Handsome Molly was de afsluitende band in De Heideroos. Foto: Marion Verhaaf
Handsome Molly was de afsluitende band in De Heideroos. Foto: Marion Verhaaf

Bevrijdingsfestival in Brummen en Eerbeek

Algemeen

BRUMMEN/ EERBEEK - Het ging event-organisator Yannick Hilger aan het hart, dat er niets georganiseerd kon worden voor de viering van 75 jaar bevrijding. En zo werd het idee geboren een bevrijdingsfestival te organiseren dat via livestream te volgen zou zijn. Het idee was natuurlijk mooi, maar hoe doe je dat als je de regels van het RIVM moet handhaven? Daar heeft Hilger goed over nagedacht samen met de gemeente, afgelopen dinsdag was het zover. Op twee locaties traden lokale bands op, terwijl de ene band speelde, bouwde de ander op.

Voor Brummen was dit een unieke situatie. Een festival via livestream; het doorsturen van beeld en geluid van een live evenement via digitale netwerken. Zoals in de vorige editie werd uitgelegd. Burgemeester Alex van Hedel nam bij het optreden van Lenny and the Trammps, de microfoon ter hand en zong even mee met het nummer Black Betty van Ram Jam. Daarbij beloofde hij op een volgend festival wederom mee te zingen.

Optreden zonder publiek

De 11 optredens, bands en individuele muzikanten, werden verzorgd in De Vroolijke Frans en De Heideroos. Maar dan wel met een onderlinge afstand van 1,5 meter en het tussendoor ontsmetten van gedeelde attributen. Er was zelfs een limiet gesteld aan het aantal muzikanten dat tegelijk mocht optreden. Dat was voor de band Funked Up reden om met 5 leden tegelijk te spelen, de zesde wisselde op een gegeven moment van plaats met een ander bandlid. 

Wat de bands het meest opviel, was dat er nu natuurlijk geen samenspel kon plaatsvinden met het publiek. Want dat kon er nu niet bij zijn. Bij het voorstellen door een bandlid werd de aandacht dan ook gericht aan de camera en gesproken richting de kijkers via de livestream. Wat echter nog het meest werd gemist, was het applaus na de gespeelde nummers. "Dit was wel heel raar," zei de drummer van Marise & band die het op één na laatste optreden verzorgde bij De Heideroos. "Normaal heb je dat natuurlijk wel, maar nu bleef het stil. Temeer omdat alleen enkele technici in de zaal aanwezig waren en die waren te druk met de camera's in de weer en het doorsturen van de beelden." En die beelden krijgen alle deelnemende muzikanten als dank toegestuurd, zo kunnen zij zichzelf promoten. Zij traden immers gratis op en zo helpen ze elkaar. Tussen de optredens door draaide DJ Hamer muziek, zodat er geen stilte zou vallen. 

Het muziekaanbod was zeer divers en goed verdeeld over de beide locaties. Dan weer ruige rock&roll, dan weer heerlijke funk en jazz.

Reclame lokale ondernemers

Mede met steun van de OVB en OVE, de Culturele Stichting Brummen en de provincie kon dit evenement op deze manier plaatsvinden. In ruil hiervoor werd tussen de optredens door reclame boodschappen van de deelnemende ondernemers uitgezonden.

Volgend jaar live optredens?

Het plan is om volgend jaar een heus live Bevrijdingsfestival te organiseren. Met meerdere podia in Brummen en Eerbeek en andere activiteiten erom heen. Dit wordt afhankelijk van de reacties serieus bekeken. Op het moment van het ter perse gaan van deze uitgave, was nog niet duidelijk hoeveel kijkers het online festival heeft getrokken. Maar dat vele keken, blijkt uit de reacties op de facebookpagina's van de locaties. Men sprak bijvoorbeeld over enkele door camera's gemiste gitaarsolo's. En het wegvallen van geluid tijdens een optreden. De muzikanten waren in ieder geval enorm blij eindelijk weer hun muziek ten gehore te brengen en straalden dit ook uit tijdens de optredens.

Inzet r.o.

Uit de krant

Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 19 uur geleden
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 19 uur geleden
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 19 uur geleden
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 19 uur geleden
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 19 uur geleden
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 19 uur geleden
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 19 uur geleden
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Pa-del, pa-del Columns 19 uur geleden
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
LOCO-Motief laat relatie ontsporen Algemeen 19 uur geleden
De prachtige rode beuk siert de omgeving.
Onderbouwing kapvergunning mist? Algemeen 19 uur geleden