Afbeelding

Duurzame boerenbedrijven in de omgeving

Ingezonden

INGEZONDEN:  Het lijkt alsof alles moet veranderen in het boerenlandschap, maar we vergeten de mooie duurzame initiatieven die er al zijn. Wat een prachtige voorbeelden zijn dat. 

Er is een boerderij in Hall die tegen een natura 2000 gebied aan ligt. Zij hebben van bijna 40 hectare weiland natuurgebied gemaakt. Omdat natuur minder waard is dan landbouwgrond (...) kregen ze die afwaardering in één keer uitbetaald door het rijk, waarmee ze alle schulden, hypotheek konden betalen. Daarnaast kregen ze geld voor de inrichting van de natuur. En vervolgens krijgen ze jaarlijks beheerkosten uitbetaald waarmee ze goed kunnen leven. Ze wonen nu op de grote boerderij in een prachtig natuurgebied, dat is hooiland met een weids uitzicht dat ze 1x per jaar maaien. Ze houden nog wat jongvee, hebben ook nog wat landbouwland en zij houdt stilte wandelingen en geeft mindfulness. 

Ze wonen zelf prachtig, ze hebben de omgeving mooi gemaakt en ze stoten minder stikstof en methaan uit. 

Biologische boerderij Nieuweburgt in Spankeren verbouwd rogge. Dit rogge gaat naar de plaatselijke biologische bakker die er roggebrood van maakt wat lokaal verkocht wordt o.a. in de winkel op de boerderij zelf, maar ook in lokale winkels en markten. 

Diezelfde boer houdt dubbeldoel koeien die lopen in o.a. natuurgebieden van Natuurmonumenten. De melk van deze Jerseykoeien bevatten meer eiwitten terwijl ze geen krachtvoer nodig hebben wat milieuvriendelijker is. De kalfjes mogen langer bij hun moeder lopen en alles loopt buiten. Daar buiten lopen ook varkens op een groot stuk omgewoeld weiland met boomstronken enz tegen verveling. Deze boer houdt ook nog schapen maar hij houdt veel minder dieren dan de gangbare boer op dezelfde grondoppervlakte. 

Het ziet er prachtig uit en je ziet de dieren zichtbaar genieten. De boer heeft direct contact met zijn afnemers, korte voedselketen zonder tussenhandel. De consument weet waar zijn eten vandaan komt. 

Project Waardevol Brummen willen ze gebruiken om meer water te kunnen vasthouden. Een gebied van bijna 1400 hec. In het begin was er weerstand bij de bewoners door angst voor een moeras, muggen en natte kelders. Tot 2018, toen de boeren ook jaarlijks last hadden van de natte winters en te droge zomers. Er is nu goed overleg, boeren krijgen een aparte afwateringsysteem zodat ze de wateren van dit natuurgebied niet vervuilen en afwatering om hun land/huis heen. 

Het coulisse landschap is rond Brummen lieflijk met mooie paadjes, bosjes en struwelen. Boeren worden begeleid naar natuur inclusief boeren. In Loenen is een Heerenboer, in Empe is een startende CSA bedrijf, er zijn verschillende voedselbossen, er is een biologisch dynamische boer en een paar natuur inclusieve boeren. 

Ik begrijp de angst, onzekerheid en de onrust van de boeren. 

En ik denk dat er mogelijkheden zijn voor gesprekken en oplossingen. Er moet iets gebeuren want de veilige 1,5 opwarming van de aarde gaan we niet halen. Wij leven met onze gemiddelde NL footprint van 3,6 aarde ver boven de draagkracht van de aarde. En de oplossing ligt niet alleen bij de boeren, ook bij de industrie en vooral ook bij een ieder van ons. Niet meer vliegen, geen spullen meer kopen ( industrie), geen vlees eten, verantwoording nemen voor je gedrag en de aarde. In plaats van dat we allemaal naar elkaar wijzen van laat de ander het maar doen zouden we allemaal veel moeten doen.

Door: Chanouk Nap

Uit de krant

Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 3 uur geleden
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 3 uur geleden
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 5 uur geleden
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 5 uur geleden
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primera-vestiging. Foto: Vincent van Leest
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00