Hilde schrijft brieven ter bemoediging. Foto: Babette Kruk.
Hilde schrijft brieven ter bemoediging. Foto: Babette Kruk.

Noaberschap in crisistijd heel hard nodig!

Algemeen

HALL - Door de maatregelen rondom het coronavirus dreigen veel mensen in een sociaal isolement te raken. De school en de kerk zijn dicht. Het verenigingsleven en alle soorten van bijeenkomsten liggen stil. nDe jeugd kan niet meer chillen met vrienden en ouderen ontvangen geen bezoek. Nu dit een langere tijd gaat duren is goed noaberschap van groot belang.

In een ongewone tijd als deze, lijkt het wonen in een klein dorp een voordeel. Veel mensen kennen elkaar en er wordt doorgaans goed voor elkaar gezorgd. Zo ook in Hall. Toch maakte pastor Jolanda Aantjes zich zorgen en vroeg aan Lisette Bosch en Henry Leeflang van Hall Leeft eens mee te denken; Kennen wij alle mensen? Zien we niemand over het hoofd? En wat zien we niet?

Het kwam tot een gezamenlijk initiatief; Omzien naar Elkaar. In een brief die de afgelopen week door een groep jongeren huis aan huis is rondgebracht, roepen zij alle Hallenaren op tot goed noaberschap.

“Door de omstandigheden is in veel huishoudens de dagelijkse routine ver te zoeken, zegt Jolanda Aantjes. Ouders moeten thuis werken waarbij ze vaak in één ruimte zitten met de kinderen. Die moeten huiswerk maken maar dat blijkt thuis meer discipline te vergen dan op school. Wat gebeurt er in een gezin als kinderen hun energie niet kwijt kunnen? Levert het onveilige situaties op als niets meer ‘normaal’ lijkt te gaan? En hoe hou je dat vol, zeker nu de scholen tot en met de meivakantie dicht blijven.

Voor ouderen, zeker alleenstaanden, lijken alle dagen van de week vaak hetzelfde. Momenten waar men naar uitkijkt zijn familiebezoek, het koffie-uurtje in de Wheme of de wekelijkse hulp in de huishouding. Maar als dat allemaal wegvalt, wie weet dan nog hoe het met ze gaat? Hoe gaat het met onze jeugd, nu ze niet samen kunnen chillen, sporten of muziek maken. Als je hele dagen met je ouders door moet brengen? Nieuwe situaties, waarin je ineens het leggen van een grote puzzel kunt herontdekken, maar die ook voor spanningen kunnen zorgen.”

In de brief ‘Omzien naar elkaar’ staan de contactgegevens van een zevental personen. Ze zijn allemaal actief binnen de Hallse gemeenschap en hebben een uitgebreid sociaal netwerk. Een brede afspiegeling van de bevolking door leeftijd en achtergrond. Ze zijn voor deze tijd met elkaar verbonden via een WhatsApp groep. Mensen die hulp nodig hebben, even van zich af willen praten of de zorgen willen delen, kunnen een beroep op hen doen. Samen brengen ze in kaart welke behoeftes er zijn en wie daar de beste oplossing voor heeft. “Het is niet zo dat zij dit allemaal zelf moeten doen, zegt Lisette Bosch, voorzitter van Hall Leeft. Juist door hun gezamenlijke netwerk kunnen ze de hulp inschakelen van iemand die het best bij ze past. Ook veel jongeren willen graag helpen, nu school dicht is slaat de verveling toe en zijn ze blij als ze eens even iets anders kunnen doen. Hoewel het bekend is dat veel mensen een ander niet graag ‘lastig willen vallen’ doet de pastor toch een dringend beroep op hen: Schroom niet! Vraag om die boodschappenhulp, vraag om dat gesprek of deel je verdriet. We doen het graag.

Eén van de contactpersonen is de 22-jarige Hilde Kruk. Uit eigen beweging begon ze vorige week brieven te schrijven. Op verzoek van bekenden stuurt ze die naar mensen die ze in deze tijd wat extra aandacht willen geven. Ze schrijft wat bemoedigende woorden en een klein gedichtje. Gewoon, omdat ze het leuk vindt.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00