Afbeelding

Biodiversiteit beschermen: prima. Maar nu even niet

Algemeen

"We staan volledig achter bescherming van de biodiversiteit. Het heeft onvoldoende aandacht." (PvdA). "We moeten de biodiversiteit beschermen" (Lokaal Belang). "Er is wel degelijk iets aan de hand in de natuur. We moeten iets doen" (D66). "Op elk niveau moeten we iets doen aan de bescherming van de leefomgeving, dat geldt ook voor Brummen" (CDA). "We delen de zorg over de biodiversiteit. Laat iedereen alvast voor zichzelf beginnen met maatregelen" (VVD).

Deze warme woorden van haar raadscollega's moeten Hennie Beelen als muziek in de oren hebben geklonken. Het GroenLinks raadslid bracht donderdag een motie in stemming tijdens de raad. Beelen betoogde vooraf dat 'we met elkaar de weg kwijt zijn'. Beelen: "Als wilde dieren te dichtbij komen, schieten we ze af. Als hardrijders te vaak tegen bomen botsen, zagen we die om. Als landbouw te ingewikkeld wordt, spuiten we met glysofaat en kleuren onze velden oranje. Zo ook in Brummen."

Ze stelde vervolgens, dat door al dat menselijk ingrijpen de biodiversiteit onder onaanvaardbaar hoge druk is komen te staan en verwees daarbij naar het recente alarmerende rapport van het internationale en onafhankelijke onderzoeksinstituut IPBES. Daarin wordt geconcludeerd dat - de gezondheid van de ecosystemen sneller dan ooit afneemt en talloze dier- en plantensoorten zullen verdwijnen.

Beelen: "Willen we dit tij keren dan moeten wij onze verantwoordelijkheid nemen. Op elk niveau. Wereldwijd maar ook lokaal.'' Ze bracht daarop de motie in met de opdracht aan het college om uiterlijk oktober 2019 een (concept) beleidsplan -gevolgd door een uitvoeringsplan- voor te leggen aan de raad hoe de biodiversiteit in de gemeente te beschermen en te verbeteren.

Bovenstaande warme woorden waren haar deel. Maar al rap bleek, dat feitelijke steun voor de motie nagenoeg volledig ontbrak. Democratisch Brummen ging nog mee met Groenlinks, maar VVD, CDA, D66, Lokaal Belang en PvdA (11) stemden tegen. Want: 'Niet haalbaar' (PvdA). 'Geen geld beschikbaar' (Lokaal belang). 'Teveel gevraagd van ambtelijk apparaat' (D66). 'Nu is het verspilling van tijd en middelen' (CDA). 'Er wordt al veel gedaan' (VVD).

En van de zijde van wethouder Eef van Ooijen kreeg het GroenLinks raadslid al evenmin steun, ook al ging die volledig mee in haar eerder gehouden betoog. De wethouder wees erop dat in het bestuursakkoord is vastgelegd, dat Brummen duurzaamheid in de breedste zin van het woord ondersteunt. "En dan gaat het om circulariteit en energietransitie. Én biodiversiteit." Maar die energie transitie slurpt volgens van Ooijen nu wel even alle middelen en ambtelijke capaciteit op. "En geen geld, geen Zwitsers", aldus Van Ooijen.

"We zien allemaal de urgentie. En zeggen vervolgens 'Actie? Doe 't maar later", concludeerde Beelen wat zuur.

Uit de krant

Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 16 minuten geleden
Initiatiefneemster Sonja Leemkuil nam de taart in ontvangst uit handen van fractievoorzitter Margo van Enck-Hulleman namens de PvdA afd. Brummen-Eerbeek.
Rode taart voor Onze Droom Algemeen 24 minuten geleden
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 1 uur geleden
Theo met kleinzoon Hieronymous waar hij 1 dag in de week op past. Foto: Monique Schuite
In the picture: Theo van Enckevort Algemeen 1 uur geleden
Wat wordt er qua gegevens van u verzameld?
Wat bedoelt de AVG met "alles" Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Pa-del, pa-del Columns 1 uur geleden
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 2 uur geleden
De prachtige rode beuk siert de omgeving.
Onderbouwing kapvergunning mist? Algemeen 2 uur geleden
Foto ter illustratie.
Uitrit vier meter verplaatsen mag niet Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Nieuw boek over de koningin van alle bloemen Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Meer goederentreinen over spoor Brummen? Ingezonden 2 uur geleden
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 2 uur geleden
Glas blazen is een vak apart.
Buurtbusvereniging naar Leerdam Algemeen 2 uur geleden