Proces verbaal voor drie jonge Brummenaren

Algemeen

BRUMMEN - Drie jong volwassen Brummenaren zijn afgelopen week door de politie op de bon geslingerd omdat ze na eerdere waarschuwingen toch bleven samenscholen op een hangplek. Het gaat daarbij om zeer fikse boetes: 390 euro per persoon. Dat zei burgemeester Alex van Hedel gisteren. Het zijn de eerste proces verbalen in de regio IJsselland die in dit kader zijn uitgeschreven.

Burgemeesters hebben op grond van een aangescherpte noodverordening die eind vorige week is ingegaan de mogelijkheid om sancties op te leggen aan de mensen die zich niet houden aan de maatregelen om de verspreiding van het coranavirus tegen te gaan. Het gaat dan bijvoorbeeld op het voldoende afstand houden van elkaar (1,5 meter) en het niet samenkomen in groepen van meer dan drie personen. Burgemeester Van Hedel: “Op deze plek waren de jongeren al gewaarschuwd, maar negeerden die waarschuwing vervolgens. De politie heeft daarop ingegrepen. Ik hoop dat dit duidelijk maakt dat het menens is. Het is niet onlogisch dat jongeren elkaar willen opzoeken. Maar in groepen kan dat nu niet. We zullen ook de plekken waar jongeren gewoon zijn samen te komen als bij sporthal De Bhoele of de Cruyff Court regelmatig controleren of de regels worden nageleefd.”

Sinds vorige week zijn in Brummen vijf extra toezichthouders aan het werk die specifiek nazien op naleving van de coronamaatregelen. Met de twee die er al waren en twee bijzondere opsporingsambtenaren zijn nu negen mensen belast met het toezicht. Zij werken daarbij samen met de wijkagenten. Volgens Van Hedel is er veel reden tot tevredenheid. “Je ziet dat nagenoeg iedereen zich gedraagt zoals verstandig is. Mensen houden afstand. In bijvoorbeeld de supermarkten volgt ook iedereen keurig de aanwijzingen op. Wat ik terug hoor van onze toezichthouders is ook dat mensen vriendelijk reageren als ze worden aangesproken omdat ze bijvoorbeeld toch met teveel bij elkaar staan. Het is ook vaak geen opzet, maar het gebeurt dan per abuis. Ik hoop ook van harte dat iedereen zich zo gedisciplineerd blijft gedragen. De maatregelen blijven in ieder geval tot eind april van kracht. Zeker als het aantal zieken en sterfgevallen afneemt, kunnen sommige in de verleiding komen het niet meer zo nauw te nemen. Maar we moeten de maatregelen dus juist wel serieus blijven nemen.”

De burgemeester zei dat voor zover bij hem bekend de afgelopen twee weken niet meer Brummenaren overleden zijn aan het virus. Twee weken geleden overleed een oudere inwoner aan de ziekte. Er liggen volgens de cijfers van het RIVM vijf Brummenaren met de aandoening in het ziekenhuis.

Uit de krant

Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Reinand en Sandra Nikkels begonnen een buurtkastje. Foto: Rutger Jongejan.
Buurtkastje als ondersteuning voor minima Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 17 mei, 09:00
HDR opname door Rutger Jongejan.
Noorderlicht ook zichtbaar in Brummen Algemeen 17 mei, 09:00
Loenen 1935. Bron: Nieuwe Apeldoornse courant 7-8-1935
Rubriek oud: Loenen Algemeen 17 mei, 09:00
De heerlijke taartenkraam was goed gevuld.
Zonnige Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 17 mei, 09:00