Bron: Google maps
Bron: Google maps

Boshoffweg wordt stukje veiliger

Algemeen

EERBEEK - De Boshoffweg in Eerbeek wordt een stukje veiliger. De gemeente Brummen is van plan langs de nogal smalle en toeristische route rode rijbanen voor fietsers aan te leggen, zodat die een veel duidelijker plek op de weg krijgen. De kosten bedragen 52.000 euro.

De Boshoffweg is een belangrijke recreatieve verbinding tussen de Veluwe en het centrum van Eerbeek. De weg verbindt onder meer het recreatiepark Landal Coldenhove (park en camping) en het openluchtzwembad Coldenhove met het Eerbeekse dorpshart. Bovendien vormt de route de ontsluiting voor onder meer papierfabriek Neenah (voorheen Coldenhove).

Een en ander zorgt voor veel recreatief en bedrijfsmatig verkeer met een diversiteit aan vervoersmiddelen. De situatie op de Boshoffweg is al jaren onderwerp van gesprek en wordt vanuit gevestigde bedrijven, Visit Brummen-Eerbeek en verschillende politieke partijen regelmatig genoemd als 'knelpunt' waar het de verkeersveiligheid aangaat. De combinatie van een relatief smalle rijbaan zonder duidelijke plek voor fietsers, een relatief hoge verkeersdruk op piekmomenten worden als problematisch en onveilig ervaren. Dat geldt zeker tijdens het hoogseizoen en de wisseldagen bij het vakantiepark. Het levert onveilige en onwenselijke situaties op, voornamelijk op het gedeelte van de Harderwijkerweg tot en met de omgeving van Zwembad Coldenhove.

Tussen de Harderwijkerweg en Zwembad Coldenhove tot aan de ingang voor fietsers van Papierfabriek Neenah wordt het wegprofiel daarom voorzien van rode verhardingsstroken voor de fiets van circa 1,70 meter breed. In het midden van de rijbaan wordt het wegdek voorzien van een 60 centimeter grijze strook. Dat zorgt ervoor dat de fiets een duidelijkere plek krijgt op de rijbaan en heeft bovendien een visueel effect op de automobilist. Die zal eerder geneigd zijn achter de fietser te blijven rijden of op een voorzichtigere manier de fietser te passeren. Daarnaast blijkt in de praktijk dat een en ander een verlagend effect heeft op de rijsnelheid.

De gemeente onderzocht ook verdergaande maatregelen, zoals een vrij liggend fietspad tussen de bomenrij langs de Boshoffweg. Dat bleek echter niet haalbaar vanwege het wortels onder de grond. Het aanleggen van een fietspad zou de wortels zodanig aantasten dat de bomen het niet overleven. Dat fietspad kan bovendien niet doorgetrokken worden tot aan het zwembad, omdat dan grondaankopen nodig zijn van Landgoed Molenbeek met alle (financiële) gevolgen die daarbij horen. En geld heeft de gemeente niet. Ook verbreding van de weg is om die reden niet mogelijk.

Uit de krant

Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 8 uur geleden
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 8 uur geleden
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 8 uur geleden
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 8 uur geleden
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 8 uur geleden
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 8 uur geleden
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 8 uur geleden
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Pa-del, pa-del Columns 8 uur geleden
De prachtige rode beuk siert de omgeving.
Onderbouwing kapvergunning mist? Algemeen 8 uur geleden
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
LOCO-Motief laat relatie ontsporen Algemeen 8 uur geleden