Afbeelding

Netwerkcoaches tegen eenzaamheid

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - De gemeente Brummen beschikt sinds deze maand over zes, binnenkort zeven zogeheten netwerkcoaches. Een groep vrijwilligers specifiek opgeleid om inwoners van de gemeente te ondersteunen bij het opbouwen van een sociaal netwerk.

Marijke Bolt van de Stichting Welzijn Brummen die het project begeleidt: "De netwerkcoach, die overigens op veel plaatsen in het land wordt geïntroduceerd, is een verbreding van ons maatjesproject. Bij dat laatste koppelen we ook mensen die sociale ondersteuning hebben aan een vrijwilliger, maar dan voor lange tijd. Jarenlang soms."

"Bij de netwerkcoach gaan we uit van een termijn van zes tot negen maanden, waarbij de vrijwilliger degene die daar behoeft aan heeft helpt bij het herstellen, opbouwen of uitbreiden van hun netwerk. Met de bedoeling dat ze na die maanden weer genoeg mensen om zich heen hebben verzameld en ook in staat zijn die relaties te onderhouden. Vrijwilligers kunnen hen bijvoorbeeld helpen een bezoek aan activiteit voor te bereiden, zodat ze gemakkelijker de stap zetten er ook daadwerkelijk heen te gaan. Eventueel kan de vrijwilliger hen ook begeleiden naar een activiteit waar nieuwe mensen ontmoet kunnen worden. Zo proberen we de drempel om de deur uit gaan zo laag mogelijk te maken."

In praktijk blijkt dat nogal wat mensen in kwetsbare positie verkeren waar het hun sociale omgeving aangaat. Door een ziekte of beperking bijvoorbeeld, omdat ze hun partner of andere naasten verliezen of omdat ze als mantelzorgers alle energie steken in het verzorgen van een ander. En daardoor weinig tijd hebben voor het onderhouden van andere contacten. Uit onderzoek blijkt dat 64 procent van de mensen sociaal weerbaar is, maar daarentegen 22 procent eenzaam is (te klein netwerk), 6 procent sociaal geïsoleerd (geen netwerk) en 8 procent contactarm (te weinig mensen of eenzijdig netwerk). Bij 80-plussers liggen de laatste drie percentages nog aanzienlijk hoger.

Bolt: "Maar isolement komt in alle leeftijden en bij allee bevolkingsgroepen voor. We hebben ervoor gekozen dat één coach zich specifiek richt op jongeren. Twee op nieuwkomers. Die worden doorgaans in de eerste periode dat ze zich vestigen wel begeleid, maar in praktijk is een helpende hand bij het verstevigen van hun netwerk wenselijk. De overige vier coaches gaan de mensen begeleiden die niet tot deze twee doelgroepen behoren."

Het project kon mede tot stand komen dankzij een startsubsidie van het Oranje Fonds van 13.000 euro. Wie wil deelnemen aan het project of iemand kent die wil deelnemen kan contact opnemen met de netwerkcoaches via telefoonnummer 0575 561988 of email: netwerkmaatje@welzijnbrummen.nl

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00