Afbeelding

Inbrekers laten gemeente Brummen links liggen

Algemeen

HET AANTAL INBRAKEN IS IN 2018 MET MEER DAN 58% GEDAALD!

AMSTERDAM – De inbreker is blijkbaar op z'n retour. In Nederland daalde het aantal inbraken in 2018 met 11,6 % en in de provincie Gelderland met maar liefst 21,7 %. Mooie cijfers weliswaar maar ze verbleken bij die van de gemeente Brummen. Het aantal inbraken is hier vorig jaar t.o.v. 2017 met een trotse 58,3% gedaald. De gemeente Brummen staat daarmee op nr. 14 van de lijst van 20 gemeenten met het laagste aantal inbraken in Gelderland en op nummer 5 op de lijst van gemeenten met de grootste daling van het aantal inbraken, in de provincie.

Deze cijfers zijn afkomstig van het Amsterdamse bedrijf 'Slotenmaker 365', dat een onderzoek heeft laten uitvoeren naar alle inbraken in 2018 in de provincie Gelderland zoals deze gepubliceerd zijn op Politie.nl. Hieruit blijkt dat onze gemeente met een kleine 8 inbraken per 10.000 inwoners één van de veiligste gemeenten van Gelderland is.

Winterswijk doet het, volgens het rapport, als inbraakveilige gemeente het allerbeste met 4,5 inbraak per 10.000 inwoners. En in de gemeente Oude IJsselstreek zijn ze op de goede weg met de grootste daling ten opzichte van 2017. Het aantal inbraken verminderde daar met bijna 70% naar 20 inbraken per 10.000 inwoners.

De onveiligste gemeente is het even verderop liggende Rozendaal. Met maar liefst 31,8 inbraken per 10.000 inwoners staan zij op nummer 1 met stipnotering op de lijst van gemeenten met het hóógste aantal inbraken in Gelderland. De stipnotering is te danken aan het feit dat zij tevens de grootste stijging van inbraken in Gelderland mocht noteren. Op plaats 2 van deze hitlijst prijkt Ede met bijna 23- en Wageningen met een dikke 19 inbraken per 10.000 inwoners. De kleinste universiteitsgemeente van Nederland heeft daarmee de derde plaats bemachtigd.

"BUURTPREVENTIE WHATSGROEPEN IN BRUMMEN SUCCESVOLLER DAN IN EERBEEK"

Politiewoordvoerder Frans van Dijk verklaart de bijzondere daling als volgt: "Enige jaren geleden hadden we een behoorlijke toename van hat aantal inbraken in dit gebied. Dat is o.a. gedaald door het oppakken van een aantal criminelen die voor een deel van de inbraken verantwoordelijk waren." Van Dijk vervolgt: Met de komst van de Whatsappgroepen die voor buurtpreventie zijn opgericht krijgen inbrekers aanzienlijk minder kansen hun slag te slaan. Deze Whatsappgroepen zijn met name in Brummen zeer actief omdat daar de onderlinge samenhang tussen burgers, naar onze beleving, groter is dan in Eerbeek. Eerbeek blijft in de Whatsappgroepontwikkeling dan ook duidelijk achter. Hier ligt een voorlichtende taak van de politie die we de afgelopen periode in Eerbeek actief hebben ingevuld. De anti-inbraak campagnes op radio en TV en in kranten door de landelijke en lokale overheden dragen er ook toe bij dat de burger zijn huis beter beveiligd en inbrekers minder kans krijgen." aldus de politie.

Kijk op brummensnieuws.nl voor het uitgebreide onderzoek

Uit de krant

Afbeelding
Inschrijven Brummense avondvierdaagse al mogelijk! Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Inloopspreekuur Dorpsraad Eerbeek Hall Algemeen 20 uur geleden
Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00