Logo brummensnieuws.nl

Brummen heeft in 2022 mogelijk geen lokale partijen meer

GEMEENTE BRUMMEN - De kans is aanzienlijk dat in Brummen geen lokale partijen meer deelnemen aan de verkiezingen voor de gemeenteraad op 22 maart volgend jaar. Van de drie kleine fracties, stopt er in ieder geval één, een tweede denkt erover na, de derde zegt door te gaan maar heeft de doorstart nog zeker niet op orde.

Lokaal Belang, Democratisch Brummen en de Fractie Hofman & Kleverwal vormen op dit moment het lokale smaldeel van een gemeenteraad die verder alleen uit afdelingen van landelijke partijen bestaat. Dat klinkt veel, drie partijen, maar feit is dat brokstukken zijn van het Lokaal Belang dat in 2018 een klinkend verkiezingsresultaat haalde. Vier zetels in de raad, de meeste stemmen en dus de partij die de formatie mocht leiden. Maar de historie is bekend. Uit onvrede over de collegevorming stapte fractieleider Mame Douma op. In zijn kielzog vertrokken Theo Hofman en Eric Kleverwal bij Lokaal Belang om zich met Douma te verenigen in Democratisch Brummen. Het was een korte verbintenis. Uit onvrede over de samenwerking met de in hun ogen te solistische Douma begonnen de twee een eigen partij: Fractie Hofman & Kleverwal.

De stand van zaken nu. Een partij die zeker verdwijnt, is Mame Doumas Democratisch Brummen. Hij gaf eerder dit jaar aan te zullen stoppen na (in maart 2022) twaalf jaar deel te hebben uitgemaakt van de lokale politiek. In dit blad zei hij toen: “Nee, de partij staat niet op Marktplaats en zij is ook niet te koop. Maar als er bevlogen mensen zijn die hun stempel willen drukken op de lokale politiek en waarvan de ideeën aansluiten, dan is Democratisch Brummen ter overname.”
Maar die mensen hebben zich niet gemeld, zegt Douma. Weliswaar was er enige belangstelling maar dan vooral van mensen die zich te veel op één thema wilde focussen. Douma: “Maar een partij moet raadsleden hebben, een bestuur, leden en een mening over heel veel zaken. Dat zet je niet zomaar neer. Ik had er ook rekening mee gehouden dat er geen vervolg meer zou zijn.”

Ook bij de Fractie Hofman & Kleverwal is het niet zeker dat de partij wordt voortgezet, zegt fractievoorzitter Theo Hofman. “Als we verder gaan, dan zal het met een nieuwe partij zijn. Eric en ik en onze steunfractieleden Karel Ledeboer en Sandra Groot Jebbink denken na over het vervolg. Het is zeker niet gemakkelijk met een nieuwe partij van start te gaan. Het kost enorm veel tijd en energie. Dat moet je kunnen en willen opbrengen. Gelijktijdig staan we nog volledig achter onze uitgangspunten, waarvan we vinden dat die door andere fracties niet of te weinig worden ingebracht. Transparantie, oor en oog voor de belangen en de initiatieven van burgers. En niet te vergeten dualisme. Nu lopen de coalitiepartijen volledig in de pas met wat het college voorschrijft.” Hofman zegt dat zijn partij binnen enkele weken een besluit tot stoppen dan wel doorgaan neemt.

De derde lokale fractie is de eenmanspost, die overbleef na het uiteenvallen van Lokaal Belang. Bemand door raadsveteraan Luuk Tuiten. Ex-wethouder, oprichter van Lokaal Belang en min of meer noodgedwongen raadslid. Want na het uiteenvallen van Lokaal Belang zag het overgebleven raadslid Marius Mennink er geen heil in om in zijn eentje de kar te trekken. Hij nam ontslag als raadslid. Tuiten vulde de positie in. De laatste zegt dat de zwanenzang voor zijn partij nog niet is ingezet. “We zijn bezig met de voorbereidingen voor de verkiezingen”, zegt hij. Maar wil er verder niet veel over kwijt. Op de eigen site meldt de partij voor hetzelfde klinkende resultaat als in 2018 te willen gaan. Maar de vraag is op hoeveel slagkracht gerekend kan worden. Tuiten zal niet als raadslid terug willen komen. Gezien het verleden is het onwaarschijnlijk dat -nu steunfractielid- Mennink de potentieel kleine partij wil leiden. En het tweede steunfractielid Martin Staal verhuist uit Brummen is daarmee niet meer in beeld als kandidaat raadslid. Waarmee het palet zijn belangrijkste kleuren kwijt is.

Meer berichten
 


Week 45

In week 45 was er geen puzzle De oplossing voor week 45: