Links De Beekwal, rechts het Tjark Rikscentrum. Slopen, herbouwen en een park er tussenin.
Links De Beekwal, rechts het Tjark Rikscentrum. Slopen, herbouwen en een park er tussenin.

Kom eens in actie voor de ouderen in Eerbeek

Algemeen

EERBEEK - Hij bezocht de brainstormsessies die de gemeente Brummen medio vorig jaar in de Korenmolen in Eerbeek organiseerde. Hij bracht onder meer ideeën in voor woonzorglocatie De Beekwal in Eerbeek, waar onder meer tijdelijke of langdurige zorg aan ouderen met (beginnende) dementie wordt aangeboden. Tot de teleurstelling van Willem Reuvekamp bleef het daarna stil. Terwijl er op het gebied van ouderen zoveel moet gebeuren.

Reuvekamp, zelf 65 jaar oud, zit in zijn woonkamer van woning aan de Loenenseweg. De woning is wat groot, nu de kinderen de deur uit zijn, maar heeft het grote voordeel dat alle noodzakelijke voorzieningen op de begane grond zijn. Daarbij ligt winkelgebied van Eerbeek op korte afstand. Hij lacht: “In principe is het een toekomstbestendig woning voor als je ouder wordt. Maar niettemin: er komt wellicht een tijd dat je geen zin hebt om een groot huis en een tuin te onderhouden. Dan wil je wat anders. Natuurlijk het liefst in Eerbeek. Maar waar dan? Er is hier helemaal niks voor ouderen.”

Reuvekamp spreekt veel ouderen aan op hun woonwensen. Hun verhaal is vaak gelijkluidend. Ze willen wel weg uit hun woning, maar kunnen geen geschikt alternatief vinden. Het is er vaak niet, wat beschikbaar komt is veelal te duur. Dus blijven mensen maar in woning zitten die te groot is en niet meer geschikt.

Reuvekamp: “Nu, dan heb je de Beekwal. Te klein en ook verouderd. In mijn optiek liggen daar grote kansen. Stel: je sloopt het complex. Evenals het Tjark Riks centrum en de oude Mulo, die er tegenover liggen. De Beekwal zou in meerdere lagen herbouwd kunnen worden en dezelfde zorg gaan bieden als nu. Tussen de Beekwal en het Tjark Rikscentrum en de voormalige Mulo kan een park met bankjes en andere voorzieningen worden aangelegd, met daar onder een parkeergrage, zodat je alle blik dan kwijt bent. Op de plaats van het Tjark Rikscentrum en de voormalige Mulo komt dan nieuwbouw: een geheel nieuw woonzorgcomplex. Naar voorbeeld van het Schoutenhuis of de Buijninck, stel ik me voor. Meerdere bouwlagen. Op de benedenverdieping daarvan zouden allerlei voorzieningen een plekje kunnen krijgen. Ik denk dan de SWB, die heeft immers nieuwe ruimte nodig als het Tjark Riks verdwijnt, maar ook bijvoorbeeld medische voorzieningen als een apotheek of fysiotherapeut, een restaurant of maaltijdservice, een ontmoetingsruimte. Dan krijg je fraaie toevoeging aan het dorp en het helpt de mensen.”

Reuvekamp wil overigens wel dat Eerbekenaren voorrang moet krijgen bij het toewijzen van woningen in een vernieuwde Beekwal. “We weten allemaal dat er een groeiende stroom mensen uit het westen van het land neerstrijkt aan onze kant. Het is hier immers veel minder druk en de woningprijzen zijn veel lager dan in het westen. Het probleem is dat die mensen vaak voldoende geld hebben en veel woningen opkopen. Eerbeekse ouderen vissen daardoor nog vaker achter het net. En die willen natuurlijk ook graag in hun dorp blijven wonen.”

Reuvekamp wil met zijn hartenkreet betrokkenen oproepen eens in actie te komen. “Veluwonen als eigenaar van de Beekwal, de eigenaar van de Mulo, de gemeente zouden de handen ineen moeten slaan. Ik weet dat zo’n plan tijd vergt, tien jaar of meer. Maar laten we wel beseffen dat het aantal ouderen in onze gemeente, ook ouderen met een zorgvraag, snel groeit. We kunnen die mensen niet in de kou laten staan.”

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00