Afbeelding

Meer partijen nodig voor coalitie

Ingezonden

INGEZONDEN: Uit onderzoek door o.a. het dagblad De Stentor is gebleken dat door de versnippering in de politiek meer partijen dan voorheen in een gemeente nodig zijn om een coalitie te vormen. Al die partijen willen zich vertegenwoordigd zien in het college van B&W. In veel gevallen worden dan ook meer wethouders benoemd dan gerechtvaardigd voor de grootte van de gemeente. De ‘oplossing’ is dan om deeltijd-wethouders aan te stellen; het aantal wethouders wordt dan niet, zoals de wet eigenlijk bedoelt, gekoppeld aan de grootte van de gemeente(raad) maar aan het aantal partijen dat het college vormt. Meer partijen leidt dan tot meer deeltijd: toch wordt het
wettelijk voorgeschreven aantal wethouders zo niet overschreden. Dat hierdoor (dure!) wanverhoudingen kunnen ontstaan tussen aantal wethouders en aantal portefeuilles mag duidelijk zijn.

Wanneer we nu die deeltijdoptie uitsluiten en het aantal wethouderszetels numeriek koppelen aan de grootte van de gemeente(raad) kunnen we een interessante dynamiek toepassen. Na de verkiezingen zal de grootste partij zoals gebruikelijk het voortouw krijgen bij de vorming van een coalitie. Het aantal partijen dat in het college plaatsneemt is niet langer maatgevend voor het aantal wethouders; dàt is gekoppeld aan de grootte van de gemeente(raad).

Het ‘revolutionaire’ schuilt hierin: na het bereiken van een coalitieakkoord dragen de coalitiepartijen kandidaat-wethouders voor, dat kunnen er meerdere zijn. Volgens het principe ‘one man- one vote’ kiest de gehele raad nu in een geheime stemming de meest geschikten als wethouder. Deze laatsten weten niet door wie ze zijn gekozen en hebben dus geen binding met één partij, maar met de hele raad. Anderzijds weten partijen niet welk individueel raadslid op welke wethouder heeft gestemd.

Naast de financiële besparing op salaris (en wachtgeld!) van wethouders heeft een dergelijk systeem als belangrijkste voordeel dat het dualisme in de raadszaal wordt bevorderd. Partijen hoeven immers ‘hun’ wethouder niet meer uit de wind te houden.

Leo Verhoef

Uit de krant

Ereveld Loenen. Foto: Rutger Jongejan
Dodenherdenking in en om Brummen Algemeen 4 minuten geleden
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
LOCO-Motief laat relatie ontsporen Algemeen 8 minuten geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 19 minuten geleden
Het is oppassen geblazen in het groengebied voor overstekend wild. Foto: LDG Fotografie.
Motorrijder zwaargewond in Loenen Algemeen gisteren
Foto ter illlustratie.
Naar Parijs Ingezonden gisteren
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 30 apr, 09:00
Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 30 apr, 09:00
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 30 apr, 09:00
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 30 apr, 09:00
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizenwandeling, mystiek en mysterieus Algemeen 30 apr, 09:00
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 30 apr, 09:00
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 30 apr, 09:00
Koninklijke onderscheiding door burgemeester van Rumund(lb) voor Barbara Heldring(rb), Hanny Rodijk-Poeze(ro), Herman Huisken(l) en Theo van Enckevort(lo). Foto's: Monique Schuite
Waarnemend burgemeester van Rumund reikt Koninklijke onderscheidingen uit. Algemeen 26 apr, 12:30
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00