Afbeelding

De echte weidevogel problemen!

Ingezonden

INGEZONDEN: Reactie op ‘Dansen straks de weidevogels weer de ‘vogeltjesdans’, 09-mrt.

Meestal kan ik wel glimlachen om de ingezonden brieven door onze zelf benoemd expert van de papierindustrie en het LCE. Nu blijkt hij ook natuurkenner te zijn met voorkeur voor afschot van het zogenaamde probleem.

Echter zijn weidevogels niet verdwenen omdat er vossen, kraaien en ooievaars zijn. Die waren er ook al toen er nog volop weidevogels waren, maar wat is dan het probleem?

Misschien komt het door de intensivering en het éénzijdig agrarisch landgebruik (Engels raaigras of mais), meer stikstof en fosfaat dan de grond aan kan, het gebruik van landbouwgif (vooral insecticiden) en de versnippering van natuurlijke leefgebieden, verlaging van de grondwaterstanden, (te diep) ploegen en doorzaaien. Waardoor in de afgelopen 30 jaar de insectenpopulatie met minimaal 70 procent is afgenomen en er te weinig wormen te vinden zijn in agrarische gronden, het voedsel van onze weidevogels!

Even voor de duidelijkheid, dit is niet de schuld van de boeren maar van het gehele systeem dat alleen maar voor de laagste prijs gaat!

De oplossing is niet de laatste paar soorten die zich nog kunnen handhaven afschieten maar het systeem aanpassen, in het verleden kon het immers ook. Toe werken naar natuur inclusieve landbouw met niet minder maar juist meer boeren, die minder produceren. Een eerlijke prijs krijgen voor hun producten en betaald krijgen voor het natuurbeheer dat ze doen. Dan komen er vanzelf weer weidevogels terug in de wei!

De wolf moest ook nog even benoemd worden, het roodkapje syndroom en de beelden op social media van aangevallen schapen zijn in het nadeel van de ‘grote boze’ wolf. Het feit dat er in Nederland jaarlijks meer dan 600 miljoen dieren worden geslacht door de bio-industrie wordt achterwege gelaten. Deze bio-industrie is een vakkundig afgeschermd systeem, wij consumenten hoeven alleen nog de plastic verpakking uit de koeling van de supermarkt te pakken, gelukkig zonder de beelden van de slachthuizen!

Mark Holtslag

Afbeelding
Eerbeekse kunstmarkt in het bos Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
BroekRock Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Trots op papier! Algemeen 2 jun., 10:00
Afbeelding
Vaker en goed omzien naar elkaar Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Voortbestaan HAH-bladen in gevaar Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Oegandees koor naar kledingbeurs Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Avondwandeling Empese en Tondense Heide Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Ruim 9 miljoen voor wegennet Eerbeek Loenen Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Waar zijn GroenRechts en GroenMidden in Brummen? Ingezonden 2 jun., 09:00
Afbeelding
Eerbeeks vierdaagse legioen trekt door buitengebied Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Geen woningbouw op Kerstenterrein Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Bruidspaar Heuting-Fukkink 60 jaar getrouwd Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Baily zoekt baasje Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Boerderijdienst Hall Algemeen 31 mei, 12:48