dansje en zingen mee. Dat is echt een succes. We gaan er ook nog de hele maand mei mee door. Iets vergelijkbaars hebben we samen met Riwis bij het verpleeghuis Tolzicht gedaan. In de tuin ook weer op muziek bewegingsoefeningen. Bewoners doen mee. Gewoon in de tuin of op het balkon of achter het raam van de woning. Het wordt erg gewaardeerd. Ook hier gaan we in mei mee door. We kijken of het mogelijk is iets soortgelijks bij de Beekwal in Eerbeek te organiseren.”

Sportkompas heeft de meimaand alvast omgedoopt tot sportmaand. En dat houdt onder meer in dat medewerkers de wijken en dorpen ingaan met “Sport on Wheels”: bakfietsen vol sport- en spelattributen. Maximaal 20 kinderen kunnen per keer deelnemen aan de beweegactiviteiten. Op de site van Sportkompas is te zien waar en wanneer gesport kan worden en is inschrijven mogelijk. Peelen: “We gaan daar in koppels naar toe. De een zorgt voor de sportieve activiteiten de ander let op dat alles volgens de richtlijnen van het RIVM gebeurt.

In diezelfde sportmaand houdt Sportkompas -op 18 mei- een online ‘sportcafé. Thema: ‘seksueel grensoverschrijdend gedrag’, dat immers ook in sport kan voorkomen. Esther van der Steeg, pedagoog en consulent seksuele gezondheid, deed onderzoek naar lichamelijke en seksuele integriteit in de sport. Zij houdt een lezing.

Peelen: “Onze beweegdocenten geven al bewegingslessen op drie scholen in Brummen. Nu de basischolen weer gefaseerd opengaan hebben we alle scholen het aanbod gedaan de bewegingslessen te ondersteunen. Wij hebben veel kennis en ervaring in huis en kunnen daarmee de docenten begeleiden en ontlasten. Zo zie je dat toch heel veel mogelijk, ondanks het feit dat een ernstig virus grote beperkingen oplegt.”

Overigens wacht de medewerkers van Sportkompas nog een grote klus. De afgelopen weken gingen de onderhoudswerkzaamheden aan zwembad en sportaccommodaties gewoon door, ook al waren ze gesloten. Als ze wellicht binnenkort weer open mogen, dan zal dat onder het 1,5 meter regime zijn. Dat mogelijk maken is een nieuwe uitdaging.

Uit de krant

Foto ter illlustratie.
Naar Parijs Ingezonden 21 uur geleden
Het is oppassen geblazen in het groengebied voor overstekend wild. Foto: LDG Fotografie.
Motorrijder zwaargewond in Loenen Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Samen gezond oud worden in Empe en Tonden Algemeen 1 mei, 12:57
Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 30 apr, 13:31
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 30 apr, 13:20
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 30 apr, 13:14
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 30 apr, 11:45
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 30 apr, 11:37
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 30 apr, 11:29
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 30 apr, 11:26
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 30 apr, 11:19
Koninklijke onderscheiding door burgemeester van Rumund(lb) voor Barbara Heldring(rb), Hanny Rodijk-Poeze(ro), Herman Huisken(l) en Theo van Enckevort(lo). Foto's: Monique Schuite
Waarnemend burgemeester van Rumund reikt Koninklijke onderscheidingen uit. Algemeen 26 apr, 12:30
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00