Afbeelding

Wethouder Wartena onder vuur oppositiepartijen

Algemeen

"DE RAAD MOET HELDER GEÏNFORMEERD WORDEN OM GEDEGEN BESLISSINGEN TE KUNNEN NEMEN"

BRUMMEN - De oppositie in de Brummense gemeenteraad twijfelt aan de capaciteit van wethouder Margriet Wartena (Lokaal Belang). Voor D66 was vorige week de maat vol en de fractie diende een motie van treurnis in, waarin zij o.a. stelt dat de wethouder "Geen blijk geeft van helder begrip te hebben" over het door haarzelf gedane voorstel. De motie kreeg steun van de voltallige oppositie. De coalitiepartijen stemden tegen en dus haalde de motie het niet.

D66 voorman Harold Raben geeft aan, waarom zijn fractie tot de motie is gekomen: "D66 vindt dat de wethouder in de raadsvergaderingen tot nu toe op belangrijke onderwerpen zoals Stichting Sportkompas, parkeergelegenheid rond The Gallery en de gemeenschappelijke regeling OVIJ, de raad zeer gebrekkig heeft geïnformeerd en meerdere malen inhoudelijk onvoldoende antwoord heeft gegeven op de door D'66 gestelde vragen. Stuk voor stuk zijn de genoemde dossiers belangrijke onderwerpen binnen onze gemeente, waarin D'66 zorgvuldig afgewogen beslissingen moet nemen." verklaart Raben.

Gebrek aan kennis of onwil?

Hij vervolgt: "Dit kunnen wij niet, als deze wethouder niet de noodzakelijke informatie kan of wil verstrekken aan de raad. Of dit ligt aan gebrek aan kennis, of onwil om de raad duidelijk te informeren, kan ik niet zeggen. Feit is wel, dat wij als gemeenteraad alleen goed ons werk kunnen doen, als we zorgvuldig worden geïnformeerd door het College van B&W en onze vragen naar behoren worden beantwoord en dat is de afgelopen maanden bij deze wethouder absoluut onvoldoende gebeurd. Met het indienen van de Motie van Treurnis wilden we dit tot uitdrukking brengen. We hopen dan ook dat de wethouder deze waarschuwing ter harte neemt en haar houding jegens de raad verbetert", aldus Raben.

College ligt niet wakker

Het college van burgemeester en wethouders ligt blijkbaar niet wakker van de ingediende motie. Als reactie op de vraag naar het collegestandpunt in deze, stelde zij nuchter vast dat "de motie van treurnis niet is aangenomen in de raad."

Zoveelste aanvaring

Deze motie was niet de eerste aanvaring tussen de oppositie en de wethouder. Vorig jaar botste het ook al meerdere malen behoorlijk met wethouder Wartena. In debatten over de Stichting Sportkompas was haar uitleg, waarom de Stichting jaarlijks vijftigduizend euro subsidie extra moet hebben, onvoldoende. Met steun van de VVD-fractie werd dit bedrag, in afwachting van een goede uitleg, uit de begroting geschrapt. Die uitleg is er tot nog toe niet gekomen.

Dreiging motie van wantrouwen

In de laatste raadsvergadering van 2018 torpedeerde de oppositie, ook toen weer gesteund door de VVD, een collegevoorstel om drie wethouders te benoemen in het bestuur van Sportkompas. De wethouder wilde, tegen de wens van de gemeenteraad in, het voorstel er toch doordrukken. Pas na enkele schorsingen en de dreiging van een motie van wantrouwen, beloofde wethouder Wartena dat haar collega wethouders geen zitting zouden nemen in het bestuur.

Binnenkort nieuw bestuur Sportkompas

Het college laat nu weten dat het de bedenkingen van de raad goed heeft begrepen. "Het college heeft zich conform de opdracht van de raad ingezet, om een tijdelijk nieuw bestuur te zoeken," aldus de voorlichter. Het college heeft sinds die tumultueuze 20ste december koortsachtig gezocht naar kandidaat-bestuursleden en verwacht dat er binnen twee tot drie weken een nieuw bestuur is. De vorig jaar beloofde toekomstvisie voor Sportkompas komt niet in februari gereed. Het college wil daarover eerst in gesprek met de nieuwe bestuursleden. Dat voorstel wordt nu medio april verwacht.

"Hier wordt iedereen blij van"

In kringen van de oppositie is ook hier weer ontevredenheid over. Mame Douma: "In juni vorig jaar werden we tijdens de eerste bestuursrapportage verrast door extra geld, dat naar Sportkompas moest. In die raadsvergadering  beloofde wethouder Wartena dat gewerkt werd aan een plan waar "iedereen blij" van zou worden. We zijn straks bijna een jaar verder, geen steek wijzer,…. en zeker niet blij." meldt Douma. Voorlopig rommelt het nog wel even in de raadszaal.

Uit de krant

Foto: Freepik.
Fotoactie voor Jonge Mantelzorgers Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Cadeautje voor de jonge mantelzorger Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Boekstartdag bij de bibliotheek Algemeen 18 uur geleden
Muziek verbindt, al 110 jaar.
Wilhelmina Spankeren bestaat 110 jaar. Algemeen 19 uur geleden
Lekker smullen. Foto: Elvira Maatkamp.
Herenboeren bestaat 10 jaar Algemeen 14 mei, 16:19
Bijenstal aan de Voorsterweg vlakbij het spoor.
Bijen aaien in Brummen Algemeen 14 mei, 16:14
Spectaculaire foto van de Aziatische hoornaar.
Help mee met opsporen Aziatische hoornaar Algemeen 14 mei, 16:10
Het belooft een mooi buitenoptreden te worden bij de Vroolijke Frans.
Oosterhuuzens dialectkoor zingt populaire liedjes Algemeen 14 mei, 16:07
Kom deze zomer lekker tennissen, al dan niet met tennislessen.
Zomer Challenge bij de LTC Leuvenheim Algemeen 14 mei, 16:01
Afbeelding
Vertaalgidsje biedt eerste hulp bie plat praoten Algemeen 14 mei, 15:37
Jasmijn en Ferdi van Buul-Bouwman in hun tuin van de Hommelhoeve.
Open dag Natuurboerderij De Hommelhoeve Algemeen 14 mei, 15:25
Op deze kaart staat gemarkeerd waar de spandoeken hangen/
Boeren en tuinders lanceren massale publieksactie Algemeen 14 mei, 15:19
Foto ter illustratie.
Lions club organiseert "Happen, Trappen en Stappen" Algemeen 14 mei, 14:47
Afbeelding
Deel je ervaringen met de afsluiting van de N 348 Ingezonden 14 mei, 14:28