Ondanks de droogte toch een lintjesregen

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - Bij een feestelijke bijeenkomst in Groot Engelenburg zijn vier inwoners van de gemeente Brummen koninklijk onderscheiden. De burgemeester spelt als vertegenwoordiger van de Koning de versierselen op. Eenieder kan iemand voordragen voor een lintje, maar daar zijn wel wat regels aan verbonden.

"Het heeft Z. M. de Koning behaagd" met die woorden wordt het de gedecoreerde in spe duidelijk dat de burgemeester niet voor niets het landswapen voor heeft hangen aan zijn ambtsketen. De burgemeester vertelt vervolgens waarom de eer te beurt valt aan deze burger. De dag van de uitreiking én ieder jaar op Koningsdag mag het uitreikversiersel (een medaille) worden gedragen, de rest van het jaar geldt het 'lintje' als dagelijks draagversiersel.

In de regel is de onderscheiding een beloning voor grote verdiensten voor de samenleving. Wat heeft de kandidaat gedaan dat aanzienlijk verder gaat, dan wat normaal van iemand wordt verwacht; Jarenlang in het bestuur van een vereniging kan een goede reden zijn, maar ook een gouden medaille winnen op de Olympische spelen. Op het voordrachtformulier dat op de website van de gemeente staat moet die reden uitgebreid beschreven worden. Ook moeten er tenminste drie ondersteuningsverklaringen worden toegevoegd.

De burgemeester is de eerste die zich een beeld vormt over de voordracht. Omdat de burgemeester dicht bij de burger staat kan hij ook inschatten hoe de onderscheiding in de samenleving 'valt'. Zorgvuldig worden alle gegevens gecontroleerd, en als alle seinen op groen staan, stuurt de burgemeester de voordracht naar de commissaris van de Koning. De commissaris stelt vast in welke orde en in welke graad de voordracht verder gaat. Het Kapittel van Civiele Orden doet alles nog eens dunnetjes over en stelt de minister daarna de voordracht voor. Als ook de minister de voordracht steunt wordt deze naar Zijne Majesteit de Koning gestuurd die er een definitief besluit over neemt. In dit besluit geeft de Koning aan te "hebben goedgevonden en verstaan" waarmee het besluit is gevallen. Voor het besluit over het lintje wordt flink wat onderzoek gedaan. Tussen aanvraag en uitreiking zit dan ook wel wat tijd.

Op de dag van de uitreiking, vaak lintjesregen genoemd omdat dan in heel Nederland de uitreiking plaatsvindt, krijgt de gedecoreerde de onderscheiding opgespeld. Daarbij hoort een oorkonde in koningsblauwe koffer, die door de Koning is ondertekend. Een mooie bos ruikers met een rood-wit-blauw lint erom completeert de feestelijkheden.


Uitreiking gemeente Brummen

Vrijdag 26 april 2019 heeft burgemeester Alex van Hedel aan vier inwoners van de gemeente Brummen een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Mevrouw A. van Ooijen-Van der Burg, mevrouw J. Harder-Put, de heer J.J.H. Kolk en de heer A. van Ooijen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Zij kregen het bijbehorende lintje opgespeld door de burgemeester. De huldiging vond plaats op Kasteel Engelenburg in Brummen.

Toelichting gedecoreerden

Mevrouw Adriana van Ooijen-Van der Burg uit Eerbeek is al meer dan 33 jaar vrijwilliger bij zorgcentrum "De Beekwal" in Eerbeek en in die jaren heeft ze veel taken op zich genomen. Zij is de initiatiefneemster van het winkeltje, toko genoemd, en heeft bij de gesloten afdeling Weber huiskamerdiensten gedraaid en werkte ook op de dagbesteding. Op dit moment is ze zaalvrijwilligster bij bijna alle activiteiten minimaal een keer per week. Ook begeleidt ze bij uitstapjes van de bewoners een aantal keren per jaar en is ze aanwezig bij de kerkdiensten op zondag in de zaal.

Mevrouw Janneke Harder-Put uit Eerbeek heeft zich al meer dan 25 jaar met ziel en zaligheid ingezet als vrijwilliger in diverse functies binnen de Eerbeekse gemeenschap:1995 – 2018 bestuurslid Oranjevereniging en voorzitter Koningsdag;1995 – heden: diverse functies binnen de Schuttersvereniging Eerbeek;1996 – 2016: organiseren Sinterklaas-intocht en verblijf Eerbeek voor OVE;1975 – 2015: diverse functies binnen Korfbal vereniging Eerbeek (K.V. Mélynas Domatrac);1995 – 2000: voorzitter Ouderraad De Triangel;2000 – 2015: Lid Kantinecommissie Tennisvereniging Eerbeek TCE;2003 – heden: BABS bij de gemeente Brummen.

De heer Jacobus Johannes Hendrikus Kolk uit Hall heeft zich al ruim 30 jaar op allerlei manieren ingezet om anderen te helpen. In de jaren zeventig was hij actief bij het ouderenvervoer van de R.K.Kerk in Muiderberg en begon hij als secretaris bij vogelvereniging De Kwartel in Muiden. Vooral tijdens de weken rondom de jaarlijkse tentoonstelling was hij dagelijks druk met de voorbereidingen. In die vier weken was de besteding zeker 20 tot 30 uur per week. Door zijn inzet verliepen de tentoonstellingen probleemloos.

De heer Albert van Ooijen uit Eerbeek heeft zich al een zeer lange periode zich verdienstelijk gemaakt. Dit wordt als bijzonder waardevol beleefd, maar vooral ook zijn voortdurende aanwezigheid, beschikbaarheid en betrouwbaarheid. Vooral zijn inzet voor de Protestantse Gemeente te Eerbeek, voorheen Nederlands Hervormde Gemeente Eerbeek, mag indrukkend genoemd worden. Deze periode is gestart in 1972 en duurt nog steeds voort. Dit betreffen zeer diverse activiteiten waaronder het organiseren van een bazaar, een 2 jaarlijkse activiteit en de jaarlijkse kerkenmarkt, Tevens is hij lid van de Diaconie van de Nederlands Hervormde Gemeente te Eerbeek en ook is hij ambtsdrager.

Uit de krant

Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Pa-del, pa-del Columns 3 mei, 09:00
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
LOCO-Motief laat relatie ontsporen Algemeen 3 mei, 09:00
De prachtige rode beuk siert de omgeving.
Onderbouwing kapvergunning mist? Algemeen 3 mei, 09:00