Zitting Raad van State op 4 en 5 juni

Algemeen

26 beroepschriften tegen plan Eerbeek

EERBEEK - Bij de Raad van State zijn 26 beroepschriften ingediend tegen het bestemmingsplan Eerbeek. Voor de behandeling van deze beroepschriften zijn twee dagen, 4 en 5 juni, uitgetrokken om bezwaarmakers de gelegenheid te geven de bezwaren toe te lichten en de gemeente Brummen om het plan te verdedigen. De gemeente Brummen laat zich bijstaan door het gerenommeerde advocatenkantoor van de landsadvocaat, Pels Rijcken te Den Haag.

Het bestemmingsplan Eerbeek werd in maart vorig jaar na een acht jaar lange voorbereiding en een tweetal langdurige vergaderingen door de gemeenteraad met ruime meerderheid (14 stemmen voor, 5 tegen) vastgesteld. Met dit plan gaat het denkbeeldige slot van Eerbeek en komt er weer ruimte voor diverse ontwikkelingen, zoals ontwikkelingen op het bedrijventerrein Eerbeek-Zuid, het versterken van het dorpscentrum, de bouw van een scholencluster aan de Lorentzstraat en herontwikkeling en bouw van woningen, bijvoorbeeld in de Eerbeekse Enk.

Voordat de gemeenteraad een besluit over de plannen nam, waren 112 zienswijzen ingediend. Maar al het overleg en de uitgebreide inspraakrondes hebben niet voor alle partijen tot een bevredigende oplossing geleid. Alleen wie een zienswijze had ingediend of wie bezwaar heeft tegen de later aangebrachte aanpassingen kon aankloppen bij de Raad van State. Uiteindelijk arriveerden 26 beroepschriften bij de Raad van State. De aard van de beroepschriften is volgens de gemeente zeer divers, vaak op perceelniveau.

Kort voor de beslissende raadsvergadering dreigden de bedrijven DS Smith en Mayr-Melnhof "om een gang naar de Raad van State te overwegen" omdat een deel van de knelpunten voor de bedrijven niet was opgelost. Er waren bezwaren met betrekking tot o.a. de woningbouwmogelijkheden via wijzigingsbevoegdheden die binnen de sfeer (geur en geluid) van de bedrijven komt (o.a. op het Kerstenterrein in de zeer directe nabijheid van en Mayr-Melnhof). Van dat bezwaar is het niet gekomen. Na vaststelling van het bestemmingsplan heeft de gemeente uitvoerig met de industrie overlegd en de grotere industriebedrijven hebben geen gezamenlijk beroepschrift tegen het bestemmingsplan ingediend.

Mede gelet op het grote belang van het Eerbeekse bestemmingsplan heeft de gemeente besloten om zich te laten ondersteunen door het gerenommeerde (en dure) kantoor van de landsadvocaat. "Deze heeft ons op meerdere momenten in het proces van totstandkoming van het plan, van advies voorzien en is daarmee een adequate en inhoudelijk deskundige ondersteuner," aldus een woordvoerder namens de gemeente.

In beginsel probeert de Raad van State uiterlijk na zes weken uitspraak te doen, maar het staat nu al vast dat die in dit geval vanwege de veelheid van beroepschriften en de complexiteit van de materie langer op zich laat wachten.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00