Foto van A.J. van der Wal, Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 114.117.
Foto van A.J. van der Wal, Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 114.117. Foto: Wal, A.J. van der

Gelderse miljoenen voor Brummens erfgoed

Algemeen

BRUMMEN - Met ruim twee miljoen euro provinciaal Gelders subsidiegeld wordt in Brummen waardevol erfgoed gerestaureerd. Het meeste geld kwam de afgelopen jaren beschikbaar voor de restauratie van Huize Reuversweerd en de nabijgelegen oude boerderij. Dezer dagen stelde de provincie ruim twee ton beschikbaar voor restauratiewerkzaamheden aan buitenplaats Spaensweerd.

De historische buitenplaats Spaensweerd zal met een provinciale bijdrage van 207.623 euro het pannendak en de onderliggende houtconstructie worden gerestaureerd. De geschiedenis het rijksmonument, gaat terug tot in de veertiende eeuw, het huis vindt zijn oorsprong in de zeventiende eeuw.

De renovatie van de buitenplaats Reuversweerd is een veel omvangrijker klus. Ruim zeventig jaar is het landhuis niet meer bewoond geweest. Op 13 april 1946 werd eigenaar baron Van Sytzama door Nederlandse SS-ers uit het huis was gehaald en dezelfde dag gefusilleerd. Zijn vrouw besloot toen dat het huis niet meer bewoond zou worden.

Zoon Hans van Sytzama wilde er aanvankelijk een appartementencomplex van maken (de gemeente Brummen reserveerde de huisnummers alvast), maar dat mocht niet vanwege de stankcirkel rond veeteeltbedrijven. Later kon het niet vanwege de maatregelen tegen hoogwater. Uiteindelijk verkocht hij op 7 juli 2017 de buitenplaats Reuversweerd en de oude boerderij aan de Piepenbeltweg met grond voor 1.850.000 euro aan de Brummense ondernemer en voorzitter van de plaatselijke PvdA Fred Janssen.

Rijk interieur

Volgens experts heeft het huis een rijk interieur met veel bijzonderheden. Er zijn fraai gedecoreerde stucplafonds, marmeren schouwen, parketvloeren, luxe behang uit de bouwperiode, lambriseringen en muurlijsten. Bijzonder zijn ook de houten schuifluiken voor de hoge ramen, die een fantastisch uitzicht bieden over het IJssellandschap en de Veluwezoom.

Janssen wil het kasteel en het omliggend park zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat restaureren. Dat is een kostbare klus. Voor de eerste fase verstrekt de provincie in 2017 een subsidie van 500.000 euro. Daarmee kan de buitenkant worden aangepakt zodat wordt voorkomen dat regen en wind voor verder verval zorgen.

De totale kosten van fase twee worden begroot op ruim twee en een kwart miljoen euro. De provincie verleent een miljoen gulden. Behalve de renovatie van Huize Reuversweerd wordt ook bijna vier ton subsidie verleend voor het restaureren en verduurzamen van de oude boerderij. Het pand wordt herbestemd tot bedrijfswoning en kantoor en de grote deel zal ingericht worden als faciliteitenruimten zoals keuken, restauratieve ruimten.

Acht bouwkavels verkopen

Als vermoedelijk medio 2021 de restauratie geheel is voltooid wil Fred Jansen er een wetenschappelijk bezinningscentrum voor maatschappelijke thema's vestigen. Een Stichting zal de exploitatie op zich nemen. In de exploitatiebegroting staat de verkoop van een achttal bouwkavels vermeldt. Volgens het huidige bestemmingsplan mag rond Reuversweerd niet gebouw worden. Een wijziging van het plan is niet ingediend, maar de gemeente laat weten dat zij met de eigenaar en zijn adviseurs in gesprek is over een mogelijke bestemmingsplanwijziging.

Ook de Brummense wethouder Eef van Ooijen (PvdA) levert "op persoonlijke titel en op vrijwillige basis een bijdrage aan ideevorming over het ontwikkelen van een mogelijk 'programma' voor de locatie Reuversweerd." Volgens de gemeente is Van Ooijen niet betrokken bij de plannen van de restauratie en de bouwkundige- en planologische zaken. Zijn vrijwilligerswerk is in het college afgestemd.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Foto ter illlustratie.
Naar Parijs Ingezonden 21 uur geleden
Het is oppassen geblazen in het groengebied voor overstekend wild. Foto: LDG Fotografie.
Motorrijder zwaargewond in Loenen Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Samen gezond oud worden in Empe en Tonden Algemeen 1 mei, 12:57
Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 30 apr, 13:31
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 30 apr, 13:20
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 30 apr, 13:14
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 30 apr, 11:45
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 30 apr, 11:37
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 30 apr, 11:29
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 30 apr, 11:26
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 30 apr, 11:19
Koninklijke onderscheiding door burgemeester van Rumund(lb) voor Barbara Heldring(rb), Hanny Rodijk-Poeze(ro), Herman Huisken(l) en Theo van Enckevort(lo). Foto's: Monique Schuite
Waarnemend burgemeester van Rumund reikt Koninklijke onderscheidingen uit. Algemeen 26 apr, 12:30
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00