Tristan Zomer spaart voor zijn rijbewijs.
Tristan Zomer spaart voor zijn rijbewijs.

Verspreider Armada betaalt folderbezorgers niet meer uit

Algemeen

REGIO - De verspreidorganisatie Armada, die tot oktober vorig jaar de verspreiding verzorgde voor het Eerbeeks & Brummen Weekblad gaat waarschijnlijk failliet. De ruim zeventig bezorgers in de gemeente Brummen die tot voor kort nog de folders voor Armada bezorgden, zijn hiervan de dupe. Zij krijgen geen geld, zo is hen door de organisatie meegedeeld. Vreemd, want naar het schijnt blijven de klanten van Armada wel gewoon hun rekeningen betalen aan het bedrijf.

Armada nam in 2017 Bouwmeester Verspreidingen uit Loenen over en werd daarmee de verspreider van het Brummens & Eerbeeks Weekblad. Armada gaf medio 2019 bij de uitgever van deze krant aan, dat zij de verspreiding op de langere termijn niet meer konden garanderen. Zij hadden moeite om aan de kwaliteitseisen van de uitgever te voldoen. Reden voor de uitgever om van verspreider te veranderen en over te stappen naar All Inn uit Twello. Daarna trokken meerdere krantenuitgevers hun verspreidingsopdracht bij Armada in. Reden hiervoor was de steeds slechter wordende verspreiding van hun kranten. Uitgever Brug Media regio Zwolle, de Schaapskooi, regio Heerde, Vaassen, Epe en de uitgever van het Deventer Nieuws stapten daarom over naar All Inn verspreidingen.

Toen de grootste opdrachtgever van Armada, Aksender werd overgenomen door Spotta (voormalig onderdeel van Post.nl), en deze besloot de opdrachten bij de kleinere verspreidorganisaties, waaronder Armada, in te trekken en in eigen huis te gaan doen, was Armada in een klap ook bijna al haar folderopdrachten kwijt. Samen met het teruglopen van folderopdrachten door de coronacrisis was hiermee de levensvatbaarheid van het bedrijf weggenomen. Opvallend was dat de bezorgers het bericht dat ze niet uitbetaald zouden worden, ontvingen voordat de faillissementsaanvraag werd ingediend.

Gedupeerde Brummense bezorgers. 

Tristan Zomer was aan het sparen voor zijn rijbewijs, in januari wordt hij namelijk zestien jaar, maar dat gaat nu allemaal wat langer duren. Zijn moeder kreeg een mail van Armada, hierin stond dat de bezorgers vast wel hadden gemerkt dat het aantal folders minder was geworden. De aanlevering door bedrijven is door de Corona behoorlijk gestagneerd. Daardoor lopen dus ook de inkomsten voor Armada terug en zou de betaling aan de bezorgers ook worden verminderd. Op dinsdag volgde echter een brief waarin werd uitgelegd, dat de uitbetaling van de laatste tegoeden niet zullen gaan plaatsvinden, vanwege het faillissement van Armada. Voor Tristan Zomer betekent dit, dat hij bijna €50 misloopt! Hij vindt het nog het meest vervelend voor de ouderen op de Oliemolen in Brummen, daar bracht hij de folders normaal gesproken rond. "De mensen zitten daar altijd op je te wachten en pluizen de folders ook helemaal van voor tot achter uit. Nu krijgen ze niks! Dat is gewoon zielig" Hij bracht daarnaast tevens folders en het Brummens Weekblad rond voor Spotta. Daar geldt: des te meer folders, des te hoger is de vergoeding. "Gelukkig gaat dit nog wel gewoon door en kan ik dus door blijven sparen voor mijn rijbewijs," zegt Tristan Zomer.

"Ik nam de route over en krijg nu niks!"

Anouk Felder (13jr) uit Brummen grijpt nu helaas ook mis. Zij nam in januari van dit jaar de route over van haar broer, die al drie jaar voor Armada had gewerkt. "Mijn vader merkte dat mijn betalingen niet meer binnen kwamen op mijn rekening, eind maart moet ik nog betaald krijgen en nog een bedrag voor het gedeelte van de maand april." Per week ontving zij ongeveer €20 en dat was een mooi zakcentje voor de dertienjarige Brummense. "Ik ging bijvoorbeeld gezellig shoppen met mijn vriendinnen in de stad, nu kon dat de laatste tijd al niet meer door alle regels en spaarde ik het op." Helaas kan ze niet meer rekenen op de uitbetaling van de tegoeden van de afgelopen weken. Een pluspuntje voor Anouk Felder is dat zij in juni gaat beginnen voor Spotta, daar brengt ze dan ook folders voor rond en het Brummens Weekblad.

Curator: "Gezamenlijke claim neerleggen"

Zoals het er nu naar uitziet kunnen de honderden bezorgers van Armada dus naar hun geld fluiten aangezien er geen arbeidsovereenkomst bestaat. "Maar als de bezorgers gezamenlijk een claim zouden indienen bij Armada zou dit nog wel een kans kunnen maken. Daar ligt dan nog wel een uitdaging voor de bezorgers en hun ouders." aldus een ter zake kundige curator

Bezorgers gevraagd bij All Inn

Pim Jansen, directeur van All Inn verspreidingen vindt het jammer voor de bezorgers van Armada dat het zo is gelopen. "Wij kunnen ze helaas niet het bezorgloon van Armada vergoeden, dat is een kwestie tussen hen en Armada. Maar aangezien een deel van de folders van Armada nu bij ons terecht is gekomen kunnen wij nog steeds goede bezorgers gebruiken. Ik wil dan ook deze bezorgers graag oproepen zich bij ons te melden."

Aanmelden kan via de website: allinnbezorger.nl (red.)

Uit de krant

Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Pa-del, pa-del Columns 3 mei, 09:00
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
LOCO-Motief laat relatie ontsporen Algemeen 3 mei, 09:00
De prachtige rode beuk siert de omgeving.
Onderbouwing kapvergunning mist? Algemeen 3 mei, 09:00